Τράπεζες: «Κλειδώνει» το ύψος των κεφαλαίων και επισπεύδεται η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης

Στη «μάχη» για τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών τους επιδίδονται τώρα οι διοικήσεις των τραπεζών- Οι κινήσεις για την επαναγορά ομολόγων και ο αγώνας δρόμου για το νομικό πλαίσιο των «κόκκινων» δανείων

Μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων, πολύ περισσότερο των σεναρίων που μέχρι πρότινος ανέβαζαν το λογαριασμό ακόμα και πάνω από τα 15 δισ ευρώ, φαίνεται πως είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών με βάση την ενημέρωση που έγινε στα κλιμάκια των τραπεζιτών το προηγούμενο διήμερο στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ενώ κατ' άλλες πληροφορίες ο «λογαριασμός» μπορεί να είναι κι ακόμα μικρότερος, χωρίς ωστόσο το νούμερο να γίνεται... μονοψήφιο.

Κορυφώνεται ο αγώνας για την εξεύρεση κεφαλαίων από τις τράπεζες

Μάλιστα η ΕΚΤ φέρεται αποφασισμένη να πιέσει προς επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί ως τις 15 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα WirtschaftsWoche, με τον Μάριο Ντράγκι ήδη να ζητά από το Eurogroup για αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης απ' την πρώτη αξιολόγηση καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην προλάβουν τις ημερομηνίες. Ήδη Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στη γερμανική εφημερίδα πως «φαίνεται πιο ρεαλιστικό η αξιολόγηση να γίνει το Δεκέμβριο» και όχι Νοέμβριο λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την WirtschaftWoche ο κ. Ντράγκι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών να συναινέσουν ώστε να δοθούν τα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και αντί να περιμένουν την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων, πχ και το ασφαλιστικό, να ικανοποιηθούν με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το χρηματοοικονομικό σύστημα και την ορθή διακυβέρνηση των τραπεζών.

Το γεγονός αυτό βέβαια καταδεικνύει για ακόμα μία φορά τη Βαβέλ που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ευρώπη αναφορικά με το τραπεζικό ζήτημα με δεδομένη την πολιτική απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών να συνδέσουν την ανακεφαλαιοποίηση με την αξιολόγηση ως μοχλός πίεσης στην Αθήνα να προχωρήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Στο μεταξύ την ίδια ώρα, με την μεθοδολογία ανά χείρας και γνωρίζοντας πλέον τουλάχιστον τις βασικές πτυχές του Asset Quality Review, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να καταλήξουν, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, στο τελικό αποτέλεσμα – ποσό που θα χρειαστεί έκαστη τράπεζα, ενώ ήδη ρίχνουν στην μάχη της ανακεφαλαιοποίησης τα πρώτα όπλα όπως η επαναγορά ομολογιακών τίτλων. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες δεκαπέντε ημέρες μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος από τον SSM, στις 31 Οκτωβρίου, κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς στο διάστημα αυτό οι μεν διοικήσεις των τραπεζών θα αναλωθούν σε μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές, ενώ παράλληλα στην Αθήνα θα πρέπει να «τρέξουν» από την κυβέρνηση οι διαδικασίες για τις αλλαγές στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση των επισφαλών χορηγήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: www.nemoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr