Πώς θα γίνονται πλέον οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Πώς θα γίνονται πλέον οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Από 1ης Φεβρουαρίου τέθηκε τυπικά σε εφαρμογή ο νόμος, η ισχύς του όμως παίρνει άτυπα παράταση μέχρι να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος

Πώς θα γίνονται πλέον οι μισθώσεις τύπου Airbnb
Κι ενώ οι κανόνες που διέπουν τις μισθώσεις κατοικιών τύπου Airbnb έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή -τύποις- από την 1η Φεβρουαρίου, στην ουσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την Ελλάδα ακόμη αναμένουν το σχετικό μητρώο ώστε να εγγράψουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση από τους τουρίστες.

Η εγγραφή στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, το οποίο, κατά τις πληροφορίες, θα είναι έτοιμο μέσα στον μήνα, δίνοντας ουσιαστικά άτυπη... παράταση στην εφαρμογή του νόμου, είναι μία μόνο από τις πολλές εκκρεμότητες που μένουν προς διευθέτηση από το ΥΠΟΙΚ, πέραν φυσικά της πληθώρας των ερωτημάτων, κυρίως φορολογικής φύσης, που θέτουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κατέχει ακόμη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά σε ό,τι έχει να κάνει με τις ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες μέσω της πιο γνωστής πλατφόρμας μισθώσεων: η ελληνική πρωτεύουσα, μία από τις καλύτερες αγορές για την Airbnb, προσφέρει τη γρηγορότερη απόδοση πανευρωπαϊκά σε έναν αγοραστή-επενδυτή που θα αποφασίσει να αγοράσει ένα ακίνητο γι’ αυτό τον σκοπό. Την έρευνα διενήργησε η βρετανική εταιρεία μεσιτικών υπηρεσιών Nested ώστε να συγκρίνει τον χρόνο μέσα στον οποίο αποδίδει μια επένδυση σε ένα ακίνητο με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση έναντι της παραδοσιακής ενοικίασης. Η Nested έλαβε υπόψη ακίνητα τριών υπνοδωματίων σε 75 πόλεις σε όλο τον κόσμο και το βασικό συμπέρασμα, ειδικά για τις «αρρύθμιστες» αγορές, όπως ήταν μέχρι πρότινος και η ελληνική, είναι ότι η απόσβεση της επένδυσης γίνεται πολύ πιο γρήγορα για έναν επενδυτή που αγοράζει ένα σπίτι με σκοπό τη μίσθωσή του μέσω Airbnb παρά γι’ αυτόν που θα προτιμήσει τον δρόμο της κλασικής μίσθωσης.

Ειδικά για την Αθήνα, η οποία προσφέρει την ταχύτερη απόσβεση πανευρωπαϊκά, ως αρρύθμιστη αγορά χωρίς κανόνες (φορολογικούς κ.ά.), ο ελάχιστος χρόνος μέσα στον οποίο πραγματοποιείται η απόσβεση, με ιδανικές βέβαια συνθήκες, δηλαδή εφόσον ο ιδιοκτήτης γίνει... επαγγελματίας του είδους, φροντίζοντας να έχει έναν επισκέπτη στο ακίνητό του τις περισσότερες ημέρες του μήνα, είναι μόλις 42 μήνες! Αντίθετα, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο τριών δωματίων στην Αθήνα με σκοπό την κλασική μίσθωση, ο χρόνος απόσβεσης αυξάνεται στους 386 μήνες, με ένα ενοίκιο 503 ευρώ τον μήνα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδια η Airbnb υπολογίζει την πληρότητα για μια επιτυχημένη καταχώριση ενός διαμερίσματος στην Αθήνα κάτω από τις μισές ημέρες του έτους (στο 48,6% ή 177 ημέρες). Ακολουθούν το Βουκουρέστι με 46 μήνες και η Βουδαπέστη, που συμπληρώνει την τριάδα της ταχύτερης απόσβεσης σε διάστημα 53 μηνών.

Κλείσιμο
Επισημαίνεται ότι η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη τις δαπάνες ανακαίνισης ή επίπλωσης της κατοικίας ώστε να εξασφαλίσει ο ιδιοκτήτης καλύτερη εικόνα και άρα μεγαλύτερο έσοδο από τη μίσθωση. 

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης