Bloomberg: Τρία σενάρια διάλυσης και άλλα τρία διάσωσης της ευρωζώνης

Bloomberg: Τρία σενάρια διάλυσης και άλλα τρία διάσωσης της ευρωζώνης

Με την είσοδο της Λε Πεν στο πρώτο πλάνο της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας και την παράλληλη πτώση της δημοτικότητας του οικοδομήματος του ευρώ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί

Bloomberg: Τρία σενάρια διάλυσης και άλλα τρία διάσωσης της ευρωζώνης
Την ώρα που επανέρχονται στο προσκήνιο οι συζητήσεις περί διάλυσης της Ευρωζώνης, το Bloomberg έρχεται να παρουσιάσει τα τρία σενάρια της διάλυσης και τα τρία σενάρια της διάσωσης του μπλοκ του ευρώ, ενόψει και μιας σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς και σημαντικοί επενδυτές σαν τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, με την είσοδο της Λε Πεν στο πρώτο πλάνο της πολιτικής σκηνής της Γαλλίας και την παράλληλη πτώση της δημοτικότητας του οικοδομήματος του ευρώ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως, το πρακτορείο σημειώνει ότι από την ημέρα «γέννησης» του ευρώ, το 1999, το κοινό νόμισμα έχει περάσει από μια σειρά τρομακτικών σοκ, ωστόσο η πολιτική και οικονομική ελίτ έχει δείξει ότι επιθυμεί τη σωτηρία του, «με όποιο κόστος».

Κλείσιμο
Ποια είναι όμως αυτά τα σενάρια που περιγράφει το Bloomberg;

Τρία σενάρια διάλυσης


1. Η Λε Πεν νικά στη Γαλλία: Μετά τα σκάνδαλα των αντιπάλων της, η Λε Πεν κερδίζει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών και προκηρύσσει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, στο οποίο και επικρατεί. Ξεκινούν οι εκροές κεφαλαίων όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, και ως εκ τούτου επιβάλλονται κεφαλαιακοί περιορισμοί. Η Λε Πεν εισάγει στη Γαλλία το φράγκο, το οποίο διασυνδέεται με την καταρρέουσα ισοτιμία του ευρώ. Επικρατεί αναταραχή στις αγορές, με αρκετές χώρες - μέλη να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.

2. Ευρωσκεπτικισμός στην Ιταλία: Μετά από αρκετά έτη υποτονικής ανάπτυξης, αύξησης της ανεργίας και πολλαπλών τραπεζικών κρίσεων, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της Λίγκας του Βορρά. Από κοινού καθορίζουν μία ατζέντα για την επαναφορά της λίρας ως εθνικού νομίσματος, την οποία θέτουν στην κρίση του ιταλικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος.

3. Τέλος της αντοχής της Ελλάδας: Με τους πιστωτές να ζητούν νέες περικοπές, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και χάρη στις εξαγγελίες του περί «τερματισμού της λιτότητας» κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση. Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε στάση πληρωμών, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες, προλειαίνοντας τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τρία σενάρια διάσωσης

1. Η παγκόσμια κρίση συσπειρώνει την Ευρώπη:
Ο Τραμπ ξεκινάει έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία και ταυτόχρονα, ο Πούτιν παραβιάζει τα σύνορα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Το Βερολίνο αποφασίζει να αναλάβει την τύχη της Γηραιάς Ηπείρου. Ως αποτέλεσμα, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα περί δημοσιονομικής ένωσης, επιβάλλοντας ως αναγκαίο όρο την θέσπιση μία αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

2.Νίκη του Σουλτς στη Γερμανία: Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκλέγεται Καγκελάριος της Γερμανίας και προχωράει στη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής λιτότητας, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ελλάδα. Επίσης, εκφράζει τη στήριξή του στην έκδοση του ευρωομόλογου και ξεκινάει μία ήπιας μορφής επεκτατική πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες του Νότου.

3. Η Ευρωζώνη επιβιώνει: Η Λε Πεν χάνει τις εκλογές, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες σταθεροποιούνται και η Μέρκελ επανεκλέγεται. Οι Βρυξέλλες ικανοποιούν το αίτημα για τη θέσπιση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα, η Ελλάδα εφαρμόζοντας τα μέτρα λιτότητας, υλοποιεί το πρόγραμμα, και η οικονομία βελτιώνεται.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης