Και από Ευρωζώνη και από ΔΝΤ η βοήθεια

Και από Ευρωζώνη και από ΔΝΤ η βοήθεια

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να «αναλάβει αποφασιστική και συντονισμένη δράση για τη στήριξη της Ελλάδας», χωρίς να αποκλείεται και η παράλληλη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λύση που πάντως δεν φαίνεται να προκρίνουν οι Γάλλοι.

Και από Ευρωζώνη και από ΔΝΤ η βοήθεια
Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να «αναλάβει αποφασιστική και συντονισμένη δράση για τη στήριξη της Ελλάδας», χωρίς να αποκλείεται και η παράλληλη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λύση που πάντως δεν φαίνεται να προκρίνουν οι Γάλλοι.

Ακόμη περισσότερο, η Ευρωζώνη και η ίδια η Γερμανία «είναι έτοιμες, στην περίπτωση που ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα, να συνδράμουν».

Κλείσιμο
Αυτά τουλάχιστον διατείνονται τόσο ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι οποίοι συμφωνούν στο ότι η τρέχουσα κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα είναι ουσιαστικά ένα μείζον «κοινό» ευρωπαϊκό πρόβλημα, μια απειλή για την Ευρωζώνη και το νόμισμά της, εξ’ ου και η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής δράσης όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Επίσης και οι δύο άνδρες συμφωνούν στο ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κυρίως ευθύνη της Ευρωζώνης και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «χρειάζεται η υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η εμφάνιση αντίστοιχων προβλημάτων» ...

Πάντως, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι μία προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα έπληττε το γόητρο της Ευρωζώνης...

Στο ... «παιχνίδι» των δηλώσεων και των εντυπώσεων ενεπλάκη και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος προχώρησε σε μια δήλωση που κάλλιστα μπορεί να ερμηνευθεί και ως έμμεση «προειδοποίηση» προς τη γερμανική κυβέρνηση που μέχρι τώρα το μόνο που δεν έχει κάνει δημοσίως είναι να ζητήσει επισήμως την αποπομπή της χώρας μας από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ο μεσιέ Τρισέ λοιπόν, αφού πρώτα απηύθυνε έκκληση προς όλα τα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη του ευρώ να περιορίσουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, τόνισε ότι είναι «ευθύνη των χωρών μελών της Ευρωζώνης ΚΑΙ να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς τους εταίρους τους αλλά ΚΑΙ να ελέγχουν τους εταίρους τους ότι όντως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα» ...
Αντίθετος, πάντως. με την άποψη της Γερμανίας, αλλά και αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων για δανειοδότηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, όπως ανέφερε σήμερα αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης (που διατήρησε την ανωνυμία του).
Ο ίδιος τόνισε ότι ο κ. Σαρκοζί είναι υπέρ της ευρωπαϊκής βοήθειας της Ελλάδας, σε περίπτωση που χρειαστεί, αναφέροντας ότι η νομισματική ένωση πρέπει να δράσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για τον περιορισμό του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.
«Μιλάω πολύ ξεκάθαρα: Εάν κριθεί απαραίτητο, οι χώρες της Ευρωζώνης θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους…και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος στις 7 Μαρτίου μετά από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ολλανδοί, Φινλανδοί και Ρώσοι...

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ ανακοίνωνε ότι η Ολλανδία υποστηρίζει την ιδέα μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι δεν θα είναι αρκετή...

    "Υποστηρίζουμε την οδό του ΔΝΤ, απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα αρκέσει", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι "οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ".

    Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, "μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή", σύμφωνα με τον υπουργό, για τον οποίο "θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες".
Από την πλευρά της η Φινλανδία είναι ανοικτή σε μια βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.
«Εξαρχής η θέση της Φινλανδίας ήταν ότι πρέπει να εξεταστεί μια χρηματοδότηση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών.
Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών είχε ταχθεί υπέρ των «διμερών» ευρωπαϊκών αρωγών, σε εθελοντική βάση από κάθε κράτος μέλος, και είχε δηλώσει ότι «θα ήταν καλό αν το ΔΝΤ αποτελούσε μέρος αυτού του πακέτου» αρωγών προς την Ελλάδα.
«Η προϋπόθεση της Φινλανδίας για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι να είναι η βοήθεια διμερής, δηλαδή κάθε χώρα να αποφασίσει για τον εαυτό της αν θα βοηθήσει την Ελλάδα», και να είναι «εθελοντική», δήλωσε ο υπουργός Γίρκι Κατάινεν, σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης.
«Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό το ΔΝΤ να αποτελέσει μέρος αυτού του πακέτου», πρόσθεσε.
«Επειδή η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει μια τόσο ισχυρή ευρωπαϊκή βάση, το ΔΝΤ δεν θα έφερνε στοιχεία ξένα σ' αυτή τη βοήθεια», δήλωσε ακόμη καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ένα δάνειο από τον εν λόγω θεσμό ανοίγει την πόρτα σε μια χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ρωσία, τέλος, ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κατορθώσει να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, την οποία θεωρεί σημαντικό διεθνή εταίρο της, σύμφωνα με δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.
«Όντως, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη» ανέφερε ο κ. Νεστερένκο και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι και παραμένει, όχι μόνο παραδοσιακά, φιλική προς τη Ρωσία χώρα, αλλά και βασικός διεθνής εταίρος της, μεταξύ άλλων, και στον εμπορικό - οικονομικό τομέα».
 «Ευχόμαστε ειλικρινά στους φίλους και εταίρους μας ταχύτατη επίλυση των προβλημάτων τους και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα τα καταφέρει», κατέληξε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης