Πτώση 41,8% στο έλλειμμα στο 4μηνο

Πτώση 41,8% στο έλλειμμα στο 4μηνο

Ανοδος εσόδων και  μείωση δαπανών πάνω από τους στόχους, αλλά και αγωνία Παπακωνσταντίνου για να είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις

Φοροκαταιγίδα για όλους
Θέμα ωρών είναι  πλέον να μπουν στα κρατικά ταμεία τα πρώτα 20 δισ. ευρώ, από τα 110 που θα δανειστούμε συνολικά και σε βάθος τριετίας από τις ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Κλείσιμο
Για να προλάβει να αποπληρώσει έως τις 19 Μαϊου  ομόλογα που λήγουν ύψους 8,5 δισ. ευρώ, η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να φτάσει ενδεχομένως σήμερα.  

Πρόκειται για  τα σχεδόν 5 δισ. ευρώ που μας δίνει το ΔΝΤ με επιτόκιο 3,09% και άλλα 700-800 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΚΤ με επιτόκιο κοντά στο 5%.  

Για να πάρει  όμως τη δεύτερη δόση του δανείου  τον Σεπτέμβριο (και την τρίτη τον Δεκέμβριο) η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει τα κρίσιμα τεστ. Για … "να έχει πρόσωπο" το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη για να πείσει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητος τηρείται κατά γράμμα.  

Σύμφωνα με τα προσωρινά  διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το

πρώτο τετράμηνο  του 2010 (Ιανουάριος-Απρίλιος) σε δημοσιονομική  βάση, το

έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 6.283 εκατ. ευρώ από 10.791 εκατ. ευρώ στο  αντίστοιχο

διάστημα του 2009, περιορίστηκε δηλαδή κατά 41,8%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 35% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,0%,

σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 11,7%. Αντίστοιχα και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 8,1%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8%! 

Πάγωσαν οι επιστροφές… 

Στην προσπάθειά της όμως αυτή η κυβέρνηση, παγώνει  προσωρινά όλες τις πληρωμές και  επιστροφές φόρου. Ως αποτέλεσμα, η  θετική τάση που καταγράφεται σήμερα ενδέχεται να αντιστραφεί όταν τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να βγουν από τα κρατικά ταμεία και να αποδοθούν στους πραγματικούς δικαιούχους.  

Είναι ενδεικτικό πως στο α’ τετράμηνο οι επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η ίδια η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι συνολικά εφέτος θα αυξηθούν 3%! Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστρέψει τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ, όταν όλη και όλη η αύξηση εσόδων στο α΄τετράμηνο φέτος ήταν 1,5 δισ. ευρώ (από 14,5 δισ. ευρώ πέρυσι σε 16).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης