Ντράγκι για Ελλάδα: Πρώτα εφαρμογή των προαπαιτουμένων και μετά το waiver

Ντράγκι για Ελλάδα: Πρώτα εφαρμογή των προαπαιτουμένων και μετά το waiver

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ - Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2017 - Θα επεκταθεί αν κριθεί απαραίτητο

Ντράγκι για Ελλάδα: Πρώτα εφαρμογή των προαπαιτουμένων και μετά το waiver
Την ετοιμότητα της ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, επανάλαβε ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της τράπεζας στη Βιέννη.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε, εκ νέου, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2017 και μπορεί να παραταθεί χρονικά εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για την Ελλάδα
Κλείσιμο


Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα τόνιζε πως προϋπόθεση ένταξης της χώρας στο  waiver είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Η διοίκηση της ΕΚΤ συζήτησε το θέμα επαναφοράς του waiver, χωρίς, όμως, να καταλήξει σε κάποια απόφαση, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Μ. Ντράγκι.
Όπως, άλλωστε είχε διαφανεί, ο κ. Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναφορά του waiver εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Τόνισε ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αλλά η όλη διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να λάβουμε κάποια απόφαση πριν από την ολοκλήρωσή της». Όσο για τον χρόνο πιθανής επαναφοράς του, ξεκαθάρισε ότι «για να υπάρξει απόφαση για επαναφορά θα πρέπει να υπάρξει νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να δούμε τι θα εκτιμήσει ο ESM (σ.σ.: αναφορικά με την αξιολόγηση)».

Εκτιμήσεις για ανάπτυξη


Το βασικότερο στοίχημα κατά τον κ. Ντράγκι είναι να εξασφαλιστεί ότι το περιβάλλον πολύ χαμηλού πληθωρισμού δεν θα «εγκατασταθεί επί μακρόν» στην Ευρωζώνη. Εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι ήπιος και επανέλαβε ότι η δεν αρκεί η πολιτική της ΕΚΤ για να υπάρξει ανάκαμψη, αλλά και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές στήριξής της, εκπληρώνοντας, όμως, τους όρους που ισχύουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προχώρησαν σε αναβάθμιση της εκτίμησής τους για φέτος, τοποθετώντας τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,6% (από 1,4% πριν), διατήρησαν αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017 την οποία τοποθετούν στο 1,7% και υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για το 2018, τοποθετώντας την στο 1,7% από 1,8% που ήταν πριν.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η αναβαθμισμένη εκτίμηση των οικονομολόγων τον τοποθετεί στο 0,2% για φέτος (από 0,1% πριν), ενώ διατηρούν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους για το 2017 και το 2018 στο 1,3% και στο 1,6% αντίστοιχα.

Το Brexit

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την ανάπτυξη εξακολουθούν να σχετίζονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Επίσης χαρακτήρισε τη δημοσιονομική στάση στην Ευρωζώνη ελαφρώς επεκτατικής και υπενθύμισε τις δύο επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία:
-Στις 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων (CSPP)
-Στις 22 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη συναλλαγή στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε των μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ για την οικονομία λέγοντας πως "έχουν κάνει μεγάλη διαφορά".

Αποταμιευτές και  μηδενικά επιτόκια

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε τις ανησυχίες ότι η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων θα οδηγήσει σε φούσκες στην πραγματική οικονομία, αν και αναγνώρισε τον αντίκτυπο στους καταθέτες.
"Είναι μια ανησυχία για τους αποταμιευτές, όπως ήταν προηγουμένως στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν είχαν επίσης πολιτική μηδενικών επιτοκίων", δήλωσε ο Draghi.
"Τα χαμηλά επιτόκια είναι σύμπτωμα μιας αδύναμης οικονομίας, όπου υπάρχει υπέρβαση των καταθέσεων έναντι των επενδύσεων. Αυτή είναι η σωστή πολιτική για να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να ενισχυθεί η οικονομία. Για να είναι αύριο υψηλότερα τα επιτόκια θα πρέπει πρώτα να είναι χαμηλά σήμερα", πρόσθεσε.
Υπογράμμισε τέλος ότι η ΕΚΤ έχει εντολή να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και σε αυτό το πλαίσιο θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να εκπληρώσει την αποστολή της. 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης