Σόιμπλε: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ!

Σόιμπλε: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ!

Εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το Ταμείο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα - Επανέλαβε τη θέση του για μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων

Σόιμπλε: Οι προβλέψεις της Αθήνας είναι πιο ρεαλιστικές από του ΔΝΤ!
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του το ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας μάλιστα, ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων και υπέρ της μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των επόμενων προγραμμάτων βοήθειας στην Ευρωζώνη.

Όπως είπε, βραχυπρόθεσμα ο ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειαστούν νέα προγράμματα βοήθειας αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση του για μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων» λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να πιέζουμε για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίησης.

Αντίθετα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit είναι «ευέλικτες ταχύτητες» και συμμαχίες όσων είναι διατεθειμένοι να τη στηρίξουν, ενώ κάλεσε επίσης τις ευρωπαϊκές τράπεζες να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στην Ευρώπη, κι όχι κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ισχυρό το νόμισμά της και να συνεισφέρει περισσότερο στην ασφάλεια και την διατλαντική συνεργασία.

Όπως μεταδίδει το mignatiou.com, o Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στην πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά: “Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές”.

To mignatiou.com μεταφέρει και διάλογο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ με το στέλεχος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι: 

Λίπσκι: Είστε αισιόδοξος ότι θα φτάσετε σε συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα;

Σόιμπλε: Ναι. Ναι, είμαι.

Λίπσκι: Για την λύση του ελληνικού προβλήματος, τελικά; …
Σόιμπλε: (γέλια) Τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οιικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.

Πιστεύω ότι το πρόγραμμα είναι ΟΚ, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Και πριν η κυβέρνηση του Σαμαρά αναγκασθεί να πάει σε εκλογές γιατί δεν είχε την πλειοψηφία για να επιλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελλάδα είχε πρόσβαση στις αγορές. Και μετά λόγω των εκλογών και όλων όσων συνέβησαν η τεράστια ζημιά (δεν τα κατάφερε). Είναι πιθανό αν κάνουν το 50% περίπου όσων υποσχέθηκαν.

Λίπσκι:  Ας το ελπίσουμε.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης