Σοκ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους: Αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Ιούλιο

Σοκ για 2,5 εκατ. συνταξιούχους: Αναδρομική μείωση συντάξεων από τον Ιούλιο

Έως 180 ευρώ για τις κύριες, έως 54 ευρώ για τις επικουρικές - Οφείλεται στην αναδρομική εφαρμογή της αυξημένης εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ

Nέο σοκ περιμένει περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από το Σεπτέμβριο καθώς στη σύνταξη του μήνα αυτού που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου θα δουν τις αποδοχές τους ψαλιδισμένες έως 180 ευρώ στις κύριες συντάξεις, και έως 53,98 ευρώ στις επικουρικές.

Η μείωση αυτή οφείλεται στις νέες αυξημένες εισφορές ασθένειας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου και θα επιβληθούν αναδρομικά, σύμφωνα με το σχέδιο της εγκυκλίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος.

Στο σχέδιο, μάλιστα, η πρόταση των υπηρεσιών του υπουργείου είναι η κράτηση του 6% στις επικουρικές συντάξεις να επιβάλλεται όχι επί του τελικού ποσού αλλά επί του αρχικού υψηλότερου πριν από τις μειώσεις.

Πώς θα εφαρμοστούν

Οι νέες κρατήσεις θα εφαρμοστούν από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου. Από τα ποσά που θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα θα αφαιρεθούν αναδρομικά οι κρατήσεις ασθένειας που αναλογούν στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου, οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα:

1 Δικαιούχος με κύρια σύνταξη 486 ευρώ, έχει σήμερα εισφορά ασθένειας 4% και παίρνει 466,56 ευρώ. Με την αύξηση της εισφοράς κατά 2% (6% αντί 4%) θα χάσει 9,72 ευρώ το μήνα και η σύνταξη πάει στα 456,84 ευρώ. Η απώλεια αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά για τις συντάξεις Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και θα αφαιρεθεί τον επόμενο μήνα. Ετσι ο συνταξιούχος θα έχει συνολική μείωση κατά 29,16 ευρώ και θα πληρωθεί 437,40 ευρώ. Από τη σύνταξη Οκτωβρίου θα έχει κράτηση 9,72 ευρώ και σύνταξη 456,84 ευρώ.

2 Δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ που παίρνει σήμερα 1.772 ευρώ, θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθένειας, και κατά 180 ευρώ επειδή θα υπολογιστούν και οι εισφορές για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα 180 ευρώ θα αφαιρεθούν από τη σύνταξη του επόμενου μήνα και έτσι θα πάρει 1.592 ευρώ. Τον Οκτώβριο θα έχει τη μηνιαία κράτηση των 60 ευρώ, οπότε η σύνταξη θα πάει στα 1.712 ευρώ.

Επικουρικές

Εμπλοκή υπάρχει στις επικουρικές. Οι υπηρεσίες του υπουργείου λένε στο σχέδιο της εγκυκλίου ότι καταβαλλόμενο ποσό για την κράτηση ασθένειας είναι το ποσό που αναγράφεται στην αρχική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που είχε αρχική επικουρική 400 ευρώ και τώρα είναι στα 200 ευρώ, με εισφορά 6% στα 400 ευρώ θα έχει μείωση 24 ευρώ, οπότε η σύνταξη πάει στα 176 ευρώ, ενώ με εισφορά 6% στα 200 ευρώ, η μείωση είναι 12 ευρώ και η σύνταξη πάει στα 188 ευρώ. Στους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», η εισφορά στις επικουρικές είναι 6% στα σημερινά ποσά. Ετσι, για παράδειγμα, δικαιούχος με επικουρική ΙΚΑ 297,67 ευρώ επιβαρύνεται με 17,86 ευρώ το μήνα από την εισφορά 6%. Τα 17,86 ευρώ θα κρατηθούν αναδρομικά τον επόμενο μήνα για τις συντάξεις Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και η σύνταξη μόνο για τον επόμενο μήνα θα πάει στα 244,09 ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο θα είναι 279,8 ευρώ. 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (78)

Γιάννης Γ

@ Βασιλης π28/07/201516:00 & ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ-ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ28/07/201516:03 ..... Κάπου έχετε μπερδέψει κύριοι το τι συμφωνία είχε το κράτος με τους εργαζόμενους κάποτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στους στρατιωτικούς. Τότε που εγώ προσωπικά ήμουνα στον εργασιακό μου βίο ήταν κατά κάποιον τρόπο κανόνας αυτη η τακτική του. .... Έλεγε το κράτος τότε το δεν έχω τώρα να σας πληρώσω αυτά που πράγματι δικαιούστε και ως συμπλήρωση σε αυτά τα λίγα λεφτά που σας δίνω θα συμπληρωθεί ο μισθός σας με κάποιες παροχές σε είδος, κάποιες μειώσεις στους φορολογικούς σας συντελεστές, κάποια προνόμια, και το κυριότερο συμφωνώ μαζί σας μια καλύτερη προοπτική για μεγαλύτερη σύνταξη αλλά και ως αναγνώριση των υπηρεσιών σας και ένα κάποιο ανεβασμένο εφάπαξ. ... Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε τι ίσχυε στις δεκαετίες του 60 του 70 του 80 και το 1990 ακόμα έως και το 2005 περίπου. .... Και το κράτος οφείλει να έχει συνέχεια των λόγων του και των πράξεων του και οι υποχρεώσεις του να τηρούνται. Τα θεωρητικά σας περί απόδοσης των παρακρατηθέντων ασφαλιστικών εισφορών και την απόδοση σήμερα δεν αφορούν εμάς τους παλαιότερους. πχ Η συμφωνία ήταν στα 35 χρόνια στρατιωτικής καριέρας μου θα λάμβανα τότε που θα έβγαινα στην σύνταξη τόσους (Χ) μισθούς του μισθολογικού μου βαθμού (μισθός βαθμού + πολυετίες), και ως σύνταξη τόσο ποσοστό του αντίστοιχου βαθμού ανεξάρτητα των κρατήσεων που ειχα πληρώσει για σύνταξη . Αυτά δηλαδή που είχαν κατά καιρούς συμφωνηθεί. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στους δημόσιους υπαλλήλους. ..... Και να έρχονται πολλοί να λένε σήμερα όχι ποσά συντάξεων πάνω από 1000 ευρώ η όχι εφ άπαξ. ... Ας μας πλήρωναν κανονικά τότε ναι, να μην είχαμε απαιτήσεις σήμερα. Αλλά διπλά ριγμένοι αυτό πάει πολύ. Kαι ναι καλύπτεται η μάλλον υπερκαλύπτεται το δικαίωμά μας να εχουμε αυτές τις συντάξεις που είχαμε μέχρι και πριν πέντε χρόνια.

Γιώργος

Σε όσους γράφουν ότι πλήρωναν και άρα δικαιούνται κλπ. κλπ., να βάλουν κάτω πόσα πλήρωναν και πόσα παίρνουν. Η πληρωμή δεν είναι ον/οφ. Έχει ύψος. Δεδομένου λοιπόν ότι το κράτος δαπανά 15% του ΑΕΠ για τις συντάξεις, έπεται ότι τα λεφτά που πλήρωναν δεν είναι αρκετά. Απλή αριθμητική.

Αντε γεια

Καλα να παθουν οι γεροι...Ας προσεχαν

george

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΗΜΟΥΝΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΘΑΡΘΕΙΣ!!!!!!

Μαρία

Ε οχι και γέροι έλεος δεν μπορεις μα αποκαλείς ενα πενηντάρη η μια 50αρα σημερα γέρους απλα, επειδη συνταξιωθηκαε ..εχει κατι 48χρονες συνταξιούχες που οι 20αρες δεν μετρούν μπροστα τους

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΛΗ, ΠΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΑ 5 ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΜΕΣΩΣ, ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΧΑΣΟΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΔΗΛ.ΚΑΝΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.

Δελιανιδης Αριστειδης

Γιατι δεν εμφανισατε το σχολιο μου ρε δημοκρατες του κωλου? δε σας αρεσε?

ks

Τους χάλαγαν τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία! Ε ρε γλέντια!

Δελιανιδης Αριστειδης

Απο τους 2.5 εκ. συνταξιουχους, οι 2.3 παιρνουν απο 600 εως 1500 e και εσεις δειχνετε παραδειγματα συνταξιουχων, που παιρνουν 480 e και 3000e. Παλι καλα γιατι θα μπορουσατε να ειχατε παραδειγματα συνταξιουχων, που παιρνουν 4000e. ΕΥΓΕ

νικος

και καλα ειναι .........αν ειχε εφαρμοστει το σχεδιο μπαρουφακη συνντροφου λαφαζαν οι συνταξεις θα ειχαν παει στα 100 ευρω

nikolios

Ρουφατε ευρω

tessa

Μη λέτε βλακείες ως προς τη σχέση κρατήσεων-σύνταξης. Το ποσοστό κρατήσεων του ΙΚΑ είναι 16.5% για τον εργαζόμενο και 28.5% για τον εργοδότη. Για τους ασφαλισμένους πριν την 1.1.83 ίσχυε το πλαφόν του ΙΚΑ, ήτοι η ανώτατη σύνταξη, που μέχρι να καταργηθεί το πλαφόν το 2011 ήταν γύρω στις 2500 ευρώ. Ήτοι οι μηνιαία εισφορά για έναν "υψηλόμισθο" ήταν 1125 ευρώ. Βάλτε και τις αποδόσεις για τα 35 χρόνια που πλήρωνε αυτός κι η δουλειά του, φτάνουν και περισσεύουν. Τωρα δε πια που δεν ισχύει το πλαφόν και οι εισφορές υπολογίζονται επί του συνόλου του μισθού, οι "υψηλόμισθοι" χρηματοδοτούν και τους υπολοίπους. Και δεν φτάνουν για τους/τις συνταξιούχες των 45 ετών!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης