Έπεσαν έξω 6 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις εβδομάδες

Καταρρέουν τα έσοδα του κράτους - Στα δύο δισ. η «τρύπα» τον Σεπτέμβριο

Οι δόσεις των δανείων μπορεί να μην έρχονται αλλά... «πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει». H ανακοίνωση του υπουργείου για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει ότι:

- μόνον μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 327 εκατ. ευρώ λιγότερα από φόρους, σε σχέση με όσα εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Οκτωβρίου (με βάση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού) ότι θα εισπραχθούν.

- αν τα στοιχεία ήταν σωστά και όχι εξωραϊσμένα, το Γενικό Λογιστήριο εμφανίζεται ότι, μέσα σε μόλις ένα μήνα, πρόλαβε και έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του κατά σχεδόν ...6 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισ. λιγότερα έσοδα και 3,9 δισ. λιγότερες δαπάνες από όσες πίστευε και προέβλεπε στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2016)!

Και αυτό επειδή στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλη και παρουσιάστηκε τα μεσάνυχτα της 5ης Οκτωβρίου, υποτίθεται πως το υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε τους στοχους που είχαν τεθεί προκαταβολικά από τον Νοέμβριο πέρυσι, με βάση την πορεία των εννέα μηνών του 2015.

Συγκεκριμένα:

- από τη μια πλευρά παραδέχεται ότι τα δημόσια έσοδα στο δεκάμηνο ήταν 2,049 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα υπολόγιζε πριν τρεις εβδομάδες στο προσχέδιο, αυτό έχει πράγματι εξήγηση με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr