Εκκαθαριστικά-σοκ για έναν στους δύο φορολογουμένους

Εκκαθαριστικά-σοκ για έναν  στους δύο φορολογουμένους

Εγκεφαλικά μοιράζει η Εφορία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν 40%-50% περισσότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι, ενώ σχεδόν οι μισοί θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο, κατά μέσο όρο, πάνω από 1.200 ευρώ 

«Αποκάλυψη τώρα» για τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση το 2016 με τους δανειστές για να κλείσει η α’ αξιολόγηση. Με βάση τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν τότε και παρά τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων που επακολούθησε, τα σχεδόν 2,5 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν συνολικά φέτος από το Taxisnet καλούν τους φορολογούμενους να πληρώσουν τον βαρύτερο «φόρο αίματος» των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών. 

Το σοκ είναι τεράστιο, και δεν το γλίτωσαν ούτε τα πενιχρά εισοδήματα κάτω από 800 ευρώ, που τα φέρνουν δύσκολα πέρα, ούτε και τα πολύ μεγάλα που βλέπουν ότι δίνουν σχεδόν όλα όσα έβγαλαν επί έναν χρόνο στην Εφορία! Τα εκκαθαριστικά που παίρνουν στα χέρια τους οι φορολογούμενοι αποτυπώνουν το δράμα: όσοι δηλώνουν ότι έβγαλαν λιγότερα θα πληρώσουν φέτος περισσότερα, αλλά και όσοι δηλώσαν ότι έβγαλαν πολλά (πάνω από 100.000 ή και 200.000 ευρώ το 2016) θα δώσουν στο κράτος το 80% των εισοδημάτων τους. Οι πλέον χαμηλόμισθοι που ζουν με 650-750 ευρώ τον μήνα (δηλαδή 1 στους 4 εργαζόμενους και οι 2 στους 3 συνταξιούχους) χάνουν φέτος με την εκκαθάριση 100 ευρώ ο καθένας, ενώ μέχρι πέρυσι δεν πλήρωναν καθόλου φόρο εισοδήματος. Γιατροί και δικηγόροι από την άλλη, αλλά και επιχειρηματίες και όσοι έχουν απομείνει πλέον από αυτούς που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, σκέφτονται ακόμα και να κλείσουν τα γραφεία τους για να γλιτώσουν από την
Εφορία, αφού βλέπουν ότι το κράτος τούς αρπάζει τα περισσότερα από όσα βγάζουν. Το ζήτημα είναι, όμως, ποιος θα πληρώνει τότε για φόρους, υπαλλήλους, εισφορές στα Ταμεία κ.λπ., αφού ήδη λιγοστεύουν επικίνδυνα εκείνοι που φορολογούνται για έσοδα άνω των 100.000 ευρώ, από 28.349 που ήταν το 2011, σε 24.695 πέρυσι - από σύνολο 6,2 εκατομμύρια φορολογουμένων.Ο λογαριασμός της Εφορίας 

Από τον Ιούλιο και μέχρι τέλος της χρονιάς εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουν να εξοφλήσουν τα περίπου 3 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους που προέκυψαν με την εκκαθάριση του 2017 για τα εισοδήματα που είχαν το 2016. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πολλοί δεν θα τα καταφέρουν. Αλλοι ίσως γιατί δεν έχουν πια τα εισοδήματα που είχαν πέρυσι, άλλοι πάλι γιατί... δεν είχαν ποτέ τα εισοδήματα για τα οποία η Εφορία τούς επέβαλε φόρους! 
Για παράδειγμα, άνεργος γραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ, με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μόλις 1,01 ευρώ από τόκους καταθέσεων (ή 0,86 ευρώ καθαρά, αφού παρακρατήθηκε από την τράπεζα και 0,15 ευρώ ως φόρος) καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 4.621,76 ευρώ! Το εκκαθαριστικό του αναγράφει φόρο εισοδήματος 2.310,88 ευρώ και άλλα τόσα… προκαταβολή φόρου για το 2018 (σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίας) επειδή τον έπιασαν τα τεκμήρια για σπίτι 85 τετραγωνικών και ένα Ι.Χ. 1.600 κυβικών του 2010.Ο λογαριασμός της συμφωνίας του 2016

Αν και φαντάζει ακραίο, το παράδειγμα θεωρείται άκρως ενδεικτικό της τάσης που διαφαίνεται ήδη ότι τα μηδενικά εκκαθαριστικά (για μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα) μετατρέπονται πλέον σε… χρεωστικά, τα οποία αυξάνονται έως και 20% σε σχέση με πέρυσι.
Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως:

Η μείωση του αφορολογήτου, που επιβλήθηκε στα μέσα της χρονιάς πέρυσι. Ακόμα και με τα τεκμήρια, κάποιος που ήταν άνεργος το 2016, μένει σε σπίτι 70 τετραγωνικά και έχει Ι.Χ. 1.000 κυβικών δεν θα πλήρωνε φόρο αν το αφορολόγητο παρέμενε στα 9.545, όπως ίσχυε ως τότε. Επειδή όμως μειώθηκε ξαφνικά στα 8.636 ευρώ, πιάστηκαν περισσότεροι σε φόρους και τεκμήρια. Και φυσικά τα τεκμήρια «καίνε» μόνο τους μικρούς που δηλώνουν λίγα και όχι όσους δηλώνουν πολλά και τα υπερκαλύπτουν.

Η ενιαία κλίμακα: ενώ δηλαδή μέχρι το 2015 κάθε εισόδημα φορολογούνταν ξεχωριστά με διαφορετική κλίμακα φόρου, ανάλογα με την πηγή προέλευσής του, τα εισοδήματα του 2016 από μισθούς και ελεύθερα επαγγέλματα αθροίζονται πλέον σε μία κλίμακα. Ετσι αν, π.χ., κάποιος θα φορολογούνταν με 22%-26% για τον μισθό του και το εισόδημα από μπλοκάκι ξεχωριστά, τελικά βρέθηκε να φορολογείται με… 40% ή και 45% για το άθροισμα όλων των εσόδων του 2016. Και ενώ με την παρακράτηση φόρου σε μισθό και μπλοκάκι μέχρι πέρυσι είχε προκαταβάλει όλους τους φόρους του, από φέτος η εκκαθάριση τον καλεί να πληρώσει και άλλα τόσα, ως επιπλέον φόρο.  Λάθος παρακράτηση φόρου το 2016: για τους πρώτους 5 μήνες του 2016 δεν έγινε σε κανέναν μισθωτό ή συνταξιούχο η σωστή παρακράτηση φόρου. Τα «χρωστούμενα» στην Εφορία ζητούνται μαζεμένα φέτος, καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπρόσθετα και αναδρομικά τις κρατήσεις που δεν τους έγιναν στις αρχές του 2016. Ετσι, με έναν χρόνο καθυστέρηση, τα εκκαθαριστικά φόρου που τώρα εκδίδονται αποκαλύπτουν τι συμφώνησε πέρυσι τον Μάιο η κυβέρνηση για να κλείσει η α’ αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Με βάση την επιλογή της να αυξήσει τους φόρους, αντί να περικόψει τις κρατικές δαπάνες (παρά μόνο τις συντάξεις), τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος πρέπει να φτάσουν το 2017 στα 9,172 δισ. ευρώ, έναντι 8,171 δισ. που ήταν πέρυσι. Δηλαδή πρέπει να αυξηθούν κατά 1 δισ. - και μάλιστα σε έναν πολύ δύσκολο για την οικονομία χρόνο.

40%-50% υψηλότερος φόρος

Με τα νέα εκκαθαριστικά σχεδόν 1 στους 2 φορολογουμένους καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο πάνω από 1.200 ευρώ κατά μέσο όρο. Χάνονται έτσι ένα με δύο μηνιάτικα ή και πολύ περισσότερα σε αρκετές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν 40%-50% περισσότερα σε σχέση με τον φόρο που πλήρωσαν πέρυσι για τα εισοδήματα του 2015.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή απέμεναν ακόμη 300.000 δηλώσεις για να υποβληθούν. Από αυτές που εκκαθαρίστηκαν ήδη, πάνω από το 40% (σχεδόν 1 στις 2) είχαν βγει χρεωστικές και οι φορολογούμενοι καλούνταν να πληρώσουν σχεδόν 3 δισ. ευρώ επιπλέον φόρο. Για την ακρίβεια, κάθε εκκαθαριστικό έδειξε κατά μέσον όρο 1.300 ευρώ επιπλέον φόρο - και πολλά εξ αυτών φυσικά πολλαπλάσια ποσά! Τα χειρότερα έρχονται όμως, καθώς η δυναμική της πορείας εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων δείχνει ότι πρώτοι-πρώτοι υπέβαλαν το Ε1 όσοι εκ του ασφαλούς υπολόγιζαν ότι θα είχαν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά (για να εισπράξουν ταχύτερα επιστροφές φόρου ή οικογενειακά επιδόματα κ.λπ.) ενώ, αντιθέτως, στο τέλος μπαίνουν κυρίως όσοι ξέρουν ότι θα πληρώσουν πολλά. Εκτιμάται ότι από τις τουλάχιστον 200.000 δηλώσεις της τελευταίας στιγμής θα είναι χρεωστικές και μάλιστα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ (καθώς στην πλειονότητά τους αυτοί δεν είναι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων και δεν είχαν λόγους να σπεύσουν να κάνουν πρώτοι δηλώσεις). Η προβολή δείχνει ότι όταν η υποβολή των δηλώσεων θα έχει ολοκληρωθεί, το ποσοστό των χρεωστικών εκκαθαριστικών θα αγγίξει το 45% (σχεδόν 20% περισσότερα από πέρυσι που είχαν φτάσει στο 37%) και το μέσο ποσό πρόσθετου φόρο γι’ αυτούς θα φτάνει ή θα ξεπεράσει τα 1.500-1.600 ευρώ.

Τι πληρώνουν οι μισθοσυντήρητοι

Μισθωτοί και συνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι πληρώνουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης επειδή η εκκαθάριση γίνεται με τα νέα κουρεμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες, για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016. Ωστόσο ακόμα και χαμηλόμισθοι κάτω των 800 ευρώ τον μήνα, που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα πλην του μισθού ή της σύνταξης, βρίσκονται ξαφνικά χρεωμένοι στην Εφορία, επειδή στο α’ μισό του 2016 θεωρούνταν αφορολόγητοι και δεν τους έγινε καμία κράτηση φόρου, αλλά από τον Ιούνιο και μετά, που το αφορολόγητο μειώθηκε αναδρομικά από 1.1.2016 στα 8.636 ευρώ (από 9.545 ευρώ) τα εκκαθαριστικά δείχνουν ότι πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο έως 378 ευρώ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, όπου δεν τους έγινε καμία παρακράτηση.

Μεγάλη ζημιά κάνει στους μισθωτούς και η ενιαία κλίμακα, στην οποία προστίθενται και τυχόν άλλα εισοδήματα από μπλοκάκι ή αγροτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ύψους 25.000 ευρώ και καθαρό εισόδημα από μπλοκάκι 20.000 ευρώ, το 2016 πλήρωσε συνολικά για φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος 9.920 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα φέτος πληρώνει 13.750 ευρώ (+38%). Το τελικό εκκαθαριστικό πέρυσι έδειχνε πρόσθετο φόρο 1.792 ευρώ ενώ φέτος δείχνει 5.450 ευρώ επειδή προκύπτει και προκαταβολή φόρου για το 2018.  Καλείται έτσι να πληρώσει τα τριπλάσια και χάνει ακόμη 1,5 μηνιάτικο επιπλέον σε σχέση με το 2016.

Επιχειρήσεις - επαγγελματίες - μπλοκάκια

Από φέτος, όλοι οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν 100% προκαταβολή στο Δημόσιο για το 2018, όσο φόρο πλήρωσαν και φέτος για το 2016, με βάση την ενιαία κλίμακα που οδηγεί σε έως και διπλάσιο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλοι χαμένοι της εκκαθάρισης βγαίνουν και μικροεπαγγελματίες ή όσοι αμείβονται με μπλοκάκι οι οποίοι, λόγω των χαμηλών εσόδων, πιάνονται στα τεκμήρια.

Για παράδειγμα, επαγγελματίας που είχε ζημίες 464 ευρώ το 2016, φορολογήθηκε για πλασματικό εισόδημα 9.580 ευρώ επειδή αυτός και η σύζυγός του -που δεν εργάζεται- διαμένουν σε σπίτι 65 τ.μ. και διαθέτουν Ι.Χ. 1.500 κυβικών που το αγόρασαν το 2011. Καλείται λοιπόν να πληρώσει φόρο 2.107 ευρώ επειδή η Εφορία υπολογίζει από μόνη της τεκμαρτό εισόδημα 9.580 ευρώ. Το μοναδικό εισόδημα που πραγματικά είχαν πέρυσι ήταν 0,19 λεπτά του ευρώ από τόκους στις καταθέσεις που τους είχαν απομείνει, ενώ τους παρακρατήθηκε και φόρος 0,03 ευρώ. Για το πλασματικό αυτό εισόδημα του 2016 η Εφορία ζητάει να πληρώσουν και προκαταβολή φόρου άλλα 2.107 ευρώ για το 2017! Μαζί με το Τέλος Επιτηδεύματος των 650 ευρώ, ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο 4.865 ευρώ, ενώ δεν είχε εισόδημα ούτε 1 ευρώ! Για τα κέρδη από επιχειρήσεις ο συνδυασμός που σκοτώνει περιλαμβάνει φόρο 29% (αντί 26% πέρυσι) στα κέρδη, αύξηση του φόρου στα μερίσματα και στην κλίμακα φόρου και ειδική εισφορά για τους μετόχους-φυσικά πρόσωπα. 

Οι αγρότες

Η αυτοτελής φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε. Από φέτος πλέον ισχύει αφορολόγητο όριο διαμορφούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ αλλά μόνο για όσους θεωρούνται «κατ’επάγγελμα αγρότες». Η φορολόγηση γίνεται με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου 22%-45%.
Ωστόσο, η προκαταβολή για το 2018 αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου. Αυτό που προκύπτει είναι αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος στα επίπεδα του 22%-45% για πάνω από 575.000 φορολογούμενους που δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή.Για παράδειγμα, αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα το 2015, πλήρωσε το 2016 φόρο εισοδήματος 1.300 ευρώ και προκαταβολή 975 ευρώ ή συνολικά 2.275 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα, αν φέτος αναγνωρίστηκε -με τον στενό ορισμό που δόθηκε- ως κατ’ επάγγελμα αγρότης, πληρώνει φόρο 600 ευρώ (-74% λιγότερα). Αν όμως έχει και άλλο εισόδημα (π.χ. διατηρεί καφενείο σε χωριό) καλείται να πληρώσει 4.400 ευρώ φόρο για το αγροτικό του εισόδημα δηλαδή διπλάσια από πέρυσι!

Στην πράξη, πλήττονται ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που ζουν στα χωριά και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες των νησιών του Αιγαίου και των ορεινών περιοχών της χώρας επειδή σε αυτές τις περιοχές η αγροτική δραστηριότητα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τις πεδινές περιοχές και συνήθως συνδυάζεται με άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες (ενοικίαση δωματίων κ.λπ.) προκειμένου οι κάτοικοί τους να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τη διαβίωσή τους. Γι’ αυτούς δεν υπολογίζεται αφορολόγητο για τα αγροτικά εισοδήματα επειδή δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εφόσον τα αγροτικά εισοδήματά τους είναι μικρότερα του 50% των συνολικών εισοδημάτων τους. Μάλιστα στα αγροτικά εισοδήματα δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις που πολλοί παίρνουν.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που διατηρεί καφενείο σε χωριό και παράλληλα είναι κτηνοτρόφος απέκτησε το 2016 εισόδημα 18.000 ευρώ. Εφόσον το 49% του εισοδήματος ή λιγότερο προέρχεται από την πώληση γάλακτος και κρέατος, ενώ πάνω από 50% προήλθε από την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, φορολογείται με την ενιαία φορολογική κλίμακα και καταβάλλει φόρο 22%, από το πρώτο ευρώ και για το σύνολο του εισοδήματός του.Με το καθεστώς φορολόγησης που ίσχυε το 2016 θα πλήρωνε φόρο 13% για το αγροτικό εισόδημα και 26% για το εισόδημα από την ατομική επιχείρηση. Ωστόσο, χάνει το αφορολόγητο, παρότι αν κατοικεί σε νησί το 2016 ο ίδιος παραγωγός θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, καθώς το όριο για τους νησιώτες ήταν στο 25% του εισοδήματος. Αντιθέτως αν ο κτηνοτρόφος-καφετζής του παραδείγματος αποκόμισε το 51% και άνω του εισοδήματός του από την πώληση γάλακτος και κρέατος, χαρακτηρίζεται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Φορολογείται, επίσης, με την ενιαία φορολογική κλίμακα, αλλά για το 51% του αγροτικού εισοδήματος θα ισχύσει αφορολόγητο όριο. Για το υπόλοιπο 49% του εισοδήματος δεν δικαιούται αφορολόγητο διότι προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αντίστοιχα και ένας συνταξιούχος ή μισθωτός για να συμπληρώσει το εισόδημά του ασκεί παράλληλα και μια αγροτική δραστηριότητα (π.χ. ελιές), εφόσον λαμβάνει πάνω από το 50% του εισοδήματός του από τη σύνταξη, φορολογείται με την ενιαία κλίμακα αλλά το αφορολόγητο ισχύει μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από τη σύνταξη.


Τα ενοίκια

Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια καλούνται να πληρώσουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%. Οι συντελεστές αυξήθηκαν από 11% σε 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, από 33% σε 35% για το τμήμα από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα πάνω από το συγκεκριμένο ποσό. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που αποκτά εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ, ενώ το 2016 πλήρωσε φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 ο φόρος αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή επιβαρύνεται με επιπλέον 400 ευρώ.
Αντίστοιχα και φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους 35.000 ευρώ. με το εκκαθαριστικό του 2016 πλήρωσε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης 9.610 ευρώ, ενώ με το φετινό εκκαθαριστικό πληρώνει 10.851 ευρώ, δηλαδή 1.241 ευρώ περισσότερα.

Εκκαθαριστικά-ηλεκτροσόκ για όλους

■ Γιατρός ... του Δημοσίου

Ετοιμος να κλείσει το ιατρείο του στο Κολωνάκι και να απολύσει το προσωπικό που απασχολεί αισθάνεται πλέον ένας ιατρός που είχε ετήσια έσοδα 250.000 ευρώ και καθαρά φορολογητέα 150.000 (μετά τα έξοδα για μηχανήματα, ασφάλιση, ενοίκια, υπαλλήλους, αναλώσιμα κ.λπ.). Στην πραγματικότητα έχει εισπράξει λιγότερα γιατί φορολογείται και γι’ αυτά που το Δημόσιο τού χρωστά, αλλά δεν πληρώνει ως συμμετοχή του στην περίθαλψη ασφαλισμένων του. 

Γι’ αυτά τα 150.000 ευρώ του 2016, πάντως, το εκκαθαριστικό του 2017 έδειξε ότι πρέπει να πληρώσει μαζεμένα για φόρους 98.001 ευρώ: κύριος φόρος 60.500 ευρώ, προκαταβολή φόρου 100% (άλλα 60.500), εισφορά αλληλεγγύης 10.851 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, μείον η προκαταβολή 34.500 ευρώ που είχε πληρώσει πέρυσι, όταν το εκκαθαριστικό του για το ίδιο εισόδημα ήταν 55.650 ευρώ! Δηλαδή φέτος καλείται να καταβάλει 42.500 ευρώ επιπλέον ή 80% περισσότερο φόρο.
Μέχρι τέλος του έτους επίσης θα πρέπει να καταβάλει και περίπου 25.000 ευρώ επιπλέον, ως τρέχουσες εισφορές του 2017 σε ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΤΣΑΥ. Θεωρητικά του απομένουν 27.000 ευρώ στο ταμείο από την είσπραξη του 2016, τα οποία ίσως δεν θα έλειπαν και τόσο από τον ίδιον αν δεν δούλευε και επέλεγε να ζει «από τα έτοιμα», όσο μάλλον από την εφορία, τον ΕΦΚΑ, τους υπαλλήλους του και την αγορά ολόκληρη, που αυτός συντηρούσε εργαζόμενος επί έναν χρόνο.

■ Δικηγόρος-«υπάλληλος» της Εφορίας 

Ενας δικηγόρος το 2016 εισέπραξε αντιμισθία 33.500 ευρώ ως υπάλληλος σε νομική υπηρεσία οργανισμού και είχε καθαρά κέρδη 90.000 από το δικό του δικηγορικό γραφείο. Για τα 123.500 ευρώ που δήλωσε πληρώνει φόρο 81.451 ευρώ. Αν δεν είχε το γραφείο, ως υπάλληλος και μόνο θα γλίτωνε το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο εισοδήματος (40.162 ευρώ) και άλλα τόσα από προκαταβολή φόρου που θα πληρώσει φέτος για το 2018. Επιπλέον το 2018 θα είχε και επιστροφή φόρου, αφού το 2016 πλήρωσε ως προκαταβολή 19.650 ευρώ (για ίδιου ύψους εισοδήματα). Μαζί με τα 18.954 ευρώ που θα πληρώσει φέτος ως αυταπασχολούμενος στον ΕΦΚΑ, θα τον συνέφερε να μην είχε λειτουργήσει καθόλου το γραφείο του γιατί μπαίνει και μέσα, ενώ θα μπορούσε να ζει μόνο με τον μισθό του ως υπάλληλος.

■ Φόροι-ζωγραφιά

Καλλιτέχνης-ελεύθερος επαγγελματίας έκανε έναρξη επαγγέλματος ως ζωγράφος στα τέλη Δεκεμβρίου, σε μεγάλη ΔΟΥ της Αθήνας. Μέσα στο 2016 δεν πρόλαβε να εισπράξει τίποτα και στο Ε1 δήλωσε μηδενικό εισόδημα. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στη... φαντασία της Εφορίας που, στην εκκαθάριση του 2017, εμπνεύστηκε ότι ο φορολογούμενος καλλιτέχνης είχε εισόδημα 5.600 ευρώ (τεκμήριο 2.600 ευρώ για το Ι.Χ. του και ελάχιστο εισόδημα διαβίωσης 3.000 ευρώ). Ετσι, το εκκαθαριστικό έγραψε φόρο 1.232 ευρώ. Ως ελεύθερου επαγγελματία, όμως, η Εφορία τού ζητάει και προκαταβολή 100% για το 2018, δηλαδή επιπλέον 1.232 ευρώ! Μαζί με το Τέλος Επιτηδεύματος καλείται να πληρώσει φόρο 3.114 ευρώ, ενώ είχε μηδέν ευρώ έσοδα το 2016!

■ Δύο μηνιάτικα στην Εφορία

Ιδιωτικός υπάλληλος έκανε τρεις δουλειές το 2016 για να τα φέρει βόλτα. Εβγαζε 6.000 ευρώ τον χρόνο από την καθεμιά (αποδοχές 1.284 ευρώ Χ 14) και δεν του γινόταν καμία παρακράτηση φόρου επειδή έβγαζε κάτω από 621 ευρώ από την καθεμία. Συνολικά δήλωσε 17.980 ευρώ ετήσιο εισόδημα και του προκύπτει φόρος 2.177 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης 129 ευρώ, δηλαδή συνολικά 2.306 ευρώ. Ετσι η Εφορία του ζητάει σχεδόν δύο μηνιάτικα.

Αλλος μισθωτός με ετήσια εισοδήματα 162.300 ευρώ μεικτά ή 143.300 ευρώ καθαρά, το 2015 πλήρωσε φόρο 59.468 ευρώ (53.486 βάσει της κλίμακας και εισφορά αλληλεγγύης 5.982 ευρώ). Για το ίδιο εισόδημα καλείται φέτος να πληρώσει σχεδόν 6.000 ευρώ παραπάνω ή 10% περισσότερα, δηλαδή 55.590 ευρώ φόρο μισθωτών και 9.600 εισφορά αλληλεγγύης, δηλαδή 65.190 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Λούλης

Άνεργος με κινητό, ακίνητο και αυτοκίνητο. Τα συντηρεί όλα αυτά με αέρα κοπανιστό και δεν μας λέει το κόλπο.

@

Το κόλπο λέγεται σύνταξη γονέα... Μα πού ζεις; Θα σου κάνω κι εγώ μία ερώτηση: τί χρήματα χρειάζεται κάποιος για να ιδιοκατοικήσει, και τί χρήματα χρειάζεται κάποιος για να νοικιάσει διαμέρισμα; Ο άνεργος ενοικιαστής χωρίς δικό του σπίτι, ΠΟΥ ζει με αέρα κοπανιστό; Θα μας πεις ΑΥΤΟ το κόλπο;

Λούλης

@16:23. Εγώ πληρώνω τα πάντα με κάρτα λέμε! Τα πάντα!! Και τα έσοδά μου είναι και αυτά όλα διατραπεζικά. Που σημαίνει ότι όλα αυτά είναι στην διάθεση των φορολογικών αρχών. Που σημαίνει ότι εγώ δεν ξέρω πως είναι και τι χρώμα έχει ένα χαρτονόμισμα.

@Λούλης 17/07/2017 18:41

Κι σ'εμένα τα έξοδα μου που πληρώνω μετρητοίς δεν ξεπερνούν σε ποσό τις αναλήψεις μου από τον τραπεζικό λογαριασμό, όπου μπορούν να ελέγξουν από που προήλθαν. Γιατί λοιπόν τα χρήματά μου τα χαρακτηρίζεις μαύρα;

Απελπισία

Ποιο σοκ? Απελπισία κατευθείαν!

J.A.

Ο διπλασιασμός της οφειλής ως προκαταβολή του φόρου είναι παράλογος όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια :) Όταν έχεις σπίτι (και αυτοκίνητο) ακόμα και αν έχεις μηδενικό εισόδημα, χρειάζεσαι μίνιμουμ κάποια χρήματα για την συντήρηση/λογαριασμούς. Χρειάζεσαι επίσης χρήματα για να ζήσες (γιατί δεν ζούμε με κοπανιστό αέρα και ήλιο) - πρέπει και να φάμε! Εκεί είναι που κάνουν το σφάλμα οι φωστήρες των υπουργείων .. Θα πρέπει να συνδέονται με τη δήλωση οι λογαριασμοί στη τράπεζα ώστε να αποδεικνύεται ότι τα χρήματα που ξόδεψες δεν είναι μαύρα (η αν τα δανείστηκες από γονείς, φίλους να υποχρεώνονται εκείνοι να τα δηλώσουν ώστε να γίνεται αντιπαραβολή). Οι δικοί μας όμως θεωρούν εκ προοιμίου ότι τα χρήματα που δαπανάς είναι μαύρα και γι αυτό εφαρμόζουν τα τεκμήρια. (λεπτομέρεια - στην πρώτη εικόνα, εκεί που κάποιος καλείται να πληρώσει φόρο 4.621,76 ευρώ με εισόδημα 1,01 το παράδειγμα είναι λάθος γιατί το συνολικό του εισόδημα είναι 10.506,00 ευρώ. Έχει εισόδημα και από άλλη πηγή - τεκμαρτό ή όχι. Κρίνοντας δε από την προκαταβολή που είναι ακριβώς ίση με τον φόρο για το 2016, μάλλον δηλώνει ελεύθερος επαγγελματίας ...)

Λούλης

Από την στιγμή που τις δαπάνες σου δεν τις κάνεις με την κάρτα και προτιμάς τα μετρητά, τότε ακόμη κι εγώ θεωρώ ότι αυτά τα μετρητά είναι μαύρα, πόσο μάλλον η εφορία! Είπαμε όμως, για να γίνονται όλα αυτά με την κάρτα, θα πρέπει πρώτα τα χρήματα να μπουν μέσα στο τραπεζικό σύστημα και εκεί υπάρχει ο έλεγχος πόθεν έσχες. Τα χρήματα που έχει στο στρώμα ό κάθε πονηρός, θα είναι άχρηςτα σε λίγο καιρό. Επιτέλους έχουμε σωστή κυβέρνηση και σωστές φορολογικές αρχές.

@

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα του άνεργου, τα 10.506 ευρώ που βλέπω είναι από τεκμαρτά εισοδήματα; Αν τα τεκμαρτά σου είναι μέχρι 6.000 ευρώ (αν θυμάμαι καλά), δηλαδή ιδιοκατοικείς πχ σε ένα μικρό διαμέρισμα, μπορεί και να τη σκαπουλάρεις ως μισθωτός με αφορολόγητο. Αν έχεις όμως πχ κι ένα αυτοκίνητο, πληρώνεις τα μολλοκέφαλά σου για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Φοροαπατεώνας

Ολα τα παραδειγματα στο αρθρο ειναι κλασσικες κατηγοριες φοροδιαφυγης: μπλοκακηδες, αγροτες, δικηγοροι, γιατροι, ζωγραφοι, εμποροι. Δηλωνουν το ελαχιστο δυνατο εδω και δεκαετιες. Και λιγα πληρωνουν σημερα, αφου δε δηλωνουν τα εισοδηματα τους. Οπως ειπε και η Λαγκαρντ, αν δεν υπηρχε Τσιπρας, επρεπε να τον ανακαλυψουμε, ο μοναδικος που κηνυγησε τα ρετιρε που περνουσαν ζαχαρη με νουδουπασοκ. Αυτα παθαινετε οταν δεν απαιτειτε να παρατε αποδειξεις, αυτα παθαινετε οταν ανεχεστε ο διπλανος σας να κλεβει το κρατος και εσας μαζι οταν γνωριζετε οτι δηλωνει πολυ λιγοτερα απο οσα βγαζει και δεν τον καταδιδετε. Οπουδηποτε αλλου στη γη θα υπηρχε καταγγελια και ο διπλανος θα πηγαινε φυλακη για φοροαπατη. Στην Ελλαδα παμε να τον βγαλουμε και μαγκα. Γι' αυτο κανενα ελεος, πληρωστε τωρα. Τσακιστε οποιονδηποτε δεν πληρωνει οσο φορο του αναλογει, τσακιστε τον διχως ελεος.

έλα Καρανίκα δεν πείθεις

αυξήθηκε ο φόρος μόνον για να πληρώνουμε τα τεμπελόσκυλα που διορίζει η σταλινική κυβέρνηση

$$$$$$$$$$$$$$$$$

Μάθε να βάζεις τόνους και ορθογραφία μελλοντικέ καταδότη!

Est.

Ναι αλλά ο Σόιμπλε είπε και το άλλο και το οποίο το ζω στο πετσί μου. Ότι δεν χτυπήθηκαν τα ρετιρέ γιατί δεν έχουν τα κότσια να το κάνουν αλλά η μεσαία τάξη που φτωχυνε και άλλο τα τελευταία χρόνια και ακόμα περισσότερο αυτοί που είναι νόμιμοι όπως μισθωτοί!

@Φοροαπατεώνας

Δηλαδή εσύ προτείνεις σε έναν που ξεκινάει ένα ελεύθερο επάγγελμα (μπλοκάκια, όπως τον αποκαλείς υποτιμητικά), να δουλεύει σαν σκυλί, να βγάζει 2.000 το μηνα, να τα δηλώνει όλα και να πληρώνει 78% φόρους (22% φορο + 22% προκαταβολή + 27% ασφαλιστικες εισφορές και εισφορά υγείας + τέλος επιτηδεύματος + εισφορά αλληλεγγύης) δηλαδή να δίνει σε φόρους τα 1.560 ευρώ κάθε μήνα, συν 24% ΦΠΑ για οτι αγοράζει με τα 440 ευρω που του μενουν, για να μπορεί το κράτος να πληρώνει εσένα και τους άλλους κρατικοδίαιτους κοπρίτες. Ου να μου χαθείς.

Γιωργος

Σας χαλαγε ο χαρδουβελης με τα 900 εκατομυρια θα τον πιουμε μεχρι τελευτιας σταγονας και σιγα μην τα παρουν

ftemp

Όποιος μπορει να φύγει να γλυτώσει, και δεν το έχει κάνει ακόμη, είναι ΒΛΑΞ!

...

Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν φευγουν απο τα προβλήματα αλλά μενοουν και προσπαθουν να τα λύσουν. Είναι στάση ζωής

Χ

ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ????? ΦΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ.........

dim

Είναι προφανές ότι κράτος/κυβερνώντες/δανειστές προσπαθούν να ροκανίσουν την περιουσία του έλληνα έχοντας εφεύρει διάφορες πολλές,κυρίως ηλίθιες,χρεώσεις είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο.Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το βάρος αυτής της ιστορίας,δηλαδή τη σωτηρία της χώρας από τον δανεισμό και την απελεθεύρωση από την οικονομική κατοχή,καλείται να το πληρώσει ένα μέρος του ελληνικού λαού και όχι το σύνολο.Οι κατηγορίες αυτές είναι οι "άσπροι" φορολογούμενοι,οι συνταξιούχοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.Ο καντηνιέρης ο οποίος λειτουργούσε παράνομα 5-10 καντίνες δεν καλείται να το πληρώσει,ο ηλεκτρολόγος με τις "μαύρες" επισκέψεις,ο γιατρός με το φακελάκι "bonus",η νύχτα,τα μπουζούκια,τα στριπτητζάδικα,τα μπουρδέλα,τα τάχα μου studios,τα "μαύρα" φροντιστήρια,η νυχού, η μαλλού, οι internetικές υπηρεσίες που απλόχερα προσφέρει ο κάθε τυχαίος,ο μάγκας που μετέφερε έδρα αλλά δραστηριοποιείται εδώ.Αυτό είναι έλλειψη δημοκρατίας και δικαιοσύνης.Επειδή το κράτος είναι ανίκανο να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην αγορά και επειδή ο έλληνας θεωρεί υποχρέωση του να μην πληρώσει το φόρο του (πιθανότατα το ίδιο να έκανα και εγώ αν βρισκόμουνα στη θέση του, απλά δεν μπορώ) και επειδή εμείς οι λοιποί αδικημένοι,εν ολίγοις μλκες,δεν έχουμε βρει τον τρόπο να "απαιτήσουμε" από το κράτος να κάνει τη δουλεία του, έχει πέσει ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες των κατηγοριών αυτών όπου πλέον αδυνατούν βεβαίως να ανταπεξέλθουν.Αυτοί λοιπόν οι έλεγχοι έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το '09 όπου μας "κατέκτησαν" αλλά δια μαγείας κανένας μα κανένας πολιτικός μέχρι σήμερα δεν σκιάχτηκε με το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.Θα έπρεπε επίσης η δικαιοσύνη να είναι λίγο πιο ευαίσθητη στο θέμα της φοροδιαφυγής διότι δεν γίνεται να αφήνεις ατιμώρητο τον τραγουδιστή ή δικηγόρο ή εργατολόγο ή υπουργό που έκρυψε 5-10 εκατ. αλλά δεν τον έπιασες στην ώρα σου άρα τον συγχωρείς-επιβραβεύεις επειδή πέρασε 5ετία!Να αθωώνεις τον καταχταστή ή να λιβανίζεις μια λίστα λαγκάρντ 5-7 χρόνια χωρίς κηρώσεις?!Το πρόβλημα δεν είναι κομματικό είναι πολιτικό γιατί και οι πριν και οι νυν μέχρι σήμερα δεν βλέπω,δεν ακούω,δεν μιλάω!!!Τις τελευταίες μέρες με χαρά διαβάζω κάτι λίγα δημοσιεύματα για ελέγχους και επιβολή προστίμων.Θεωρώ όμως ότι αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν,να είναι υποχρεωτικά επαναληπτικοί,να συνοδεύονται από άνοιγμα λογιαριασμών αυτόματα οποιουδήποτε εμπλεκομένου και οι 2 μέρες τη 2η φορά να είναι κλείσιμο περιόδου.Μαζί με τα παραπάνω μείωση φορολογίας και δηοσίου.Καλημέρα!

Ενας...

Καλά...πλάκα μας κάνετε στο Π.Θ,...τι είναι αυτά που γράφετε.Σε λίγο θα κλαψω για τους ""καιμενους" τους Γιατρούς και τους Δικηγόρους.

ioannis

Να αρχίσεις από τώρα, γιατί με 20 ευρώ που θα έχεις στην τσέπη ούτε γιατρό μπορείς να πληρώσεις ούτε δικηγόρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wall11

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 4,10% καθώς η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των iPhone για το δεύτερο τρίμηνο θα απογοητεύσουν τη Wall Street

greece_investments

Στον "πάτο" της Ευρώπης η Ελλάδα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα  λόγω έλλειψης επενδυσέων - Υπολείπονται 22 δισ. ετησίως για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη - Τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ πρέπει να "πέσουν" στον τουριστικό κλάδο

4