Βαρουφάκης: Εάν γίνει δημοψήφισμα θα αφορά το ευρώ

Βαρουφάκης: Εάν γίνει δημοψήφισμα θα αφορά το ευρώ

«Ιερές» μεταβλητές μισθοί και συντάξεις - Εργασιακά, ασφαλιστικό, δημοσιονομικά τα τρία «αγκάθια» - Διαφώνησε με τον φόρο στους 500 πιο πλούσιους - Ζήτημα εβδομάδας η συμφωνία - Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη - Το Δημόσιο είναι... πλεονασματικό, αποκάλυψε στο Star - Δεν είναι ωραίο που η Βουλή δεν έδωσε τα αποθεματικά της

Βαρουφάκης: Εάν γίνει δημοψήφισμα θα αφορά το ευρώ
Η συμφωνία με τους δανειστές είναι ζήτημα εβδομάδας εκτίμησε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που ανακοίνωσε επίσης πως το θέμα του ΦΠΑ έχει κλείσει σε διπλό συντελεστή στο 6,5% για τα είδη πρώτης ανάγκης, τα βιβλία, τον Τύπο και στο 15% για τα υπόλοιπα, μόνο όμως όσον αφορά στη χρήση «πλαστικού χρήματος». Διαφορετικά, προτείνουμε προσαύξηση 3% για τις συναλλαγές με ρευστό, διευκρίνισε ο υπουργός, που παράλληλα τόνισε ότι παραμένουν τρία «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση, στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό ζήτημα.



Ο κύριος Βαρουφάκης αποκάλυψε ακόμα πως διαφωνεί με την επιβολή φόρου 500 ευρώ στους πιο πλούσιος, τονίζοντας πως «θα δούμε αν θα εφαρμοστεί και πώς θα εφαρμοστεί» αλλά και πως θα είναι «άκομψο» να μην μεταφερθούν τα αποθεματικά της Βουλής στα ταμεία του κράτους. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός πως στην περίπτωση που τεθεί το δίλημμα, προτιμά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι έναν δανειστή που αρνείται να υπογράψει συμφωνία.

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία», πρόσθεσε ο κύριος Βαρουφάκης.

Η εντολή μας είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση, όχι ρήξη, αλλά αν πηγαίνεις στη διαπραγμάτευση, χωρίς να είσαι έτοιμος για ρήξη, δεν μπορείς να πετύχεις, εξήγησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείουμε τη ρήξη, για να μην την έχουμε».

Απαντώντας στο αν βλέπει στο μέλλον εκλογές ή δημοψήφισμα, ο κύριος Βαρουφάκης απάντησε πως «έχουμε καθολική αποδοχή, είναι ανοησία να ξαναπάμε στο λαό και να του πούμε "ξαναψήφισέ μας", ενώ αν γίνει δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ, μην γελιόμαστε, και αυτό το ερώτημα θα είναι άδικο να τεθεί στον Έλληνα για να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι».

Άλλο νόμισμα δεν είναι στο ραντάρ μας, δεν είναι στο φαντασιακό μας καν, είπε απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφορούν και πρόσθεσε «όπως δεν υπάρχει στο ραντάρ μας και η υπογραφή μας σε μια μη βιώσιμη συμφωνία».

Εμείς παρουσιάζαμε προτάσεις στους εταίρους, οι οποίοι συνεχώς τις απέρριπταν και σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της, πηγαίναμε από το ένα θέμα στο άλλο καθυστερώντας. Πιστεύω πως πλέον έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και για τους εταίρους, ώστε να συμφωνήσουν, γιατί «ευτυχώς» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star με τον Νίκο Χατζηνικολάου, «ούτε οι εταίροι θέλουν ρήξη».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τις πρόσφατες αναφορές του για το Κούγκι, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εκνευρίζεται όταν κάποιοι χρησιμοποιούν απαξιωτικά «ένδοξες στιγμές της εθνικής μας ιστορίας και να τη διασύρουν», στο βωμό μιας συμβιβαστικής λύσης και γι' αυτό είπε πως δεν ντρέπεται για το Κούγκι.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργικής ασάφειας, υποστήριξε ότι εμείς την εκμεταλλευτήκαμε και όχι οι εταίροι, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει εν εξελίξει μια σημαντική συζήτηση, που δεν έχει γίνει για καμία άλλη χώρα.

«Είμαι ελεύθερος πολιορκημένος σ' αυτή τη διαπραγμάτευση» είπε ο υπουργός. Στόχος μας είναι μια συμφωνία που θα σταματά την κρίση ύφεσης-χρέους και η οποία θα έρχεται πακέτο με μεταρρυθμίσεις που ο ελληνικός λαός θα τις αγκαλιάσει και θα τις εφαρμόσει. «Αν αυτό σημαίνει πρόβλημα ρευστότητας για τρεις μήνες, αυτό είναι μια επένδυση για το μέλλον», εξήγησε ο υπουργός. 


«Η πρότασή μας για το ΦΠΑ»
Έχουμε δεσμευθεί ότι στον ΦΠΑ δεν θα αλλάξει τίποτα εν μέσω θερινής σεζόν, έως την 1η Σεπτεμβρίου, τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης, εξηγώντας ότι η πρόταση στους δανειστές είναι η εξής: Όσον αφορά στην εισπραξιμότητα δύο συντελεστές, ένας στο 6,5% και ένας στο 15%, όμως αυτοί θα ισχύουν μόνο για όσους χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους "πλαστικό χρήμα". Ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους νησιώτες, εφόσον κρατούν τις αποδείξεις, ενώ δεν θα αφορά τη ΔΕΗ όπως και αν πληρώνει κανείς, διευκρίνισε επίσης ο υπουργός. 

Εμείς θα στρέψουμε τον κόσμο στη χρήση χρεωστικών κρατών και όχι στις πιστωτικές, μπορεί ακόμα και με φορολόγηση για αγορές μέσω πιστωτικών,εξήγησε, «και θα παλέψουμε ώστε η απόδοση να γίνεται απευθείας στην εφορία».

Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχει μια μικρή επιβάρυνση στην εστίαση από το 13% στο 15%, όμως θα ακυρωθεί από την συνολική μείωση από το 23% στο 15%, που θα λειτουργήσει σαν παλίρροια και θα τονώσει όλα τα επίπεδα.

Τρία είναι τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, το εργασιακό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, για τα οποία όμως ο κύριος Βαρουφάκης δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες, εξηγώντας πως πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, πολύπλοκα και «όχι απλά για αριθμούς», τονίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει σύγκλιση για πιο χαμηλά πλεονάσματα».

Πιστεύουμε στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το κόψιμο των συντάξεων δεν είναι μεταρρύθμιση, τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας όμως πως οι δανειστές έχουν δίκιο ως προς το καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο οποίο «πρέπει να μπει μια τάξη».


«Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στον μισθωτό και συνταξιούχο»
Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι «ιερές μεταβλητές» για εμάς, βεβαίως θα πληρώσουμε στο τέλος του μήνα. Όσον αφορά στο αν θα πληρωθεί κανονικά και η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ο κύριος Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε για το αν έπρεπε στις 12 Μαΐου να πληρώσει τους δανειστές ή όχι, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υπήρχαν χρήματα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. «Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ, παρά στον μισθωτό και συνταξιούχο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά εάν θα πληρωθούν κανονικά οι δόσεις του Ιουνίου προς τους δανειστές, λέγοντας πάντως «πως θα πληρώσουμε το ΔΝΤ αν εξασφαλίσουμε τη δόση» και πως ελπίζει η Ελλάδα να κατορθώσει να πληρώσει και τα δυο.

Ο κύριος Βαρουφάκης επίσης ανέφερε πως το Δημόσιο είναι πλεονασματικό, και στις αιτιάσεις για το «μάζεμα» των αποθεματικών - όπου απάντησε και σε διαδικτυακή ερώτηση από τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια - υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, λέγοντας πως έτσι τοποθετούνται σε ρέπος με αυξημένη απόδοση και πως δεν χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Δεν είναι ωραίο που η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έδωσε τα διαθέσιμα της Βουλής, σχολίασε ο κύριος Βαρουφάκης, ενώ ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είχε διαφωνήσει «έντονα όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε στην ΔΕΘ πως θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τα αποθεματικά του ΤΧΣ», αλλά και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ περνά φάση ενηλικίωσης. Από το 4% φτάσαμε να γίνει κυβέρνηση λόγω της κρίσης και της αποτυχίας των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Όσον αφορά στα σενάρια που θέλουν να εφαρμόζεται στην Ελλάδα μια λύση ανάλογη της Κύπρου, ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε πως επρόκειτο για μια μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία και πως δεν θα τους επιτρέψουμε να το ξανακάνουν, γιατί εμείς τους μιλάμε με ρεαλισμό.


«Μας ζητούν να προχωρήσουμε σε μαζικές απολύσεις»
Οι διαπραγματεύσεις «κολλάνε» στα εργασιακά γιατί οι δανειστές ζητούν μαζικές απολύσεις και να αποδεχθούμε την καταστροφή της αγοράς εργασίας που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κατάσταση, εξήγησε ο υπουργός.

Δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό από αυτά που ισχύουν στην Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά οι δανειστές θα κάνουν πίσω: «Οι δανειστές θα δεχτούν να μην υπάρξει απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε.

Όταν υπογράψουμε συμφωνία, θα αναπνεύσει η αγορά, δήλωσε ο υπουργός αναφορικά με τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Είμαστε μια παράπλευρη απώλεια στην προσπάθεια του Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη, εκτίμησε ο υπουργός, που αναφερόμενος στον Κεντρικό Τραπεζίτη, είπε πως πασχίζει να εισάγει την ποσοτική χαλάρωση, αλλά έχει πολύ μεγάλες αντιδράσεις. «Η σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ οφείλεται στην προσπάθεια Ντράγκι να τηρήσει ισορροπίες» είπε ο υπουργός.


«Ο Ευκλείδης κι εγώ είμαστε αυτοκόλλητοι» - Τι υποσχέθηκε ο Ντράγκι
Ο Ευκλείδης κι εγώ είμαστε αυτοκόλλητοι, σαν να είμαστε μία ψυχή, ένας νους, είπε αναφερόμενος στον κύριο Τσακαλώτο, με τον οποίο όπως είπε είναι «αδελφικοί φίλοι», σχολιάζοντας τις φήμες για τις σχέσεις τους. 




Στο σημείο αυτό ο κύριος Βαρουφάκης διηγήθηκε πώς ο Μάριο Ντράγκι, στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στους δυο τους (με τον κύριο Τσακαλώτο) πως προτίθετο να προχωρήσει στην άρση του waiver, και πώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις τους, δεσμεύθηκε πως η απόφαση αυτή θα άλλαζε αμέσως μόλις θα ερχόταν η συμφωνία με το Eurogroup. 

Τώρα είναι εύκολο να λέμε ότι έπρεπε τότε να απαιτήσουμε χρήματα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν λίγες μόνο μέρες πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, σχολίασε αναφορικά με την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, επικοινώνησα και με τον Μάριο Ντράγκι και με τον Μπενουά Κερέ, και τους «θύμισα» την άρση του waiver, που μου υποσχέθηκαν πως θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ - κάτι που ακόμα περιμένουμε, εξήγησε ο υπουργός.

Σέβομαι την συμφωνία με τον κύριο Σόιμπλε, στο πλαίσιο της πολύ καλής προσωπικής σχέσης που έχουμε, και όλες τις συνομιλίες μας θα τις κρατήσω μεταξύ μας, επανέλαβε και τόνισε ότι κανένας εταίρος δεν του έχει προτείνει «συμφωνημένη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Τα 10,9 δις ομόλογα του EFSF δεν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς την έγκριση του Eurogroup, το οποίο δεν θα τα έδινε παρά μόνο για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης. Όταν μεταφέρθηκαν τα 10,9 δισ. δεν είχαμε λόγο να αρνηθούμε, αλλά σε συνδυασμό με το ΤΧΣ, συγγράψαμε μια επιστολή δηλώνοντας ότι επειδή τότε είχαν χρησιμοποιήσει το 1,2 δισ. το 2013 αντί των ομολόγων, ίσως τότε θα έπρεπε να επιστραφεί στο Δημόσιο.

«Έχω αντιρρήσεις για να μπει φόρος στους 500 πιο πλούσιους, γιατί αφορά κυρίως επιχειρήσεις» επεσήμανε ο υπουργός, τονίζοντας πως πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα που είναι υπό διαπραγμάτευση το αν θα γίνει μέσα στην κυβέρνηση.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κύριος Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα αλλάξει «αφού κλείσουμε την διαπραγμάτευση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις να κόψουμε την έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά». Στον ΦΠΑ, «κλείσαμε», ήταν η κατηγορηματική του θέση.

Ο κύριος Βαρουφάκης αποκάλυψε επίσης ότι δεν σκέφτηκε την παραίτηση ούτε μία φορά. Ακόμα και όταν οι φήμες για εκείνον ήταν απολύτως εχθρικές, με τους 18 συναδέλφους του στο Eurogroup να είναι όλοι εναντίον του, εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει: «Υπάρχουν τρεις κατηγορίες στο Eurogroup. Μια μικρή ομάδα λέει ότι η λιτότητα είναι αναπτυξιακός παράγοντας. Μία άλλη ομάδα χωρών εφάρμοσε τη λιτότητα και θα πρέπει να απολογηθεί αν δεν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Και μία τρίτη ομάδα, δεν πιστεύει στην λιτότητα αλλά φοβάται πως αν το εκδηλώσει, θα αναγκαστεί να την εφαρμόσει».

Σέβομαι την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον Γιάννη Στουρνάρα είμαστε φίλοι και δεν θα πω ποτέ κάτι κακό για εκείνον, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε μακρά ιστορία, έχουμε δώσει κοινό αγώνα, έχουμε πάει διακοπές μαζί, έχουμε φάει ψωμί και αλάτι. Υπάρχει μία πολιτική διάσταση, τώρα όμως έχουμε θεσμικές θέσεις και το έθνος απαιτεί από τους θεσμούς να συνεργαζόμαστε», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Είτε θα μετατραπούμε σε ομοσπονδία, με ομοσπονδιακή βουλή που θα νομοθετεί και θα εκφράζει την βούληση του ευρωπαϊκού λαού, είτε η ευρωπαϊκή ένωση θα διαλυθεί, ανέφερε ο κύριος Βαρουφάκης εξηγώντας το όραμά του για το μέλλον, ενώ επανέλαβε πως ήταν λάθος η είσοδος της Ελλαδας στην ΟΝΕ: «Δεν είμαι εναντίον του κοινού νομίσματος, αλλά χρειάζεται πολιτική ένωση να το υποστηρίζει», πρόσθεσε.

Πάντως, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, από την στιγμή που γίνεσαι μέλος μιας νομισματικής ένωσης δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να επέλθει καταστροφή, γι' αυτό και «δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχει plan B», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ενστερνίζομαι πλήρως τη λογική που λέει ότι θα έπρεπε να γίνει συμψηφισμός των οφειλών του κράτους προς επαγγελματίες και των δικών τους οφειλών στην εφορία και θα το εξετάσουμε, δεσμεύτηκε ο υπουργός που επιβράβευσε τους συνεπείς φορολογούμενους, λέγοντας πως η «τραυματισμένη» κοινωνία τους βλέπει ως ευεργέτες.

Ο κύριος Βαρουφάκης υπερασπίστηκε την ρύθμιση των 100 δόσεων, λέγοντας πως ωφελήθηκε πολύς κόσμος και πως υπολογίζεται πως περί τους 200.000-300.000 που ενώ είχαν την δυνατότητα δεν πλήρωναν και εκμεταλλεύτηκαν αυτή τη διάταξη - είναι ένα πρόβλημα, είπε, και θα το ξανακοιτάξουμε.


Δεν έχω δει το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως "σχέδιο Γιούνκερ"
Φοβάμαι ότι πρόκειται για προβοκάτσια για να δυναμιτίσει την συμφωνία, σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφορικά με το έγγραφο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως «σχέδιο Γιούνκερ». «Δεν έχω δει το έγγραφο» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός, δεν ξέρω αν είναι κοντά στις θέσεις μας και αν θα το υπογράφαμε.


Η συμμετοχή μας στην BRICS είναι θετική και συμπληρωματική
«Η αναπτυξιακή τράπεζα είναι ένα όμορφο φως σε σκοτεινή ατμόσφαιρα» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για την συμμετοχή της Ελλάδας στην BRICS, εξηγώντας πως χώρες όπως «η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, παρά τα προβλήματα με το καθεστώς της, δίνουν εναλλακτικές για ανάπτυξη». Ο κόσμος αλλάζει, είναι θετική η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τέτοια προσπάθεια, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας όμως πως «δεν είναι ανταγωνιστική με την Ευρωζώνη. Πρέπει να έχουμε παράλληλες προσπάθειες, που όμως θα βοηθήσουν την Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση».

Είχαμε δύο φορές χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης το 2012, επέμεινε ο κύριος Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι τότε ενεργοποιήθηκαν τα CDS, ακόμα και αν αυτό έγινε σε συμφωνία με τους εταίρους.


Βαρουφάκης: Θεωρώ τον αλγόριθμο του Bitcoin εκπληκτικό για άλλες χρήσεις, όχι για νόμισμα
Να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις ως προς την άποψή του για το Bitcoin επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Δευτέρας, αναφέροντας πως θεωρεί τον αλγόριθμο στον οποίο βασίστηκε το ηλεκτρονικό νόμισμα «εκπληκτικό» και «θαύμα των μαθηματικών» και όχι το ίδιο το νόμισμα.

Το βίντεο γυρίστηκε μετά από αίτημα Έλληνα φοιτητή για εργασία του για το Bitcoin και στην διάρκεια της συζήτησής μας του εξήγησα πως πρόκειται για την «λύση» σε ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει και πως ο αλγόριθμος στον οποίο στηρίζεται, μπορεί να έχει δεκάδες εφαρμογές, απάντησε στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, ο υπουργός.

Όσον αφορά στην συνεργασία του με την εταιρία της Σιγκαπούρης, ο κύριος Βαρουφάκης επανέλαβε πως αυτή όντως υπήρξε, αφορούσε στο ποιες άλλες εφαρμογές θα μπορούσε να έχει ο αλγόριθμος, όχι σχετικά με το ηλεκτρονικό νόμισμα και πως έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2014. Αυτό που έγινε εξάλλου με την εταιρία αυτή στην Σιγκαπούρη και τους ιδρυτές της ήταν ότι τους έπεισα να εγκαταλείψουν το Bitcoin και να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία για κάτι διαφορετικό. Κράτησαν λίγο παραπάνω την φωτογραφία μου, όπως καμιά φορά συμβαίνει με διάφορες συνεργασίες που είχα, αλλά δεν έχω καμία συνεργασία μαζί τους, πρόσθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης