Σόιμπλε στο Eurogroup: Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα

Σόιμπλε στο Eurogroup: Η αξιολόγηση θα μπορούσε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα

Προηγήθηκε συνάντηση Τσακαλώτου, Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν και Μοσκοβισί - Πλήρη υποχώρηση στα εργασιακά ζητούν οι δανειστές

Δεσμεύσεις για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και για πρόοδο στα εργασιακά, τίθενται επί τάπητος στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκε με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup), τον Πόουλ Τομσεν (ΔΝΤ), τον Πιέρ Μοσκόβισι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και από τη πλευρά του ESM τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαρολι.

Το κύριο μήνυμα από τη πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, είναι πως η ελληνική πλευρά πρέπει να δώσει σαφείς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη προόδου στα εργασιακά, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο σημερινό Eurogroup το ζήτημα είναι το κατά πόσο οι θεσμοί θα λάβουν αρκετές δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά για να επιστρέψουν και πάλι οι επικεφαλής των θεσμών και να ξεκινήσουν οι διεργασίες. 

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις, πρωτοστατούν στις συζητήσεις και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν σαφής και συγκεκριμένες υποσχέσεις ως προς τις υποχωρήσεις που προτίθενται να κάνουν.

Σόιμπλε: Θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί ήδη συμφωνία - Υπάρχουν καθυστερήσεις

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. 

Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Μισέλ Σαπέν: Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο κτήριο του Συμβουλίου δήλωσε πως «ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο, πιστεύω πως η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουμε, να δείξουμε το δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της Ελλάδας και της συνοχής της Ευρωζώνης.»
 
Στη συνέχεια ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συμπλήρωσε πως «κάποια στιγμή όμως οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και όχι μόνο να δίνουν οδηγίες στους άλλους, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και το δράμα που ζήσαμε, η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερότητα και οι επενδυτές να βλέπουν καθαρά, αυτό πρέπει να δούμε σήμερα».

Όπως επισήμανε έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και είμαστε κοντά σε μια λύση για το καλό της Ελλάδας και τη συνοχή της Ευρώπης.

Έχουμε αφήσει πίσω μας το δράμα και δεν υπάρχει πλέον αβεβαιότητα και ρευστότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικοί παράγοντες θα δουν σύντομα ξεκάθαρα το ξέφωτο μπροστά τους, συμπλήρωσε ο Σαπέν.Μοσκοβισί: Εχθρός μας η αβεβαιότητα

Στήριξη παρέχει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, δηλώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και πως το πρόγραμμα πρέπει να στεφτεί με επιτυχία.

«Success story» αποτελεί για τον Γάλλο Επίτροπο το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, καθώς εμπεριέχει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τον Επίτροπο, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος.

Αναφορικά με ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Επίτροπος αν και δεν ήθελε να αναφερθεί ευθέως, επιλέγοντας να τονίσει πως το ερώτημα είναι το πως, με τη βοήθειας μιας «φιλικής πίεσης» θα καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση, συμπλήρωσε όμως πως όταν υπάρχουν εκλογές, θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, λέγοντας επίσης ότι έχει εργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν.

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να δοθεί ένα σήμα ότι πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, προκειμένου οι οικονομικοί παράγοντες να νιώσουν την αναγκαία ασφάλεια για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Η αβεβαιότητα είναι εχθρός μας», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος. 

Ερωτηθείς για το ρόλο του ESM και αν μπορεί να γίνει ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον». Αναφορικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του προγράμματος. Ντάισελμπλουμ: Ολοκληρώσαμε τη συνάντηση μας, θα ενημερώσω το Eurogroup


Κλειστά κρατάει από τη πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με το πιθανό αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, αλλά και την ενδεχόμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. «Έχω συχνά συναντήσεις με όλες τις πλευρές και είχα και μια σήμερα (αναφερόμενος στη πολυμερή συνάντηση λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup), θα ενημερώσω το Eurogroup και θα σας ενημερώσω έπειτα», ολοκλήρωσε ο Ολλανδός πολιτικός.

Τέλος αναφορικά με το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών και την παραμονή του ως Πρόεδρος του Eurogorup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα, καθώς απέχουν μήνες από τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ολλανδία.Δείτε live τις αφίξεις των υπουργών Οικονομικών

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Tzimaras

Ελάτε πίσω να εισπράξετε βόμβες ρε λάθροεισβολείς

ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΛΑΪΝ

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ, ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!! ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΟΣΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΤΕ ΙΤΑΛΙΚΟ, ΓΑΛΛΙΚΟ, ΙΑΠΩΝΙΚΟ Ή ΚΙΝΕΖΙΚΟ!! ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;;

skoupidiaris

δηλ το πρόβλημα για τα οικονομικα χάλια της χώρας θα λυθεί αν , απολύονται εύκολα οι εργαζόμενοι και πουληθούν τα ασημικά ??? ρε δε γ.....

nikos

Δεν πρόκειται να πάρουμε άλλα μέτρα αν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση. Το πιθανότερο είναι να αφήσουμε απλήρωτα τα γραμμάτια του καλοκαιριού. Αφού έχουμε πλεόνασμα πιέζουμε για λύση. Δεν είμαστε στην ίδια θέση με το 15 και το ξέρουν.

φουφουτος

ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ Ο ΚΟΥΛΗΣ!! ΑΛΛΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΝ ΕΜΑΘΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΘΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΛΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!

ελλην

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΟΤΣΑΤΟΣ ΤΩΡΑ, ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ Η ΓΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΚΑΣΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΗΣΟΥΝ ΟΛΑ!ΗΜΑΡΤΟΝ "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ"! ΣΟΪΜΠΛΕ ΜΕΓΑΛΕ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ!!

Η Χιονάτη

Σε παιδικό σταθμό έγινε το Eurogroup;Πολυχρωμία.

Γιάννης

Ποια εργασιακά βρε άχρηστοι είναι το πρόβλημα. Η προστασία που υπάρχει σήμερα αφορά αποκλειστικά το δημόσιο τομέα. Για τον ιδιωτικό επικρατεί το χάος. Το ίδιο και στα συνδικαλιστικά. Μόνο στο δημόσιο λειτουργεί ο συνδικαλισμός. Στα υπόλοιπα πέσατε στα τέσσερα και τα δέχτηκε όλα. Τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά αφορούν το κομματικό σας ακροατήριο, αυτό που σας κρατά σε διψήφιο ποσοστό. Αν το χάσετε κι αυτό καληνύχτα. Γιαυτό έχετε στυλώσει τα πόδια. Τους υπόλοιπους τους έχετε γραμμένους.

Νεκροθάφτης

Αδικος κόπος. Προσπαθείτε να κρατήσετε ζωντανό ένα πεθαμένο.

καλά μπάνια

Όπως ήδη το χουν παραδεχτεί και οι κοπροξυριζαίοι, πάμε για Ιούνιο , στην καλύτερη περίπτωση. Για μια περήφανη και σκληρή διαπραγμάτεψη που θα μας κοστίσει νέα μέτρα και με τις τράπεζες να πάνε για ακόμη ένα χρόνο κλειστές!

@

ΕΣΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ;; ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΜΕΤΙΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΕΣ;

Λούλης

Μακάρι! Το καλοκαίρι να την φας στ' αυτιά και να μην ξέρεις από που σού'ρθε. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση πριν από 20 χρόνια, σήμερα θα ήσουν νοικοκύρης και όχι μπαταχτσής. Ποτέ δεν είναι αργά όμως.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

724f150a4

Η Boeing έκανε άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες - Η άνοδος της μετοχής βοήθησε τον Dow να ανακάμψει

b13347cd31

Ψυχρολουσία από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για το χρέος - Υποβαθμίζει τις προσδοκίες για μια λύση σύντομα - «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν υπάρχουν προκαθορισμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα» είπε η εκπρόσωπος του Σολτς

ESM25

Ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και διασφαλίζει ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγους Ρολφ Στράουχ