Νέο σχέδιο νόμου για ΑΠΕ, ενώ προχωρούν όλοι οι αγωγοί
Χωρίς ενδείξεις για μεγάλες ανατροπές στα ενεργειακά αλλά και βέβαιη ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020 εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στην Βουλή την Κυριακή.
Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με ά
Χωρίς ενδείξεις για μεγάλες ανατροπές στα ενεργειακά αλλά και βέβαιη ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί στο στόχο παραγωγής 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020 εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στην Βουλή την Κυριακή.
Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με άξονες:
· Ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ
· Υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στις περιοχές υψηλού δυναμικού ΑΠΕ
· Αλλαγές στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
· Εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων και πολιτικής τιμολόγησης ενέργειας στον τομέα των ΑΠΕ
· Προώθηση εφαρμογών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας
· Ενίσχυση της έρευνας
· Υποστήριξη πρωτοβουλιών εγχώριας παραγωγής
Η ίδια χαρακτήρισε ως προτεραιότητα της ΔΕΗ την υπογραφή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με την Αττική, προσθέτοντας ότι και οι πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά θα κλείσουν αλλά και θα προχωρήσει η διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα
Επιπλέον, θα αξιολογηθούν εξ αρχής οι αιτήσεις που λιμνάζουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι οποίες αφορούν έργα ισχύος 7.000 μεγαβάτ περίπου
Σε σχέση με το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα μελετηθεί η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης και θα επιδιωχθεί η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.
Επιπλέον θα εφαρμοστεί ένας νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, με σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις, που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την απλή, ουσιαστική, γρήγορη και μη δαπανηρή επιθεώρηση κτιρίων.
«Κάθε δημόσιο έργο αστικής ανάπλασης θα έχει σαφείς ποσοτικούς στόχους για τη θερμική, ενεργειακή και περιβαλλοντική του απόδοση», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός, προσθέτοντας ότι το εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κτίρια και αστικές περιοχές μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες εργατοημέρες στον κατασκευαστικό τομέα με σημαντικούς πόρους για την εγχώρια βιομηχανία.
Ως προς την πολιτική των ενεργειακών αγωγών, η κα Μπιρμπίλη …διέλυσε τα νέφη που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, επισημαίνοντας σχετικά ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτεση των όρων συμμετοχής μας δεν πρόκειται να επιφέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στους εταίρους μας. Ειδικά σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους θα προτείνουμε στη Βουλγαρία τη σύσταση Κοινής Επιτροπής για να εξεταστούν τα περιβαλλοντικά διασυνοριακά προβλήματα σε συμφωνία με την Συνθήκη του ESPOO».
Γενικότερα η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει την υλοποίηση του τουρκοελληνοïταλικού αγωγού φυσικού αερίου ITGI, καθώς και θα υποστηρίξει όλους τους αγωγούς του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ο South Stream αλλά και ο ΤΑΡ).
Επιπλέον θα ενισχυθούν οι διασυνδέσεις του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τα αντίστοιχα συστήματα της Ιταλίας και άλλων Βαλκανικών χωρών
«Βασικός στόχος και δέσμευση του νέου υπουργείου αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι ούτε η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιθάνθρακα θεωρείται αποδεκτή και προσδιόρισε τις ακόλουθες προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής:
-Εγκατάσταση νέων, σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση και τον απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων παραγωγής, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές.
-Ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και παράλληλα προώθηση των διασυνδέσεών του με τα συστήματα των γειτονικών χωρών.
-Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr