Σαρώνουν 3,6 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» οι αλλαγές στις εισφορές

Σαρώνουν 3,6 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» οι αλλαγές στις εισφορές

Πρόγευση οι 650.000 αγρότες του ΟΓΑ που λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια για τις νέες φουσκωμένες εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016

Σαρώνουν 3,6 εκατ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» οι αλλαγές στις εισφορές
«Kλειδώνει» μετά από πολλές αλλαγές ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017.

Το σενάριο που προωθείται είναι η νέα εισφορά επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος να πληρώνεται μηνιαίως και να είναι καταβλητέα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες εισφορές επί του εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν στα τέλη Φλεβάρη. Εξετάζεται αρχικά οι πληρωμές να γίνονται με ειδοποιητήρια, με στόχο εντός του 2017 να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα.

Εκτός από τη μηνιαία καταβολή όπως οι μισθωτοί, το σχέδιο της κυβέρνησης για αγρότες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους με μπλοκάκι και απασχολούμενους σε αγροτικές επιχειρήσεις φέρνει τις ακόλουθες αλλαγές:

Κλείσιμο
- βάση υπολογισμού θα είναι το εισόδημα που αποκτήθηκε το 2015 και δηλώθηκε-εκκαθαρίστηκε το 2016

- έρχεται αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων κύριας σύνταξης και μείωση μισθού κατά έμμεσο τρόπο για περισσότερους από 650.000 υπαλλήλους του δημοσίου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου στο σχέδιο υπάρχει αναφορά για αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών ώστε από τις συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων πληρώνουν εισφορές σήμερα, οι κρατήσεις να γίνονται στις ονομαστικές τους αποδοχές, δηλαδή στον μισθό και σε όλα τα επιδόματα ή τις πρόσθετες τακτικές ή έκτακτες απολαβές

- λειτουργοί του Δημοσίου όπως δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ κ.α. θα δουν έμμεση μείωση των αποδοχών τους από τις εισφορές επί του συνόλου των αποδοχών γύρω στο 6%

- χιλίαδες εποχικοί του ΟΓΑ που περνούν στο ΙΚΑ θα επιβαρυνθούν και με εισφορά 3,5% για επικουρική ασφάλιση και 1% για τον κλάδο ανεργίας

- μειώνονται σταδιακά στα επίπεδα του ΙΚΑ από το 2017 έως το 2020 οι εισφορές νέων και παλαιών ασφαλισμένων που προσλήφθηκαν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες μέχρι το 2005

- Όλοι οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν 26,95% επί της αμοιβής τους από 1η Ιανουαρίου 2017

Την ίδια ώρα 650.000 αγρότες του ΟΓΑ λαμβάνουν αυτές τις μέρες τα ειδοποιητήρια για τις νέες φουσκωμένες εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016, τις οποίες έχουν περιθώριο να πληρώσουν μέχρι 30 Δεκεμβρίου.  

Πρόκειται για το δεύτερο «κύμα» αυξήσεων μετά από αυτό το καλοκαιριού, όταν οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το πρώτο... καπέλο στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

Οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών επέρχονται σταδιακά. Μάλιστα με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης καταργήθηκε μετά από απαίτηση των δανειστών και η μεταβατική περίοδος με τις «εκπτώσεις» που είχαν δοθεί για τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας.

Διατηρείται, πάντως, η μακρά μεταβατική περίοδος για τις αυξήσεις στις εισφορές της σύνταξης.

Οι πληρωμές των εισφορών, όπως ανακοινώνει ο ΟΓΑ μπορούν να γίνουν σε όλα τα καταστήματα ΕΛΤΑ, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.

Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται προσαύξηση (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-12-2016.
 
-Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις δόσεις Α΄ και Β΄ τριμήνου 2016 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Α΄ εξαμήνου 2016, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 30/12/2016.
 
- Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, Νέα Αρχή και Πάγια) και τηρούν τους όρους, δεν θα λάβουν ειδοποίηση. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α΄ Εξαμήνου 2016, θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων).
 
- Ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο., θα λάβουν ειδοποιητήριο μόνο με την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά.

 
Ο ΟΓΑ υπενθυμίζει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν με τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων μέσα από τη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr). Ο Οργανισμός παρακαλεί τους ασφαλισμένους να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές, για να έχουν δικαίωμα στις παροχές υγείας και αγροτικής εστίας και να μην επιβαρύνονται με επιτόκιο. Ξεκαθαρίζει άλλωστε πως δεν θα δοθεί παράταση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας 30-12-2016.
 

 
Αν και τα ποσά για σύνταξη ΟΓΑ παραμένουν σταθερά (είχαν αυξηθεί στην πληρωμή για το δεύτερο 6μηνο του 2015) αυτή τη φορά αυξάνονται οι εισφορές υπέρ υγείας. Υπολογίζονται στο 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι στο 2,75%. Η αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5 ενώ φτάνει τα 82 στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η. Ποσοστιαία κυμαίνεται από 8,5% ως 15% σε σχέση με τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2015.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης