Μαξίμου: Ούτε δεχτήκαμε αλλά ούτε απορρίψαμε τα 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα

Μαξίμου: Ούτε δεχτήκαμε αλλά ούτε απορρίψαμε τα 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα

Τα «προληπτικά» μέτρα 3,5 δισ. ευρώ παραμένουν σαν ​«​εφεδρεία​» και λύση της τελευταίας στιγμής​ στο τραπέζι​

Μαξίμου: Ούτε δεχτήκαμε αλλά ούτε απορρίψαμε τα 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα
Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι στις επαφές Τσακαλώτου
στην Ουάσιγκτον,
οι δανειστές πρότειναν συμπληρωματικό πακέτο με «προληπτικά» μέτρα 3,5 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως, ανάμεσα σε πολλές άλλες εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς
, «είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018». 

Υποστηρίζουν, βέβαια, ότι η κυβέρνηση δεν τις δέχτηκε μεν ακόμα​, αλλά δεν ​λένε και ότι ​τις απέρριψε​ οριστικά​, άρα ​τα 3,5 δισ. ευρώ παραμένουν σαν ​«​εφεδρεία​» και λύση της τελευταίας στιγμής​ στο τραπέζι​.

«Θα εξαρτηθεί», λένε χαρακτηριστικά.​
 
Συγκεκριμένα, ​​όπως ​εξηγούσαν οι ίδιες πηγές στην κυβέρνηση, «η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

Τόνιζαν, όμως, και ότι «σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

«Θετικό σημείο» η ελληνική πλευρά θεωρεί την κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.

«Στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσω μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό», έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης