Άλλα 5 χρόνια Μνημόνια: Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα

Άλλα 5 χρόνια Μνημόνια: Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα

Νέα μέτρα και ανατροπές - Οι πίνακες επιβεβαιώνουν τις απώλειες που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Ολόκληρη η λίστα από το protothema.gr

Άλλα 5 χρόνια Μνημόνια: Αυτά είναι τα 140 προαπαιτούμενα
Τη λίστα των 140 επώδυνων μέτρων -prior actions- για φορολογούμενους και συνταξιούχους
που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ESM φέρνει στο φως της δημοσιότητας το
protothema.gr.

Πρόκειται για τον πίνακα που περιλαμβάνει αναλυτικά και ανα τομέα πολιτικής τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που «εξασφάλισε» η κυβέρνηση εως το 2021.
Κλείσιμο

Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου, των
συντάξεων
, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δικαιοσύνη και την ενίσχυση της αυτονομίας των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όπως ήδη έχει γράψει νωρίτερα το protothema.gr και ο Κωστής Πλάντζος τα τελικά κείμενα περιλαμβάνουν μια καινούργια σελίδα με νέα μέτρα που θα ξεκινήσουν από το 2017.

Τα κείμενα επιβεβαιώνουν τις απώλειες που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της βάσης υπολογισμού των εισφορών τους, ενώ το μεταβατικό στάδιο (της έκπτωσης 15% στις επιβαρύνσεις) περιορίζεται ρητά για το 2018 - παρότι στο υπουργείο Εργασίας χθες υποστήριζαν πως θετικές «παρεμβάσεις» ελάφρυνσης θα υπάρξουν και το 2019.
 
Εκτός των γνωστών πλέον και δρομολογημένων περικοπών που προβλέπονταν ήδη από το 3ο Μνημόνιο (όπως πχ στο ΕΚΑΣ κατά 530 εκατ. ευρώ για φέτος) ή των νέων μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο που προστέθηκαν για την περίοδο από το 2019 και μετά, το κείμενο αποκαλύπτει επίσης:

- Νέα μέτρα το 2017 με περικοπές στην Υγεία, ανατροπές στα ασφαλιστικά Ταμεία και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τον φοροεισπρακτικών εισφορών μέσωTaxis.
- Νέα μέτρα για το 2018, ύψους τουλάχιστον 660 εκατομμυρίων ευρώ.
- Συρρίκνωση και κατάργηση όλων σχεδόν των κοινωνικών επιδομάτων

 
Οι ανατροπές
 
Σε σύγκριση με την προσχέδια συμφωνία που αποκάλυψε πριν δέκα μέρες το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ξεχωρίζουν ανατροπές όπως:

-Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που οδηγούν σε αυξήσεις εισφορών το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Για την πρώτη χρονιά και μόνον -χωρίς καμιά παράταση όπως τονίζεται- προβλέπεται έκπτωση 15% στις επιβαρύνσεις. Αν και το υπουργείο Εργασίας μιλά για μικρές επιβαρύνσεις το 2018 και περαιτέρω «παρεμβάσεις» το 2019, η επίπτωση σε γιατρούς και δικηγόρους μπορεί να ξεπερνά 25%-40% ή ακόμα και το 50%, παρά τις εκπτώσεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.

- Για τις μειώσεις στις κύριες και καταβαλλόμενες επικουρικές, προβλέπεται εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να αναφέρεται στη συμφωνία συγκεκριμένο «πλαφόν» («κόφτης») στο 18% των καταβαλόμενων ποσών. Στο αρχικό κείμενο του ΔΝΤ τουλάχιστον (MEFP) υπήρχε  πρόβλεψη και για υψηλότερο «κόφτη» των απωλειών (στο 22%)  αλλά τέτοια πρόνοια δεν αναφέρεται στο κείμενο των Ευρωπαίων (sMoU).

Δείτε τους πίνακες:














































































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης