Σαρώνουν 3,6 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» οι αλλαγές στις εισφορές

Σαρώνουν 3,6 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» οι αλλαγές στις εισφορές

Πρόγευση οι 650.000 αγρότες του ΟΓΑ που λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια για τις νέες φουσκωμένες εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016

«Kλειδώνει» μετά από πολλές αλλαγές ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017.

Το σενάριο που προωθείται είναι η νέα εισφορά επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος να πληρώνεται μηνιαίως και να είναι καταβλητέα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες εισφορές επί του εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν στα τέλη Φλεβάρη. Εξετάζεται αρχικά οι πληρωμές να γίνονται με ειδοποιητήρια, με στόχο εντός του 2017 να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα.

Εκτός από τη μηνιαία καταβολή όπως οι μισθωτοί, το σχέδιο της κυβέρνησης για αγρότες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους με μπλοκάκι και απασχολούμενους σε αγροτικές επιχειρήσεις φέρνει τις ακόλουθες αλλαγές:

- βάση υπολογισμού θα είναι το εισόδημα που αποκτήθηκε το 2015 και δηλώθηκε-εκκαθαρίστηκε το 2016

- έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων κύριας σύνταξης και μείωση μισθού κατά έμμεσο τρόπο για περισσότερους από 650.000 υπαλλήλους του δημοσίου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου στο σχέδιο υπάρχει αναφορά για αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών ώστε από τις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων πληρώνουν εισφορές σήμερα, οι κρατήσεις να γίνονται στις ονομαστικές τους αποδοχές, δηλαδή στον μισθό και σε όλα τα επιδόματα ή τις πρόσθετες τακτικές ή έκτακτες απολαβές

- λειτουργοί του Δημοσίου όπως δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ κ.α. θα δουν έμμεση μείωση των αποδοχών τους από τις εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών γύρω στο 6%

- χιλίαδες εποχικοί του ΟΓΑ που περνούν στο ΙΚΑ θα επιβαρυνθούν και με εισφορά 3,5% για επικουρική ασφάλιση και 1% για τον κλάδο ανεργίας

- μειώνονται σταδιακά στα επίπεδα του ΙΚΑ από το 2017 έως το 2020 οι εισφορές νέων και παλαιών ασφαλισμένων που προσλήφθηκαν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες μέχρι το 2005

- Όλοι οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν 26,95% επί της αμοιβής τους από 1η Ιανουαρίου 2017

Την ίδια ώρα 650.000 αγρότες του ΟΓΑ λαμβάνουν αυτές τις μέρες τα ειδοποιητήρια για τις νέες φουσκωμένες εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016, τις οποίες έχουν περιθώριο να πληρώσουν μέχρι 30 Δεκεμβρίου.  

Πρόκειται για το δεύτερο «κύμα» αυξήσεων μετά από αυτό το καλοκαιριού, όταν οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το πρώτο... καπέλο στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών επέρχονται σταδιακά. Μάλιστα με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης καταργήθηκε μετά από απαίτηση των δανειστών και η μεταβατική περίοδος με τις «εκπτώσεις» που είχαν δοθεί για τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας.

Διατηρείται, πάντως, η μακρά μεταβατική περίοδος για τις αυξήσεις στις εισφορές της σύνταξης.

Οι πληρωμές των εισφορών, όπως ανακοινώνει ο ΟΓΑ μπορούν να γίνουν σε όλα τα καταστήματα ΕΛΤΑ, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.

Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται προσαύξηση (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-12-2016.
 
-Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις δόσεις Α΄ και Β΄ τριμήνου 2016 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Α΄ εξαμήνου 2016, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 30/12/2016.
 
- Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, Νέα Αρχή και Πάγια) και τηρούν τους όρους, δεν θα λάβουν ειδοποίηση. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α΄ Εξαμήνου 2016, θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων).
 
- Ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο., θα λάβουν ειδοποιητήριο μόνο με την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά.

 
Ο ΟΓΑ υπενθυμίζει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν με τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων μέσα από τη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr). Ο Οργανισμός παρακαλεί τους ασφαλισμένους να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές, για να έχουν δικαίωμα στις παροχές υγείας και αγροτικής εστίας και να μην επιβαρύνονται με επιτόκιο. Ξεκαθαρίζει άλλωστε πως δεν θα δοθεί παράταση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας 30-12-2016.
 

 
Αν και τα ποσά για σύνταξη ΟΓΑ παραμένουν σταθερά (είχαν αυξηθεί στην πληρωμή για το δεύτερο 6μηνο του 2015) αυτή τη φορά αυξάνονται οι εισφορές υπέρ υγείας. Υπολογίζονται στο 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι στο 2,75%. Η αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5 ενώ φτάνει τα 82 στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η. Ποσοστιαία κυμαίνεται από 8,5% ως 15% σε σχέση με τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

να τσουξει

ετσι να τους σαρωσουν με πιεση ! γιατι οταν παω λαικη κανεις δε κοβει αποδειξη εκτος απο ελαχιστους ! και βγαζουν μαυρα πανω απο 500 ευρω την εβδομαδα και την ιδια ωρα δηλωνουν στην εφορεια κατω απο 10.000 ευρω καθαρα

Φιλια

Στην "πράξη" ΔΕΝ είναι τόσο ..."τραγικά" τα πράγματα. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα ..."σαρωθεί"!

Δικηγόρος

Είτε δεν ξέρετε είτε ψεύδεσθε. Τα ποσά είναι θηριώδη.

Dim

ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μακρυά απο τα καφενεία των αγροτών. Το ακούς Μάκη Μπαλαούρα, μακρυά απο τα καφενεία της Ηλείας. Το ψέμα εχει πάντα κοντά ποδάρια.

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

ΣΑΣ ΑΡΜΕΓΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ.ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΡΕΦΕΙ ΕΝΤΕΚΑ.ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΝΑ ΤΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ?ΦΑΤΕ ΕΥΡΩ-ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΜΚΟ

ΒΠ

Εσυ τωρα θελεις να μας πεις οτι οταν δανειζομαστε δεν πρεπει να τα δωσουμε πισω ; Και οι αγροτες μεγαλε ειναι πολιτες αυτης της χωρας και πρεπει να βαλουν και αυτοι το λιθαρακι τους οπως ολι οι πολιτες....εκτος και εαν επιθυμεις να εργαζονται οι υπολοιποι της ευρωζωνς για να ταισουν κατι σαν και εσενα...κατα τα αλλα μου αρεσει που το παιζετε και Ελληναραδες στα εθνικα θεματα

Γ

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΕ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20000 (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 95%) ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ......ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10000 ΚΑΘΑΡΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 70% , ΤΟΥΣ ΣΩΝΕΙ ,ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΒΡΟΥΤΣΗ).......ΜΕ ΝΟΜΟ ΒΡΟΥΤΣΗ, ΑΚΟΜΑ Κ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΤΣΜΕΔΕ ΠΛΗΡΩΝΑΝ 6 ΕΩΣ 12000, ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!!!, ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ , 500 Κ 600 ΤΟΝ ΜΗΝΑ......ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΟΣΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20000 Κ ΙΔΙΨΣ ΟΣΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ 40-50000.......Ε ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΡΟΥΚΛΗΔΕΣ

Φανή

Διαβάστε αγρότες τι έκαναν οι κομμουνιστές με τους αγρότες στη Ρωσία και την Κούβα, η συνέχεια απο τον Τσίπρα θα ειναι χειρότερη απο το ζοφο του 2017.

...

Κι όπως είπε η Γεροβασίλη ... Οι επίορκοι να μη φοβούνται τίποτα. Άντε γειά κορόιδα

ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ!!!

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ!!!ΧΑΧΑΧΧΧΑ!!!ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΩ ΕΓΩ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!!!

ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Συμφωνησαν τα καθηκια του συριζα να αποτελειωσουν τους εργατες τους ελευθερους επαγγελματιες και την αγροτια..Ολα αυτα προς οφελος των μεγαλοτσιφλικαδων και των πολυεθνικων.Τα ταξιδακια στην κουβα σας μαραναν τρομαρα σας. Τσιρακια και σκυλια της μεγαλοαστικης ταξης. Θα λαβετε πολυ συντομα την απαντηση που σας πρεπει απο την νεολαια τους εργατες και την αγροτια. Παρα πολυ συντομα ξεφτυλες μπουρζουαδες. Και ολα αυτα για να κανετε τα χατηρια των χαρτογιακαδων των βρυξελων, Τομαρια .

Λούλης

Ναι καλό μου. Οι πλούσιοι, οι οποίοι έχουν λιγότερα παιδιά από όσα έχεις εσύ, θα σου πληρώνουν αυτοί τα δικά σου γούστα; Όταν άλλοι έκαναν επενδύσεις, εσύ παντρευόσουν κάποια ξυπόλητη, έπαιρνες δάνεια και έκανες παιδιά! Τι ζητάς τώρα;

Ηλιας

Μονο συριζα για να πληρωνουν ολοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4cabae98b97dc34a5fde1c05e7020114_XL

«Παγωμάρα» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Αναμένεται ισχνή οικονομική ανάπτυξη και φταίει... η Ευρώπη - Απαισιόδοξοι οι CEOs - Διχασμένος ο πλανήτης: Χαρούμενοι οι Κινέζοι, οι Ευρωπαίοι τα βλέπουν «μαύρα» - Ντεμπούτο για τη νέα εκλεκτή του ΔΝΤ