Φόβοι για λουκέτο σε 18.700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2017 κινδυνεύουν να χαθούν επιπλέον 34.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 18.700 πτωχεύσεις

Υπερφορολόγηση, μειωμένη ρευστότητα, απουσία επενδύσεων και σχεδόν ανύπαρκτη χρηματοδότηση είναι τα βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει στην εξαμηνιαία έρευνά της η ΓΣΕΒΕΕ.

Όπως τονίζεται στο προοίμιο της έρευνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της λιτότητας, με την οικονομική πολιτική να παραμένει αβέβαιη από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη κλείσει η αξιολόγηση και κανείς δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Βάσει των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Συνομοσπονδία:

Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το α΄ εξάμηνο του 2017, παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 11% αναμένει βελτίωση.
Το πρόβλημα της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γίνεται εμφανέστερο, εφόσον ληφθεί υπόψη ότι μόνο το 30% αντλεί τη ρευστότητά του μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% θα μειώσει τις επενδύσεις του. Η εικόνα είναι καλύτερη για τις σχετικά μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Τα «λουκέτα» αποτελούν την απτή απόδειξη της κρίσης που διέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς στο διάστημα Αύγουστος 2016- Ιανουάριος 2017 18.410 διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι, όμως, η εκτίμηση για το τρέχον α' εξάμηνο, με τη ΓΣΕΒΕΕ να κάνει λόγο για πιθανότητα διακοπής λειτουργίας 18.7000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια 34.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr