Καταιγίδα έκτακτων μέτρων ανακοίνωσε ο Θαπατέρο

Τις  απόψεις Ρουμπινί αντέκρουσε ο Τρισέ, ο οποίος επανέλαβε πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη  στο ευρώ και πως κατά την άποψή του δεν υπάρχει καν σενάριο αποχώρησης κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη ...

Η καταιγίδα  των έκτακτων μέτρων μετακομίζει  προς δυσμάς στον ευρωπαϊκό Νότο. 

Πιεζόμενες από  την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ αλλά πρωτίστως από τις αγορές, οι –  μετά την Ελλάδα – ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης προχωρούν στη λήψη έκτακτων, επώδυνων μέτρων λιτότητας σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

Στο πλαίσιο  αυτό πριν από λίγη ώρα ο Ισπανός  πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ανακοίνωσε μέτρα με στόχο την μείωση ελλείμματος και χρέους. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση την μείωση κατά 5% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα, περιορισμό κατά 6 δις ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη διετία, αλλά και επώδυνες μειώσεις σε μια σειρά επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής. Το πλέον «σκληρό» μέτρο πάντως που ανακοινώθηκε αφορά στην κατάργηση περί των 13.000 θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Ισπανίας!
Πρόκειται για  το επόμενο δραστικό βήμα που κάνει  η ισπανική κυβέρνηση, αφού μόλις  τη Δευτέρα είχε ανακοινώσει δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματός της κατά επιπλέον 0,5% φέτος και 1% το 2011, κάτι που σημαίνει περικοπές προγραμμάτων και δαπανών άνω των 15 δις ευρώ. Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων αλλά και πάγωμα νέων προσλήψεων ...

Στον ίδιο δρόμο  φαίνεται πως βαδίζει και η  Πορτογαλία η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα – μαμούθ με στόχο την μείωση του ελλείμματός  της κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη  διετία. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα  περιλαμβάνει την «κλασσική» συνταγή της αύξησης φόρων, συρρίκνωση δημοσίων επενδύσεων και ενδεχομένως περικοπές στις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

Ανάλογες κινήσεις όμως κάνουν και χώρες που θεωρητικά  βρίσκονται σε λίγο καλύτερη μοίρα: Ιταλία και Ιρλανδία. Στην μεν πρώτη ήδη ανακοινώθηκαν μάλλον «επιδερμικά» μέτρα όπως η μείωση του στόλου των δημοσίων αυτοκινήτων (υπουργικά και λοιπά), αλλά όλοι εκτιμούν πως σύντομα θα χρειαστούν «πραγματικά» μέτρα!  
Η Ιρλανδία ήδη  είναι βήματα πιο μπροστά από  τους υπολοίπους αφού ήδη έχει ανακοινώσει και υλοποιήσει μέτρα όπως το πάγωμα των δημοσίων δαπανών και των μισθών. 

Αλλά και στη  Γαλλία ανακοινώθηκε πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων για μία τριετία και κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων. 

Σε κάθε περίπτωση  πάντως όλα αυτά τα μέτρα, όπως και το κολοσσιαίο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωζώνης που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Κυριακή, δεν φαίνεται να «πείθουν» αρκετά επιφανείς οικονομολόγους. Τελευταίος χρονικά τοποθετήθηκε ο γνωστός για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Νομπελίστας Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο Bloomberg προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι εξασθενημένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, καθώς αυτή είναι η μόνη λύση για να καταστούν εκ νέου ανταγωνιστικές. 

Ο κύριος Ρουμπινί κάνει λόγο για «αναγκαστική εγκατάλειψη του ευρώ» όχι μόνο από την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία, αλλά ακόμα και από την Ιταλία, για τις οποίες τα όποια μέτρα στήριξης δεν φτάνουν, μόνη τους λύση είναι η επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα και η μετέπειτα υποτίμησή τους!!! 

Πάντως τις  απόψεις του κυρίου Ρουμπινί τις  αντέκρουσε σήμερα ο πρόεδρος της  ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο  επανέλαβε πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη  στο ευρώ και πως κατά την άποψή του δεν υπάρχει καν σενάριο αποχώρησης κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr