Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Εύκολο το αυριανό Eurogroup για την Ελλάδα

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Εύκολο το αυριανό Eurogroup για την Ελλάδα

Ακόμα δύο προαπαιτούμενα μαζί με τη δεύτερη αξιολόγηση πάνε για φθινόπωρο - Πρωτοφανές ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Εύκολο το αυριανό Eurogroup για την Ελλάδα
«Εύκολο Eurogroup»
για την Ελλάδα αναμένεται αύριο, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο με κύριο ζήτημά του την τραπεζική Ένωση και όχι την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Κλείσιμο

Ως προς την Ελλάδα ο αξιωματούχος δήλωσε πως αναμένεται μια τυπική απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια δυσκολία. Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «αρκετά ομαλή» συνεδρίαση του ΔΣ του ESM, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Για τις μελλοντικές δεσμεύσεις της Ελλάδας ο αξιωματούχος τόνισε πως «υπάρχουν ακόμα δύο προαπαιτούμενα για την Ελλάδα μαζί με τη δεύτερη αξιολόγηση που θα πρέπει να τα δούμε το φθινόπωρο. Πιστεύω θα έχουμε περισσότερη ενέργεια τότε».  

Παράλληλα,
το αυριανό Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα εξετάσει τρία ζητήματα: την εξέλιξη των ισοτιμιών και του πληθωρισμού, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της Ευρωζώνης και τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ευρωζώνη.

Σχετικά με τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως πρόκειται για μια τακτική συζήτηση που γίνεται από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, με κύριο γνώμονα της την εξέταση της επέκτασης της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού, κοιτώντας όχι την περικοπή συντάξεων και την αύξηση των ετών εργασίας, αλλά εναλλακτικούς τρόπους μισθοδοτικών πρακτικών.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη θα εξεταστούν από τους Υπουργούς, με την Κριστίν Λαγκάρντ παρούσα στο Λουξεμβούργο. Εξετάζοντας το άρθρο 4, πρόκειται περί ενός ετήσιου εποπτικού γεγονότος με ΔΝΤ και Ευρωζώνη να μοιράζονται απόψεις για την κατάσταση και τις ανάγκες της Ευρωζώνης στο βραχυπρόθεσμο, με τις απόψεις όμως να διίστανται όσο προχωράμε χρονικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο το ΔΝΤ χρησιμοποιεί «πολύ δυνατή γλώσσα» για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και την ανάγκη αύξησης των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Θετικά σχόλια απέσπασε επίσης η πρόοδος του σχεδίου Γιούνκερ για παροχή ασφάλειας των επενδυτών με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Αίσθηση κάνει όμως πως ερωτηθείς εάν οι υπουργοί οικονομικών θα εξετάσουν τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit, έπειτα από την υπερίσχυση της ψήφου υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης και της ατζέντας του Eurogroup.

«Σίγουρα το ΔΝΤ θα έχει θέσεις πάνω στο τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση Brexit, τα ρίσκα που υπάρχουν βρίσκονται όμως κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε πως «αυτό δεν είναι ένα δημοσιονομικό θέμα και δεν χρειάζεται να λάβουμε ανάλογα μέτρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης