ΔΝΤ: Όντως, έχει ζητηθεί να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση για τα μέτρα...

ΔΝΤ: Όντως, έχει ζητηθεί να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση για τα μέτρα...

...αλλά θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας, ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο - Τι σημαίνει η απόφαση του Ταμείου να «σπάσει» τη συμφωνία σιωπής για τις εξελισσόμενες συνομιλίες στις Βρυξέλλες

ΔΝΤ: Όντως, έχει ζητηθεί να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση για τα μέτρα...
Σταθερός ως προς τις απόψεις που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του, Τζέρι Ράις στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσιγκτον.

Όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό η Ελλάδα δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει αντικείμενο αρκετών ερωτήσεων, με τον κ. Ράις να είναι αρκούντως φειδωλός στις δηλώσεις του, με δεδομένο και το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στις Βρυξέλλες.

Επανέλαβε ότι παραμένουν τα «αγκάθια» σε αρκετά ευαίσθητα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες. Υπάρχει διαπραγμάτευση σε βασικά ζητήματα πολιτικής όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Κλείσιμο
Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος, μία πάγια θέση τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τον κ. Ράις «είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή «ιδιοκτησία» του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και το ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη».

Όσο για το θέμα που ενέσκηψε μετά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Μισέλ Σαπέν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να δεσμευθεί και η ελληνική αντιπολίτευση για τα μέτρα, υποστήριξε ότι «είναι κάτι που όντως έχει ζητηθεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας, ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο».

Φρόντισε, όμως, να προσθέσει, προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι «δεν είχαμε καμία επικοινωνία με κόμματα της αντιπολίτευσης».
Το σφύριξε πριν... λήξει;

Η απόφαση του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου να μιλήσει για την ουσία των διαπραγματεύσεων την ώρα που η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν συμφωνήσει και τηρούν -από τη Δευτέρα- σιγήν ιχθύος για τις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες δείχνει δύο πράγματα: 
1. Το ΔΝΤ διατηρεί το status του σκληρού στις διαπραγματεύσεις που ζητά κάτι παραπάνω για τις συντάξεις και τα εργασιακά και 
2. Επί της ουσίας αποκαλύπτει ότι γη επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται, παρά την αισιοδοξία που θέλουν να καλλιεργούν κυβερνητικοί κύκλοι για τις συνομιλίες με τους δανειστές.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την οικονομία από το www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης