Αρμαγεδδών στην Ευρωζώνη

Αρμαγεδδών στην Ευρωζώνη

Κατρακυλά το ευρώ, πιέζονται τα ομόλογα και της Ιταλίας ενώ τα ομόλογά μας αξιολογούνται πλέον ως “junk” (σάπια) από τον διεθνή οίκο

Αρμαγεδδών στην Ευρωζώνη
Αλύπητα χτυπούν οι κερδοσκόποι την Ευρωζώνη και μετά την εκρηκτική άνοδο των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η Standard & Poor’s (S&P) προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των δύο χωρών.

Μάλιστα, τα ομόλογα της Ελλάδας πλέον έχουν αξιολόγηση ΒΒ+, έναντι ΒΒΒ+ πριν, εξέλιξη που την κατατάσσει στην κατηγορία των junk bonds (“σάπια”) που απαντώνται σε τριτοκοσμικές χώρες!

Πιο συγκεκριμένα, η Standard & Poor΄s Ratings Services υποβάθμισε σήμερα τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε "BB+" και "B" αντίστοιχα, από "BBB+" και "A-2" προηγουμένως, ενώ οι προοπτικές (outlook) είναι αρνητικές. 
Κλείσιμο

"Η υποβάθμιση είναι αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επεξεργασίας των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειες της για μετάβαση των χρεών σε βιώσιμη καθοδική πορεία", αναφέρει ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik.

"Πιστεύουμε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στενεύουν λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας, σε μία στιγμή που οι πιέσεις για περισσότερο δυναμικά μέτρα προσαρμογής αυξάνονται. Επιπλέον, κατά την άποψή μας, οι μεσοπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα υψηλό βάρος από το χρέος αυξάνονται παρά τα ήδη μεγάλης έκτασης μέτρα προσαρμογής. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις μας για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πιστοληπτική ικανότητα δεν είναι συμβατή με την κατηγορία επένδυσης".

Ως αποτέλεσμα της αύξησης στα κόστη δανεισμού της Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες από τα μέλη της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τους όρους και τη διάρκεια της στήριξης προς την Ελλάδα. 

Περιμένουμε ότι ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ είναι πιθανό, και θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αμβλύνει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις ρευστότητας για την Ελλάδα. 

Ωστόσο, κατά την άποψη μας, οι πιέσεις για πιο επιθετικά και ευρεία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου στα επιτόκια της αγοράς.  

Στις αναθεωρημένες προβλέψεις μας προβλέπουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αυξηθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και 131% του ΑΕΠ το 2011”,  καταλήγει ο διεθνής οίκος.
Επιπλεόν, ο οίκος προχωρεί στην αξιολόγηση ανάκτησης (recovery rating) "4" στις ελληνικές εκδόσεις χρέους, υποδεικνύοντας την εκτίμηση της για "μέση" (30%-50%) ανάκτηση για τους ομολογιούχους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή αθέτησης πληρωμών. 

Η αξιολόγηση "AAA" στη μεταφορά και μετατρεψιμότητα παραμένει αμετάβλητη.
Λίγο νωρίτερα, η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο ΄A-΄ από ΄A+΄ προηγουμένως. 

Την ίδια στιγμή υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε ΄A-2΄ από ΄A-1΄, διατηρώντας την προοπτική της οικονομίας σε αρνητική.
Τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη γνωρίζουν μεγάλες πτώσεις – ειδικά σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ μόνο το ευρώ έχασε πάνω από 1% μέσα στην ημέρα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς βρίσκεται στα 1,3230 δολάρια. 

Στα dealing rooms ευρωπαϊκών τραπεζών, πάντως, επανερχεται η φημολογία περί της ανάγκης έκδοσης ευρωομολόγου για την κάλυψη των δανειακών αναγκών χωρών της Ευρωζώνης. 

“Δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα”

“Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη. Οι σημερινές εξελίξεις είναι δε μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας”.

H επισήμανση έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δις για άλλο ένα εξάμηνο παραμένει σταθερό  και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

“Για τη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πλαίσιο των πολιτικών και της χρηματοδότησης προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές τις υποχρεώσεις”, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης