Αυξάνονται τα δικαιολογητικά για μεταβιβάσεις ακινήτων

Αυξάνονται τα δικαιολογητικά για μεταβιβάσεις ακινήτων

Σήμερα ανάλογα με το είδος της συναλλαγής απαιτούνται 10 ως 22 δικαιολογητικά ενώ σύντομα θα προστεθεί ένα ακόμα - Εξέλιξη που θα κατατάξει τη Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εγγράφων που ζητεί το κράτος στις συναλλαγές ακινήτων

Αυξάνονται τα δικαιολογητικά για μεταβιβάσεις ακινήτων
Αυξάνεται αντί να μειώνεται η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, την ώρα που ο κλάδος διανύει τον όγδοο χρόνο κρίσης. Σήμερα, ανάλογα με το είδος της συναλλαγής (αγοραπωλησία, αποδοχή κληρονομιάς κοκ) απαιτούνται 10 ως 22 δικαιολογητικά ενώ σύντομα θα προστεθεί ένα ακόμα. Εξέλιξη που θα κατατάξει τη Ελλάδα στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εγγράφων που ζητεί το κράτος στις συναλλαγές ακινήτων.

Το νέο γραφειοκρατικό βαρίδι είναι η βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα υπόλοιπα δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθεί μία μεταβίβαση. Η διάταξη ήταν η μόνη που είχε καταργηθεί το 2014 και τώρα επανέρχεται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Κλείσιμο
Κάτι που σημαίνει ότι το κόστος για έναν ιδιοκτήτη μπορεί και να ξεπερνά πλέον τα 1.000 ευρώ, γεγονός που λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ αυτά είναι τα 22 δικαιολογητικά που απαιτούνται:

Α. Πιστοποιητικά/δηλώσεις για μη οφειλή προς το δημόσιο:

1. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΩΛΗΤΗ ν. 1882/1990. Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, τη διανομή κοινών ακινήτων, την ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ή, μόνο σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, αντί του ανωτέρω αποδεικτικού ενημερότητας, βεβαίωση οφειλής του μεταβιβάζοντος προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής του στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα, που θα χορηγήσει το δάνειο.

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ, ν 4174/2013. Σε κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό και σε αποδοχή κληρονομιάς, για τα τελευταία πέντε έτη, ότι ο φορολογούμενος για το ακίνητο αυτό έχει εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο βάσει δήλωσης όλων των αναγραφόμενων ετών/έχει απαλλαγεί βάσει δήλωσης και για τα ίδια ως άνω οριζόμενα έτη έχει εξοφλήσει τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ/έχει ρυθμίσει ή διαζευκτικά ή σωρευτικά με το παραπάνω πιστοποιητικό.

3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Δ.Ο.Υ. ΠΕΡΙ ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝ.-ΔΩΡΕΑΣ, ν 2961/2001. Σε κάθε συμβόλαιο με το οποίο μεταβιβάζεται η κυριότητα ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή κινητό που αποκτήθηκε αιτία θανάτου ή δωρεάς ή γονικής παροχής ή προίκας, καθώς και όταν εξοφλείται ή εκχωρείται εν όλω ή εν μέρει απαίτηση που αποκτήθηκε από κάποια από τις πιο πάνω αιτίες.

4. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ή Φ.Π.Α. στη Δ.Ο.Υ.ακινήτου και διπλότυπα είσπραξης φόρου για το συμβόλαιο.

5. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ν. 4152/2013 στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματος πωλητή, αν απέκτησε το πωλούμενο ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία μετά την 1-1-2013 (υπό αναστολή μέχρι την 31-12-2016).

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης