Τα πάνω-κάτω στις συντάξεις: Καταργείται η κατώτατη - Στα 67 η αποχώρηση και στο Δημόσιο

Τα πάνω-κάτω στις συντάξεις: Καταργείται η κατώτατη - Στα 67 η αποχώρηση και στο Δημόσιο

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εξισώνονται με αυτούς του ιδιωτικού τομέα - Πώς θα υπολογίζεται εφεξής το ύψος της σύνταξης - Δεν θα παίρνουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ

Νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, «μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας. Οι νέες διατάξεις προκαλούν αντιδράσεις στον κλάδο των μηχανικών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τις νέες διατάξεις, αλλάζει ο τρόπος καταβολής των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και εξής. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν συντάξεις με βάση τις εισφορές τους. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω κ.ά.), καθώς και συντάξεις χηρείας.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον νόμο «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» του 2010. Οι αλλαγές αφορούν όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά (και όχι για όσους αποχωρούν από 1/1/2015). 

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την επέκταση από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων των αλλαγών που ισχύουν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα κατώτατα όρια, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την επιβολή του αυξημένου «πέναλτι»10% σε όσους αποχωρούν πρόωρα. Ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει: τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 (με βάση τις παλιές διατάξεις), τμήμα σύνταξης για τα χρόνια από το 2011 (με αναλογικούς συντελεστές) και τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. 

Διευκρινίζεται επίσης πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και στο Δημόσιο ξεκινά από 19/8/2015, ώστε από 1/1/2022 να βγαίνουν όλοι στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια. Ειδικά για τους ένστολους, επανέρχεται το καθεστώς που επέβαλε ο νόμος του 2010 και καταργούνται οι διατάξεις που αφορούσαν τα σώματα ασφαλείας, τους στρατιωτικούς και τα στελέχη της πυροσβεστικής.

Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.  Επίσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται δεκάδες ευεργετικές διατάξεις (ρυθμίσεις Στρατούλη ν.4331/2015) που έδιναν ανάσα σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καταργεί:

*Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

*Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

*Την δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ. Το ταμείο των μηχανικών ήδη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εργασίας .

*Την μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών  των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011,  σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων του.

*Την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

*Καταργείται  ακόμη η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.

*Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

*Καταργείται επίσης  η δυνατότητα του ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων.  Η κατάργηση του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ  που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις αφήνει εκτεθειμένα τα επικουρικά τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση θα οδηγηθούν στην  εφαρμογή του «μηδενικοί ελλείμματος» και σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ (305)

jimis

pedia epidi exo hasi ti bala me ola afta, i mana mou ine 74 xrono ki eperen afta ta 360 euro logo ilikias ,den ixe dulepsi, ki meta ta kanan 330 ,ki tora lene tha ta kpsoun telios, ti ginete me afto tha gini telika thaxi epilogi me ali sydaxi afti ti ethniki pou lene , ti ginete bori na mou exigisi kapios, giati i gineka mono me afta zi tha mini sto dromo an ta hasi ki afta.......

yiannis toutountzis

καταργεί: *Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

@

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ!!

δημόσιος

Αδικο καρα άδικο Δίκαιο τα 47 Ευχαριστώ

Τσιπρα βαλε υποψήφιος και στη ΝΔ

Ο μόνος δεξιός μεταρρυθμιστής που ειχε ποτε η Ελλαδα ειναι ο Τσιπρας. Δεν ειναι τυχαία ο καλύτερος φίλος της Μερκελ και Σοιμπλε

κωστας

Πολλη αντιδραση βλεπω απο αριστερα και παιρνουν φορα και μαζευουν δυναμεις. Ελπιδα τελος. Αντε λοιπον ολοι οι περηφανοι και οι αξιοπρεπεις, βαλτε τα δυνατα σας να πηδηξετε στο γκρεμο αλα Ζαλογγο. Εχω βαλει κανα δυο παραθαλασσια οικοπεδακια στο ματι αλλα οι δουλειες δεν πηγαν τοσο καλα φετος. Με μια τετοια πραγματικη χρεοκοπια τα δυο φραγκα που εχω εξω θα πανε μακρυα (εκτος βεβαια αν με προλαβουν τιποτα Γερμανοι η Ρωσοι ολιγαρχες).

M.K

Συνταξιούχοι με σαράντα χρόνια εργασίας θα παίρνουν όσα ένας που εργάστηκε δεκαπέντε χρόνια ,με τη λογική ότι δεν πρέπει να θιγούν, αυτοί που παίρνουν κάτω από χίλια ευρώ. Αυτό λέγεται δικαιοσύνη ,Ελλάς το μεγαλείο σου.

Anny K

Είναι η μόνη υπόσχεση που είχε δώσει το Τσιπρέϊκο στους φτωχοδιαβόλους ψηφοφόρους του και τn κρατάει... Μια και μόνη λέξη τους τα λέει όλα Σεισάχθεια....και αναδιανομή πλούτου.. Κρίνοντας ως πλούσιους, γιατί το κεφάλαιο που τον κρατάει στην εξουσία δεν το πειράζει φυσικά, τους συνταξιούχους άνω των 1000Ε που πλήρωναν τα μαλλιοκέφαλα τους για 35-40 χρόνια ένσημα και φόρους, προχωράει σε αναδιανομή "πλούτου" πλέον!!!!!!!!!! Με τις υγείες μας πλέον(!!) και να τους χαιρόμαστε όσο τους κρατήσουν στην Εξουσία....Εμείς είμαστε ανίκανοι πλέον απο το πολύ ψέκασμα να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε...

Λα...

Καλά που δεν παίρνεται τα ίδια μέτρα με πασοκ ννδ. Ακριβώς τα ίδια κάνετε και παρέα με το πασοκ θα καταλήξετε κόβοντας τις συντάξεις..λαμό..α . Κοροιδέψατε τον κόσμο με παραμύθια για να σας ψηφίσει. Όχι αριστερά δεν είστε αλλά χειρότερα και απο δεξιά. Λαφαζάνης σας χρειάζεται.

Αναπτυξιακός

Κατάργηση επιδόματος αδείας και Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στον Ιδιωτικό Τομέα για να ανασάνουν οι επιχειρήσεις. Λύσεις υπάρχουν για την ισότητα.

Πανος

Διαβαζοντας τα σχολια των δεξιων καταλαβαινω απολυτα γιατι φτασαμε στη χρεοκοπια.Μυαλο ομως ακομα να βαλουν τα λαμογια.

Swiss

Αντε και κάτι κάλο !!! Αρκετά με τους κηφηνες !!! Εκεί στα 67 και με ανήλικα τέκνα !! Οχι θυμούνται να κάνουν παιδια μονο για να βγουν σε σύνταξη !!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης