Έως και 65% η μείωση στις συντάξεις αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά

Έως και 65% η μείωση στις συντάξεις αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά

Δείτε παραδείγματα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων - Αχτσιόγλου: Όσοι δουν να μειώνεται για 13η φορά η σύνταξή τους θα λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη, που ενδεχομένως να αφορούν φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις

Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθούν οι περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων
με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν παρά τις ενστάσεις των στελεχών της κυβέρνησης «ότι πρόκειται για υποθετικά σενάρια».

Στους συνταξιούχους που θα υποστούν μειώσεις σχεδιάζεται να χορηγηθούν αντισταθμιστικά οφέλη
βάσει του νέου μείγματος δημοσιοοικονομικών μέτρων που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Όπως ανέφερε ενδεικτικά η Υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγου, τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η αφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα επιφέρει βαρύτερες απώλειες από τις αρχικά εκτιμώμενες, 20% κατά μέσο όρο.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η εγκύκλιος που εκδόθηκε για τον επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου), ο επαναϋπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις), αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων.

Αυτό σημαίνει, κατά το ΕΝΔΙΣΥ, ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένεια).

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1.839,46 ευρώ μικτά, κύρια σύνταξη, θα έχει προσωπική διαφορά 149,54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1340,47 ευρώ. Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά θα έχει σύνταξη 1190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%). Το ΕΝΔΙΣΥ σε σχετική επιστολή, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, έπρεπε να μην εκδώσει την εγκύκλιο δεδομένου ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του ΕΝΔΙΣΥ στην ολομέλεια του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου στις 7 Απριλίου 2017.

Την ίδια ώρα για «απόλυτο χάος» στον ΕΦΚΑ κάνουν λόγο οι ομοσπονδίες εργαζομένων κατηγορώντας την κυβέρνηση για  ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.

Για το λόγο αυτό τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) στο ΙΚΑ εξήγγειλαν προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας στην ερχόμενη Πέμπτη, 2 Μαρτίου, από τις 12 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Την ίδια ημέρα, στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν μια σειρά από προβλήματα που έχουν ανακύψει και φτάνουν στο όριο του τραγελαφικού.

-Ο ΟΑΕΕ «ξέμεινε» από χαρτί τόσο με το Ενιαίο Μητρώο, όσο και με άλλα λειτουργικά ζητήματα του ΕΦΚΑ για την εκτύπωση συνταξιοδοτικών αποφάσεων , λόγω καθυστέρησης παραγγελίας με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πληρωμή 2000 νέων συνταξιούχων.

-τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των πρώην Ταμείων στο μητρώο του ΕΦΚΑ, το οποίο δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δυο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τονίζουν οι εργαζόμενοι, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας.

-τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους προκαλούνται δυσχέρειες στη διακίνηση αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων κλπ αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Οι απαραίτητες μετακινήσεις γίνονται με ταξί.


Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, η οποία δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί όπως γίνεται κάθε χρόνο για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις. 

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, πάντως εξέδωσε εγκύκλιο για το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης διευκρινίζοντας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πως έχει προωθηθεί διάταξη που προβλέπει:

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους μισθωτούς (πρ. ΙΚΑ) για την περίοδο 1/3/2017 έως 28/2/2018 με την συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2016), είτε κατά το τελευταίο 15μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες του τελευταίου 3μήνου του 15ντάμηνου (με εξαίρεση για τους πωλητές λαικών λαχείων κ.α.).
 
Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές ασθένειας σε είδος έως 28/2/2018, των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του ν.2768/1999, των ασφαλισμένων του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του ν.3845/2010 και του ν.4254/2014, όπως και των ασφαλισμένων πρ.Ε.Τ.Α.Α. που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του ν.4254/2014 και ν.4320/2015.

ΣΧΟΛΙΑ (82)

Νικολαος Φουσαρος

Οσοι δουλευαν μισθωτοι στον ιδιωτικο τομεα τα εχουν πληρωσει ολα μεχρι δεκαρας. Και σε εφορια και σε ενσημα. Γι αυτο κατω τα χερια απο τους συνταξιουχους του ιδιωτικου τομεα. Δικα τους λεφτα ειναι. Και τους τα εκλεψαν.

Σιουφ

Σαπίλα στο δημόσιο, το όνειδος της Ελλάδας !!!

συνταξιουχος

να μειωθουν ολοι οι μισθοι στους αλητες τους συριζαιους να κοπουν τα αυτοκινητα τα διπλασια λαφτα που παιρνουν και του προεδρου της δημοκρατιας που παιρνει τα τριπλασια.

σοβαρα τωρα

τους ψήφισες ? ...μη ντρέπεσαι πέστο ... 13η σύνταξη ειναι αυτή !

aman

ΑΦΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΑΕΡΓΗ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ...ΣΩΘΗΚΑΜΕ

than

1840 κυρια σύνατξη , άρα και 500 επικουρική , και πιθανόν και 100.000 εφάπαξ , σόρρυ αλλά στις μέρες μας επιχειρηματίες με 20 και 30 εργαζόμενους δεν καβατζάρουν τόσα φράγκα , αλλά και στις καλύτερες εποχές με 20 εργαζόμενους και έπρεπε να δουλεύεις 12ωρα και να σκέπετεσαι και στον ύπνο σου για να βγάλεις αυτά τα χρήματα , διότι τότε οι συντάξεις ήταν επι 14.

@17:16 1840 κυρια σύνατξη ,άρα & 500 επικουρική..

Αν μιλάς για καβατζαρισμένους Δημόσιους υψηλόμισθους που βγάζουν και την σύνταξη που αναφέρεις + το επικουρικό + το εφάπαξ...μπορεί να είναι σωστή η άθροιση σου...αλλά για για ιδιωτικούς δεν βγαίνουν αυτά τα νούμερα...Εκτός μεγαλοδιευθυντάδων πολυεθνικών που οι εταιρίες αυτές δεν υπάρχουν πιά στο Ελλαδιστάν! Αρα περισσότερη σύναιση όταν μιλάς για συνταξιούχους γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι...

dimitri

Θα πάθετε το θάνατο της αλεπούς ΤΣΥΡΙΖΟΜΠΑΖΑ, για να μάθετε να ψηφίζετε.

λυση

700ευρω συνταξη σε καθε πολιτη με μηδενικες εισφορες!

Candyman

Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι ειναι περισσότεροι απο τους εργαζόμενους (ειδικά τώρα με την ανεργία να καλπάζει). Δεν γίνεται η σύνταξη να ειναι μεγαλύτερη του μέσου μισθού το εργαζόμενου ο οποιός με τις εισφορές του πληρώνει και τις συντάξεις. Ετσι είναι. Κακώς μεν (κακώς γιατί αν το ασφαλιστικό ηταν κεφαλαιοποιητικό δεν θα υπήρχε το πρόβλημα), αλλά έτσι είναι. Οπότε νεοέλληναράδες, όταν ψηφίζετε να βουτάτε το χεράκι σας μέσα στο μυαλό σας πρώτα. Αν έχετε (που πολύ αμφιβάλλω).

Ονειρα γλυκά

Σε ποια μελέτη το είδες αυτό να είναι βιώσιμο;

Αδιαβαστος

Το να είναι κάποιος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ τείνει να γίνει απλά ένας τίτλος χωρίς κανένα εισόδημα. Κοντεύω τα 50 και μάλλον όταν θα βγω, αν βγω και αν υπάρχουν ακόμα ασφαλιστικά ταμεία, θα γίνω περιφανος συνταξιούχος χωρίς κανένα εισόδημα. Ας μας φτιάξουν τουλάχιστον ένα μνημείο, όπως αυτά που υπάρχουν με τα ονόματα των πεσόντων. Θα είναι περήφανα τα παιδιά μου να διαβάζουν το όνομα του πατέρα τους, όταν θα έρχονται από το εξωτερικό για διακοπές.

1984

Το χρεωκοπημενο κράτος δίνει ακόμα συντάξεις εθνικής αντίστασης και επιδόματα σε αλλοδαπούς!!

45ρης συνταξιούχος δεκο

Κύριοι της κυβερνησης , σας ψηφίσαμε για να μας προστατέψετε απο τους νεοδημοκράτες που είχαμε ψηφίσει πριν , για να μας προστατέψουν απο τους πασοκους που είχαμε ψηφίσει πιο πριν . Δεν μπορούμε πλεον να ζήσουμε πλεον με 2500 καθαρά. Αν το ξέραμε απο πριν , δε θα αγοράζαμε τη βίλα ουτε το τζιποειδές . Ειναι και το αμόρε που εχει κιαυτο το δικό του προϋπολογισμό λογω του νεαρού της ηλικιας ...καταλαβαίνετε . Αν τοξερα απ την αρχη δε θαχα χωρίσει . Μας έχετε αναστατώσει το σύμπαν . Απο μενα σιγουρα δε θα ξαναδείτε ψήφο . Σωρρας και ξερό ψωμί

Κώστας

φαινεται πως είσαι άσχετος.. δε σε χαλάει που ποτέ σου δε θα δεις εισόδημα φαντάζομαι;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης