Στην «αγκαλιά» Ντάισελμπλουμ και Ευρωπαίων ξανά ο Τσακαλώτος

Στην «αγκαλιά» Ντάισελμπλουμ και Ευρωπαίων ξανά ο Τσακαλώτος

Λιου: «Βρείτε τα με τους Ευρωπαίους και τελειώνετε»  - «Ρεαλιστικά» μέτρα ζητάει η Λαγκάρντ - Δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ - «Πάγος» από Σόιμπλε για ελάφρυνση χρέους

Στην «αγκαλιά» Ντάισελμπλουμ και Ευρωπαίων ξανά ο Τσακαλώτος
Στις 9.30 το βράδυ (ώρα  Ελλάδος) ξεκινά η πιο καθοριστική ίσως συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εκεί θα φανεί και αν ο κ.Τσακαλώτος έχει κάποιον φυλαγμένο «άσο στο μανίκι» (έναν νέο φόρο ίσως)  για να αλλάξει το σκηνικό.

Προς την πρόταση Τόμσεν για επώδυνο «πακέτο» μέτρων 7-8 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018, διολισθαίνει η ελληνική πλευρά, όπως δείχνει η πορεία των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον.

Είτε με ελάφρυνση χρέους, που είναι η "γραμμή" του ΔΝΤ, είτε χωρίς (που είναι η «γραμμή»Σόιμπλε) η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τα σκληρά μέτρα.

Κλείσιμο
Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από τον κύριο Τσακαλώτο «ρεαλιστικά μέτρα», δηλαδή

​θέλει άλλα (όχι περισσότερα αλλά διαφορετικά όπως περικοπές μισθών-συντάξεων στο δημόσιο) και επιμένει πως αυτά που ήδη παρουσίασε η κυβέρνηση (αυξήσεις φόρων κλπ) δεν επαρκούν ή πρέπει να τα βελτιώσει (πχ να μειώσει το αφορολόγητο).

Έτσι όμως, «πολιτική συμφωνία» σε υψηλό επίπεδο (την οποία επεδίωκε η κυβέρνηση επειδή τα βρήκε ​​ "σκούρα" στα Hilton Groups) δεν διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Oι πιέσεις «κλείστε τώρα την αξιολόγηση» από Λαγκάρντ-Λιού-Σαπέν αφορούν κυρίως στην ελληνική πλευρά (επειδή είναι ο «αδύναμος κρίκος» στη διαπραγμάτευση) και η συζήτηση για το χρέος δεν αποκλείεται να σέρνεται και τον Μάιο.  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φαίνεται να «ιδρώνει», καθώς όταν τον συνάντησε χθες ο κύριος Τσακαλώτος, δεν έδειξε να αλλάζει «γραμμή» στο χρέος.

Επιπλέον, φαίνεται να διαψεύδονται οι ελπίδες της κυβέρνησης πως, μετά από τις «κόντρες» Τσααλώτου με το ΔΝΤ και τις τηλεφωνικές υποκλοπές των συνομιλιών Βελκουλέσκου-Τόμσεν,) θα μπορούσε να πετάξει έξω από την διαπραγμάτευση το ΔΝΤ, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση παρακάμπτοντας τις ενστάσεις του Ταμείου.

Στο σημερινή ραντεβού με Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να διασφαλιστεί τουλάχιστον ότι η Τρόικα θα επιστρέψει την Δευτέρα στην Αθήνα. Αν αργήσει (ο κ.Τόμσεν μίλησε για «αρχές της εβδομάδος» και η Λαγκάρντ γενικόλογα για «επόμενη εβδομάδα») τότε μπορεί να  έρθουν μεν στην Αθήνα, αλλά την Πέμπτη πρεπει και πάλι να φύγουν για να μεταβούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Άμστερνταμ για το άτυπο συμβούλιο Eurogroup της 22ας Απριλίου (που δεν προβλέπεται να ασχοληθεί πολύ με την Ελλάδα γιατί έχει άλλα εκκρεμή θέματα στην ατζέντα).

Η ημερομηνία κλειδί είναι η 26η Απριλίου, ως καταληκτική για να οριστεί συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Αν πάει αργότερα, τότε προμηνύονται νέα προβλήματα (χρηματοδότησης, απόδοσης του προγράμματος, ύφεσης, νέων μέτρων κλπ).

Κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο και για συμβιβαστική πρόταση που θα προβλέπει την «σταδιακή» μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ζητά το ΔΝΤ. Δηλαδή μπορεί ο κύριος Τσακαλώτος να έχει πει πως ως υπουργός Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει για αφορολόγητο κάτω από τα 9100 ευρώ (9090 ευρώ θα προβλέπει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα), αλλά αυτό μπορεί να ισχύσει μόνον για τα φετινά εισοδήματα και να μειωθεί κάτω από τα 9.000 το 2017 και στα 8182 ευρώ το 2018.

Ούτε αυτή η πρόταση όμως είναι σίγουρο πως θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ. Στο θέμα αυτό ο κύριος Τόμσεν έλεγε χθες ότι στην Ελλάδα μόνον το 45% των φορολογουμένων πληρώνει φόρο και το αφορολόγητο όριο των 8.182 ευρώ θα επιτρέψει να πληρώσει κάτι και το τουλάχιστον 5% ακόμη, ώστε να μείνουν αφορολόγητος ο 1 στους 2. Άν όμως γίνει σταδιακής μείωση του ορίου (ως το 2018 ενδεχομένως) ως τότε η πορεία της οικονομίας δείχνει ότι μπορεί να έχουν μειωθεί και άλλο τα δηλούμενα εισοδήματα, δηλαδή να έχουν πέσει ως τότε  περισσότεροι χαμηλότερα από τα 9090 ή και τα 8182 ευρώ ετησίως, οπότε πάλι δεν θα πληρώνουν φόρο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης