«Καβγάς» Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου για το μπλογκ Τόμσεν

«Καβγάς» Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου για το μπλογκ Τόμσεν

Τσακαλώτος: Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω blog - Βελκουλέσκου: Ο Τόμσεν ήθελε να καταγράψει τις θέσεις του ΔΝΤ

«Καβγάς» Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου για το μπλογκ Τόμσεν
«Εκφράσαμε τα παράπονά μας στην κυρία Βελκουλέσκου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που απηχεί τις απόψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά και τη δημόσια διαμαρτυρία του για τις αξιώσεις που προέβαλε ο Πολ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε εξηγήσεις για το μπλογκ που ανήρτησαν τη Δευτέρα κορυφαία στελέχη του ΔΤ υποστηρίζοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν βγαίνουν κι ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σ' αυτή την πολιτική, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει νέα μέτρα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν θεωρεί πως το άρθρο Τόμσεν είχε σκοπό να δυσκολέψει τη διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Τρόικα ζήτησε εξηγήσεις για τον μποναμά Τσίπρα προς τους συνταξιούχους

Ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών επιβεβαίωσε ότι στη σημερινή συνάντηση, οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν εξηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο για τις παροχές ύψους 600 εκατ. ευρώ, που ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε.

«Έγινε συζήτηση, ναι» απάντησε συνεργάτης του κ. Τσακαλώτου στους δημοσιογράφους επιβεβαιώνοντας ότι οι δανειστές ρώτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τον μποναμά στους συνταξιούχους.

Πέραν της παραδοχής ότι έγινε συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, από το υπουργείο Οικονομικών δεν διευκρινίστηκε πού οδήγησε αυτή η κουβέντα σχετικά με τις έκτακτες παροχές από την «υπεραπόδοση των εσόδων», όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το υπερβάλλων τμήμα του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί.

Από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ειπώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και σε επίπεδο τεχνικό και σε επίπεδο επικεφαλής, χωρίς να διευκρινιστεί όμως μέχρι πότε θα διαρκέσουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πρώτος στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση και το κενό για τον προϋπολογισμό του 2018 που υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν δώσαμε δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιχειρώντας να διαψεύσει όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Κομισιόν κατά ΔΝΤ: Οι πολιτικές του προγράμματος είναι ορθές

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην ορθότητα των δικών της προβλέψεων, στον απόηχο της χθεσινής ανάρτησης του Πολ Τόμσεν, που θεωρεί πως χωρίς πρόσθετα μέτρα, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2018.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανάρτηση του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών, Άνικα Μπράιντχαρτ, τόνισε πως: «Διαβάσαμε με προσοχή την ανάρτηση στο blog των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του προγράμματος τους ESM είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις του ESM και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα».

Δυσαρέσκεια για ΔΝΤ και από τον ESM

Την έντονη δυσαρέσκεια για την ηλεκτρονική ανάρτηση του ΔΝΤ εξέφρασε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος εξέφρασε «έκπληξη» για τις αναρτήσεις και παράλληλα έκανε έκκληση για επιστροφή στις ιδιωτικές διαπραγματεύσεις και όχι μέσω διαρροών.

Τσακαλώτος: Δεν θα δεχτούμε τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ

Με δηλώσεις του στον Guardian, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως «μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ».

Υποστήριξε επίσης ότι η Αθήνα δεν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το τελος του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κείμενο που συνυπογράφει με τον Μορίς Όμπστφελντ και «ανέβηκε» χθες στο μπλογκ του στην ιστοσελίδα του Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν υπογραμμίζει ότι δεν είναι το ΔΝΤ που ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα, αλλά η ίδια η κυβέρνηση, που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2018, ενώ ζητά ει από τώρα τη νομοθέτηση μέτρων για τις συντάξει, τη μείωση του αφορολόγητου και τις ομαδικές απολύσεις.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης