Οι ευθύνες Σκουρλέτη για το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

Οι ευθύνες Σκουρλέτη για το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ

Οι αστοχίες του τέως υπουργού Ενέργειας μαζί με τα λάθη και τις παραλείψεις του σημερινού υπουργού Γιώργου Σταθάκη τίναξαν στον αέρα την επένδυση των Αζέρων της Socar και των Ιταλών της Snam

Οι ευθύνες Σκουρλέτη για το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ
Οι πρωτοβουλίες του τέως υπουργούς Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, οι κόντρες με το ΤΑΙΠΕΔ και η αναποφασιστικότητα και οι λάθος επιλογές του υν υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη πυροδότησαν το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στοιχίζοντας μεταξύ άλλων 200 και πλέον εκατ. ευρώ στα ΕΛΠΕ, έναν από τους δύο μετόχους του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Ως γνωστόν το τίμημα που είχε συμφωνηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013 μεταξύ της αζέρικης Socar, των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ήταν 400 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι στέκονται στις ευθύνες Σκουρλέτη ως προς το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης, όμως σύμφωνα με έγκυρες πηγές του newmoney.gr τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Κι αυτό διότι όλα δείχνουν πως η επιλογή Σταθάκη ως του νέου και αρμόδιου πλέον υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας να μην κάνει αποδεκτές τις προτάσεις αρμόδιας Επιτροπής Θεραπείας της τροπολογίας του προκατόχου του ως προς τις τελικές τιμές χρήσης του φυσικού αερίου που άλλαξαν πλήρως το deal με την Αζέρικη Socar, είναι εκείνη που τίναξε τα πάντα στον αέρα. Κάτι βέβαια που δείχνει ότι το ναυάγιο ήταν επιλογή της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Σταθάκης έλαβε τις προηγούμενες ημέρες το πόρισμα της υπό τον κ. Δημήτρη Λιάκο Επιτροπής το οποίο βοηθούσε προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος, επιλέγοντας όμως να ανατρέψει πολλά από τα όσα εισηγούνταν και οδηγώντας επί της ουσίας σε αδιέξοδο τις συζητήσεις. Όπως αναφέρουν κύκλοι των Αζέρων 'είναι πλέον ξεκάθαρο πως το ναυάγιο της συμφωνίας είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή και δεν φέρει ευθύνη απλά ο ένας ή ο άλλος υπουργός".

Κλείσιμο
Πάντως εκφράζονται απορίες καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες κ.κ. Λιάκος και Φλαμπουράρης άλλα έταζαν προ λίγων ημερών στους εκπροσώπους της αζέρικης εταιρείας και άλλα τελικά γίνονται.

«Πρόκειται για εμπαιγμό. Δεν είναι δυνατό να δίνει προσωπικές εγγυήσεις ο πρωθυπουργός και μετά όλα να ανατρέπονται. Η διεθνής εικόνα της χώρας ως επενδυτικός προορισμός έχει τρωθεί» αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν από πολύ κοντά τις διμερείς επαφές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης