Τα μυστικά του επιδόματος και της εισφοράς

Τα μυστικά του επιδόματος και της εισφοράς

Την διατήρηση του  ΕΤΑΚ και μετά το 2009 προβλέπει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσει του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τους έκτακτους φόρους και το επίδομα Αλληλεγγύης.  

Ειδική διάταξη  προβλέπει ότι «οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3634/2008 (σσ: αναφέρεται στα ποσοστά 1-6 τοις χιλίοις για τον υπολογισμό του

Τα μυστικά του  επιδόματος και της  εισφοράς

Την διατήρηση του  ΕΤΑΚ και μετά το 2009 προβλέπει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσει του υπουργείου Οικονομικών, το προσχέδιο που κατέθεσε για διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τους έκτακτους φόρους και το επίδομα Αλληλεγγύης.  

Ειδική διάταξη  προβλέπει ότι «οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3634/2008 (σσ: αναφέρεται στα ποσοστά 1-6 τοις χιλίοις για τον υπολογισμό του ΕΤΑκ) όπως τροποποιούνται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού,  εφαρμόζονται από το έτος 2009 και για κάθε επόμενο έτος,  για ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά   ή νομικά πρόσωπα , την 1η  Ιανουαρίου κάθε έτους».  

Ο συντάκτης του  κειμένου προφανώς εννοεί πως το ΕΤΑΚ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές και τα έτη από το 2010 και μετά, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάργησή του. 

Ποιοι χάνουν το έκτακτο  επίδομα 

Με το ίδιο σχέδιο νόμου αποκαλύπτονται και πολλές «κρυφές πτυχές» των ρυθμίσεων για το έκτακτο επίδομα των 300-1300 ευρώ, το οποίο τελικώς θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις: η πρώτη μέχρι 31.12.2009 και η δεύτερη μέχρι 30.6.2010.  

Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και δεν θα υπολογίζεται τελικώς στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.  

Κλείσιμο

Ωστόσο περισσότεροι από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 550 - 700 ευρώ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μεγάλοι χαμένοι των πολυδιαφημισμένων μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών –και εάν δεν ανασκευαστεί τελικώς η σχετική διάταξη- μένει «εκτός νυμφώνος» περίπου το 20% του συνόλου των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν με λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα, οι οποίοι όμως είχαν λάβει προ εξαμήνου περίπου το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ που έδωσε –αντί αυξήσεων- η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. 

Επίσης το νομοσχέδιο εξαιρεί όσους συνταξιούχους  του ΟΓΑ έχουν σύνταξη πάνω από 550 ευρώ το μήνα (7.750,42 ευρώ το χρόνο). 

Από άλλες διατάξεις  του νομοσχεδίου προκύπτει ότι: 

Χάνουν την «Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης» οι μισθωτοί με παιδιά, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους δεν προέρχεται από εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.  Εξαιρούνται έτσι ακόμα και τα περίφημα «μπλοκάκια των 700 ευρώ», συμβασιούχοι έργου αλλά και εκπαιδευόμενοι των stage. 

Ίδια μοίρα θα έχουν και μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον δεν έχουν ανανεώσει την  κάρτα ανεργίας ή δεν είχαν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ έως τις   3 Νοεμβρίου 2009. 

Πώς θα υπολογιστεί η  Έκτακτη Εισφορά  στις επιχειρήσεις  

Κατά τα λοιπά, η  «Έκτακτη Εισφορά  Κοινωνικής Ευθύνης»  στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων θα υπολογιστεί με συντελεστές 5,7 ή 10% -όπως είχε αποκαλύψει χτες το protothema.gr.  

Η εισφορά επιβάλλεται εφάπαξ στο συνολικό καθαρό εισόδημα, οικονομικού έτους 2009,  των  επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις ατομικές επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις που τήρησαν τα βιβλία τους σύμφωνα με τους κανόνες των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (Δ.Λ.Π.), η έκτακτη  εισφορά επιβάλλεται στα «καθαρά κέρδη» που προκύπτουν από την εφαρμογή τους, εφόσον αυτά είναι μεγαλύτερα από το συνολικό «καθαρό εισόδημα».

 

Η έκτακτη εισφορά  υπολογίζεται ως εξής:

α) Από 5.000.000 έως και 10.000.000, η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών της προηγουμένης παραγράφου,  επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).

β) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από δέκα  εκατομμύρια ένα ευρώ (10.000.001) έως και είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (25.000.000), η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή επτά τοις εκατό (7%) και

γ) Για τη διαφορά του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των καθαρών κερδών από είκοσι πέντε εκατομμύρια ένα ευρώ (25.000.0001) και άνω,  η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δέκα  τοις εκατό (10%).  

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση, ώστε το εναπομένον συνολικό καθαρό εισόδημα ή τα καθαρά κέρδη , που απετέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της , να μην υπολείπεται του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000).  

Αν από φορολογικό έλεγχο προκύψει διαφορά του καθαρού  εισοδήματος ή των καθαρών  κερδών , η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται,  με το οικείο φύλλο ελέγχου της φορολογίας εισοδήματος.  

Η  έκτακτη εισφορά  που βεβαιώνεται, καταβάλλεται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της  κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι  μικρότερο των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000).  Aν η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης χορηγείται έκπτωση δύο και μισό τοις εκατό (2,5%), με εξαίρεση την περίπτωση που το σύνολο της έκτακτης εισφοράς πρέπει να καταβληθεί σε μία μόνο δόση.  

Η έκτακτη εισφορά  που καταβάλλεται από την επιχείρηση,   δεν αφαιρείται για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματός της.   

Ωστόσο η έκτακτη εισφορά επιστρέφεται, κατά το μέρος που αποδεδειγμένα το   εισόδημα ή τα κέρδη επί των οποίων επιβλήθηκε, απετέλεσε   και   εισόδημα ή κέρδη άλλης επιχείρησης, για τα οποία καταβλήθηκε έκτακτη εισφορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.  

«Κοινωνική συνεισφορά» Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας 

Με την εισφορά  στη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, τον «οβολόν» της θα εισφέρει και η Εκκλησία.  Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Η αξία των ακινήτων των ημεδαπών και των αλλοδαπών , με τον όρο της αμοιβαιότητας, νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς … φορολογείται με συντελεστή  τρία επί τοις χιλίοις (3%ο )» αντί 1%ο που ίσχυε ως σήμερα. 

Επίσης ορίζεται ότι «επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, μετά την αφαίρεση των αφορολογήτων ποσών που προβλέπονται, επιβάλλεται τέλος με προοδευτικό συντελεστή ως εξής:  

α) Για αξία μέχρι και εξακόσιες χιλιάδες ευρώ  (600.000) , ένα τοις χιλίοις (1%ο),

β) Για αξία από  εξακόσιες χιλιάδες ένα ευρώ (600.001)  μέχρι και ένα εκατομμύριο  ευρώ (1.000.000) , δύο τοις χιλίοις (2%ο),

γ) Για αξία από  ένα εκατομμύριο ένα ευρώ (1.000.001)  μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια  ευρώ (4.000.000) , τέσσερα  τοις χιλίοις (4%ο),

γ) Για αξία από  τέσσερα εκατομμύρια ένα ευρώ (4.000.001) και άνω, έξι τοις χιλίοις (6%ο).»    

Εδώ αναφέρεται μάλιστα (άρθρο 4) ότι «οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3634/2008 όπως τροποποιούνται με τις διατάξεις  του άρθρου αυτού,  εφαρμόζονται από το έτος 2009 και για κάθε επόμενο έτος,  για ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά   ή νομικά πρόσωπα , την 1η  Ιανουαρίου κάθε έτους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης