ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Μονόδρομος η πιο σκληρή επιτήρηση για την Ελλάδα

Μονόδρομος η πιο σκληρή επιτήρηση για την Ελλάδα

Με το προσχέδιο  του νέου κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ στις βαλίτσες του και με το σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) «υπό μάλης», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στα συμβούλια Εκοφίν και Γιούρογκρουπ.  

Την Δευτέρα και  Τρίτη θα αντιμετωπίσει «πρόσωπο με πρόσωπο» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες,

Μονόδρομος η πιο  σκληρή επιτήρηση  για την Ελλάδα

Με το προσχέδιο  του νέου κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει πρόσθετα μέτρα 8 δισ. ευρώ στις βαλίτσες του και με το σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) «υπό μάλης», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει στα συμβούλια Εκοφίν και Γιούρογκρουπ.  

Την Δευτέρα και  Τρίτη θα αντιμετωπίσει «πρόσωπο με πρόσωπο» για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, τον ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν βάλει «στη γωνία» τη χώρα μας, εξαπολύοντας κεραυνούς για την αναξιοπιστία της χώρας μας και απειλές για την υπαγωγή της σε καθεστώς πολύ σκληρής επιτήρησης.  

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι  διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από  την κρίση. Θα δεσμευτεί για τετραετία λιτότητας και νοικοκυρέματος του ελληνικού κράτους, με αρχή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010. Θα επιμείνει όμως και στο σχέδιο ανάταξης της Οικονομίας, με στοχευμένες παροχές με μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Ο κ.Παπακωνσταντίνου γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την ψυχρότητα των ευρωπαίων εταίρων μας αλλά «ποντάρει» πολλά στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πλέον και επισήμως σε ύφεση, για να αποφύγει πιέσεις για ακόμα πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική. Θα επικαλεστεί ακόμα ως «δείγμα γραφής» το γεγονός ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος στα χρονικά που προβλέπει περιορισμό των κρατικών δαπανών (- 1,7%). Επιπλέον, εάν δεχτεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ενδέχεται να απαντήσει με πυρά κατά των κοινοτικών οργάνων και αξιωματούχων που «κλείνανε τα μάτια» σε όποια στοιχεία και εάν τους έστελναν ως τώρα οι προκάτοχοί του. 

Ο Χοακίν Αλμούνια πάντως αναμένεται να προτείνει, όπως όλα δείχνουν, την υπαγωγή της χώρας μας σε ακόμα πιο σκληρή επιτήρηση. Η αστοχία των προβλέψεων και το ναυάγιο αξιοπιστίας της χώρας, οδηγούν Κομισιόν και ευρωπαίους εταίρους να ζητάνε ανά τρίμηνο πλέον «ραπόρτο» και γραπτές εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το πώς πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως αναλαμβάνει ρόλο τοποτηρητή ο ίδιος ο κύριος Αλμούνια, ο οποίος –αν το κρίνει απαραίτητο- μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρχεται στην Αθήνα όποτε χρειαστεί, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αν κάτι «πάει στραβά». 

Πάντως ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου διατηρεί πολλές ελπίδες πως θα αποφύγει τα χειρότερα καθώς η ΕΕ αναμένεται να δηλώνει -κατ’ αρχήν τουλάχιστον- ικανοποιημένη από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με βάθος τετραετίας, ώστε το έλλειμμα να πέσει από 9,5% το 2010 σε κάτω από 3% του ΑΕΠ έως το 2013. Ωστόσο Κομισιόν και Ευρωπαίοι θα διατυπώσουν πολλές παρατηρήσεις και θα επιμείνουν στην στενότερη παρακολούθηση της χώρας μας, ει δυνατόν «μήνα με το μήνα», αντί ανά εξάμηνο που ίσχυε ως σήμερα. 

Κλείσιμο

«Συνταγή» Παπακωνσταντίνου για τα ελλείμματα 

Ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει ύφεση (-0,3% του ΑΕΠ), άγριο φοροκυνηγητό και δραστικές  περικοπές δαπανών. Συγκεκριμένα για  το 2010 η κυβέρνηση βάζει στόχο  να εισπράξει επιπλέον έσοδα 4,5 δισ. ευρώ και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες κατά τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ.

Για να το επιτύχει, επιδιώκει να εξοικονομήσει

-          250 εκατ. ευρώ από αυξήσεις φόρων σε ποτά και τσιγάρα (πάνω και από 15 λεπτά στο πακέτο)

-          1,2 δισ. ευρώ με είσπραξη μέρους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αλλά και από περιορισμό φοροδιαφυγής

-          από τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογική κλίμακα, σε συνδυασμό με νέα αύξηση των ειδικών φόρων στην κατανάλωση με στόχο έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

-          1 δισ. από την έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και ακίνητα

-          0,5 δισ. ευρώ από περικοπές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

-          1,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών των νοσοκομείων  

Επίσης, το υπουργείο  Οικονομικών θέτει στόχο για  μείωση των καταναλωτικών δαπανών  κατά 24%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης