Το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ... έχει «συμβολική αξία», λέει τώρα ο Τσακαλώτος!

Το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ... έχει «συμβολική αξία», λέει τώρα ο Τσακαλώτος!

Αν και μέχρι τώρα ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε πως μόνο με την ένταξη στο πρόγραμμα της ΕΚΤ «θα σταθούμε στα πόδια μας» - Προέβλεψε πάντως έξοδο στις αγορές μέχρι και 4 φορές, «όχι υπερβολικά σύντομα»

Το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ... έχει «συμβολική αξία», λέει τώρα ο Τσακαλώτος!
Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο μετέφερε στο Συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος


Μιλώντας για την προοπτική εξόδου στις αγορές ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «
Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους
Κλείσιμο
» τόνισε τοποθετώντας χρονικά το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.  

Ο κύριος Τσακαλώτος επιτέθηκε για άλλη μια φορά στο ΔΝΤ λέγοντας πως «
το Ταμείο βρίσκεται στην Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος και το βρίσκω τουλάχιστον παράδοξο -για να χρησιμοποιήσω μια ευγενική έκφραση- πως πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 1% για τα επόμενα χρόνο  και με τα μέτρα που το ίδιο ζήταγε».

Από την άλλη τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, είτε ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση είτε χωρίς την ποσοτική χαλάρωση». Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ξέρουν πως θα υπάρχει ένα πρόγραμμα. Εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ήταν το κομμάτι του παζλ που έλειψε και «για αυτό δεν είχαμε την Ανάπτυξη που περιμέναμε» αλλά τώρα «κανείς δεν αμφισβητεί πως θα έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη το 2017 και 2018 αλλά πρέπει να είναι και διατηρήσιμο». Προανήγγειλε και αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου καθώς, όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, «αυτό που είχαμε 30 χρόνια δεν ήτανε βιώσιμο και τώρα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για να έρθουν οι επενδυτές και να ξέρουν πού θα επενδύσουν και τι να περιμένουν».

Ερωτηθείς για το πόσο σημαντικό είναι το QE ο κ. Τσακαλώτος απάντησε εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες όταν η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016. Αυτή τη φορά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «το QE έχει κυρίως συμβολική αξία» και ότι «δεν θα το τοποθετούσα πολύ ψηλά (I wouldn't elevate it too high)», σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις του.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, μόλις πριν από 20 μέρες στις 8 Ιουνίου, ο κύριος Τσακαλώτος «έβλεπε» ένταξη της Ελλάδας στο QE από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και δήλωνε πως «μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των capital controls και την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης». Στην ίδια συνέντευξη είχε πει πως «μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ –και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος– μπορούμε να πούμε ότι το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι. Τότε θα έχουμε μία μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα».

Δύο ημέρες νωρίτερα, απατώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας γιατί είναι τόσο σημαντική η ένταξη στο QE, ο κ. Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει ότι με την ένταξη θα υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές, και πως «μόνο όταν υπάρξει τέτοια πρόσβαση, θα είμαστε σε θέση να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

«Δεν θα υπάρξουν πολλά ομόλογα να αγοραστούν», είπε σήμερα στο συνέδριο του Economist, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι σημαντικό για τις τράπεζες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης