Στο άρθρο 99 και οι «υγιείς» επιχειρήσεις

Στο άρθρο 99 και οι «υγιείς» επιχειρήσεις

Οι βασικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη διαδικασία αναγγελίας και επαλήθευσης απαιτήσεων, στις προϋποθέσεις υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης, στους όρους της ειδικής εκκαθάρισης καθώς και στην αντιστοίχιση των γενικών προνομίων και της συρροής προνομίων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Στο άρθρο 99 και οι «υγιείς» επιχειρήσεις
Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα φέρνει το νέο Μνημόνιο που κατατέθηκε στη Βουλή,  με σκοπό τη επιτάχυνση  πτωχευτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις, με τις ρυθμίσεις να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγές στις προϋποθέσεις υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης, στους όρους της ειδικής εκκαθάρισης και στην αντιστοίχιση των γενικών προνομίων και της συρροής προνομίων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.


Με τη διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων προωθείται να διευκολυνθεί η διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Στο άρθρο 99 παράγραφος 1 θα μπορούν να μπουν εκτός από τους οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών και οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιθανότητα αφερεγγυότητας και έτσι μπορούν να την αντιμετωπίσουν με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου. Παράλληλα, μία εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει πάλι αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μετά από 3 χρόνια αντί για 5 που ίσχυε σήμερα σήμερα. Επίσης, ρυθμίσεις προβλέπονται για τη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία  που προβλέπεται στο άρθρο 106 και θα καλύπτει κάθε οφειλέτη νομικό πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια του Πτωχευτικού Κώδικα για τη μόνιμη παύση πληρωμών. Το αίτημα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή πιστωτές οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των συνολικών απαιτήσεων, ενώ η  συζήτηση ορίζεται εντός 20 ημερών από την αίτηση και απόφαση εκδίδεται εντός 1 μήνα από το δικαστήριο. 
 
Από τον Ιανουάριο οι προβλεπόμενες στον πτωχευτικό κώδικα αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή ασκούνται από φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, το οποίο έπειτα από καταχώρηση σε επαγγελματικό μητρώο, έχει δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας. Η προθεσμία της αναγγελίας των απαιτήσεων των πιστωτών μειώνεται από 3 σε 1 μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης πτώχευσης.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης