Δύσκολη εξίσωση η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Βασικό πρόβλημα, πέρα από το «μοίρασμα» των μετοχών, είναι και το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ από την απόσπαση παγίων στη νέα εταιρεία - Το νέο εταιρικό σχέδιο περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων

Δύσκολη εξίσωση η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Ξεκινά η εβδομάδα του ΑΔΜΗΕ από σήμερα, που θα κρίνει την τύχη του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελώντας μία δύσκολη αποστολή για την κυβέρνηση, η οποία πρέπει ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τους δανειστές και να μη ζημιώσει τη ΔΕΗ κατά περίπου ένα δισ. ευρώ, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της.

Το νέο εταιρικό σχέδιο περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, με την κυβέρνηση να καλείται να παρουσιάσει ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του. Από το Μαξίμου μεταφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει η αρχική θέση της κυβέρνησης, δηλαδή να μην  περάσει  σε ιδιωτικά χέρια η εταιρεία, με τις διαβουλεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη και να κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα με τα ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα. Σήμερα το κουαρτέτο θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο
Σταθάκη, ενώ με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
οι επαφές θα ξεκινήσουν από Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη.  
Κλείσιμο

Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα από τα 13 προαπαιτούμενα, μαζί με Ασφαλιστικό, διαχείριση κόκκινων δανείων, νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, νέο ενιαίο Μισθολόγιο κλπ για να εκταμιευθεί η νέα δόση του 1 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Βασικό πρόβλημα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό - πέρα από το “μοίρασμα” των μετοχών - είναι και το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ από την απόσπαση παγίων στη νέα εταιρεία. Η αξία έχει αποτιμηθεί σε 1 δισ. ευρώ και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πως τελικά θα ικανοποιηθεί η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχουν δυο εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται για το «νέο  ΑΔΜΗΕ», όπου σκοπός είναι η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας όπου θα μεταφερθεί το 51% των μετοχών που έχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ. Το πρώτο που έχει προταθεί είναι η ανταλλαγή μετοχών της ΔΕΗ με άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και το δεύτερο να υπάρξει διαχωρισμός μέρους  που αντιστοιχεί στον ΑΔΜΗΕ με αποζημίωση της ΔΕΗ σε δέκα έτη.  Δηλαδή, η δεύτερη πρόταση  προβλέπει σε πρώτη φάση να γίνει split μετοχών της ΔΕΗ, ώστε κάθε σημερινός μέτοχος της επιχείρησης για κάθε μία μετοχή που κατέχει, να πάρει στα χέρια του δύο μετοχές, μια της υφιστάμενης ΔΕΗ και μια της νέας εταιρείας. Εδώ το ερώτημα είναι αν η ΔΕΗ και άλλοι μέτοχοι της δημόσιας επιχείρησης θα  δεχθούν να χάσουν πάγια αξίας 1 δισ. ευρώ και να αποζημιωθουν... σε δόσεις, σε βάθος 10ετών.

Να σημειωθεί ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση κατά 51% Δημόσιο και κατά 49% ιδιώτες θεσμικοί μαζί με μικρομετόχους. Δηλαδή, θα έχει τη μετοχική σύνθεση με αυτήν της ΔΕΗ, δηλαδή κατά 51% Δημόσιο και κατά 49% ιδιώτες θεσμικοί μαζί με μικρομετόχους. 

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε ότι ο νέος ΑΔΜΗΕ θα έχει σύνθεση 51% Δημόσιο και 49% ΔΕΗ και η επιχείρηση ηλεκτρισμού να αποζημιωνόταν με ανταλλαγή μετοχών άλλων ΔΕΚΟ, κάτι που οι Θεσμοί δεν έβλεπαν θετικά.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης