Παράταση στο θρίλερ, ενώ η ρευστότητα τελειώνει

Παράταση στο θρίλερ, ενώ η ρευστότητα τελειώνει

Η ρευστότητα στην Ελλάδα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο, είπε ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ - Η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup της Ρίγας - Ο Βαρουφάκης έφυγε για Λετονία, θα έχει συναντήσεις με υπουργούς Οικονομικών, πριν το Eurogroup της Παρασκευής

Μια πρώτη επισκόπηση των έως σήμερα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σε επίπεδο Brussels Group θα γίνει σήμερα, καθώς συνεδριάζει  αυτή την ώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης το Euro Working Group. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι είναι πολύωρες έως ολοήμερες και συνεχίστηκαν και σήμερα από το πρωί, για 5η συνεχή ημέρα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχώρησε ήδη από την Αθήνα για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου την Παρασκευή θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup. Κατά πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με υπουργούς Οικονομικών, πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

Η Ελλάδα πάντως δεν θα παρουσιάσει λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά τη συνεδίαση του Eurogroup την Παρασκευή, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παραμείνει φερέγγυα μέχρι τον Ιούνιο. Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα. «Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο αυστριακό δίκτυο ORF. «Εχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς», πρόσθεσε ο Τόμας Βίζερ.

Συμφωνία και λύση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν διαβλέπει όμως πια ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης και, πλέον, στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε κατ’αρχήν συμφωνία πριν την 11η Μαΐου.

Δύσκολα όμως θα ωριμάσουν οι συνθήκες για να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέχρι τέλος του μήνα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση να πρέπει να είναι προετοιμασμένη δια παν ενδεχόμενο έως τα μέσα Μαΐου ή και αργότερα.

«Μη συμφωνία θα ήταν καταστροφή και το ξέρουν όλοι αυτό» έλεγε χθες βράδυ ο κ. Βαρουφάκης, κάτι που επιβεβαίωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος που υποστήριξε πως οι Θεσμοί ζήτησαν να μπουν σε έναν κοινό λογαριασμό όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, για να ξέρουν και η κυβέρνηση και οι εταίροι πόσα τελικά έχει, ώστε να μην συμβεί ένα «ατύχημα» από άγνοια ή λάθος υπολογισμούς.

Μέχρι την 12η Μαΐου όμως η χώρα θα… ξεροψήνεται, αφού πρέπει να πληρώσει συνολικά 2,5 δισ. για μισθούς και συντάξεις και άλλο 1 δισ. στο ΔΝΤ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις πληρωμές οφειλών σε ιδιώτες, προμηθευτές του δημοσίου, φορολογουμένους κλπ.

«Η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω απ΄όλα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βαρουφάκης σε όσους θεωρούν ότι πιεζόμενη η Αθήνα θα κάνει υποχωρήσεις. «Θα επέλθει συμφωνία, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η Ευρώπη γεννάει συμφωνίες στον κατάλληλο χρόνο» δήλωσε.

Τέσσερα αγκάθια

Πολύς χρόνος όμως ήδη χάθηκε και, όπως έλεγε και ευρωπαίος αξιωματούχος, «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες, στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα» στις διαπραγματεύσεις.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ότι θα γίνει μια ανακεφαλαίωση των όσων συζητήθηκαν αυτές τις μέρες, ώστε να γίνει σαφές το πού συμφωνούν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά.

Όπως τα περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Αθήνα, τα «αγκάθια» στα οποία έχουν σκαλώσει οι διαπραγματεύσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να βρουν λύση σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, είναι τέσσερα:

1) Εργασιακά: Οι Θεσμοί, και κυρίως το ΔΝΤ, ζητούν πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, σε μία χώρα όμως με μεγάλη ανεργία και ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι προσφέρουν ήδη εργασία χωρίς να πληρώνονται από τους εργοδότες τους. Η κυβέρνηση έχει προτείνει στους Θεσμούς την σύνταξη νέων «έξυπνων» εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, με συμβάσεις που θα ετοιμαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής, η ιδέα είναι να ετοιμαστούν συμβάσεις που θα μπορούν να διαφοροποιούνται μετά από εισήγηση τεχνοκρατών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ανάλογα με την κατάσταση κάθε κλάδου της αγοράς. Επιπλέον, με τις συμβάσεις αυτές, μπορεί να συνδέονται και φορολογικά ή άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις ή δεν διώχνουν κόσμο.

2) Ασφαλιστικό: Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Οι Θεσμοί ζητούν περικοπές συντάξεων και παροχών, αλλά η κυβέρνηση θέλει να βρει πόρους χρηματοδότησης από ιδιωτικοποιήσεις για να το ενισχύσει.

3) Τράπεζες: Η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρέπει να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και θέλει τα χρήματα από τον EFSF να χρησιμεύσουν για την δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα απορροφήσει όλα τα κόκκινα δάνεια, αντί να διατεθούν ξανά για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

4) Φορολογία: Παρά την σύγκλιση που έχει επιτευχθεί την τελευταία εβδομάδα με τους Θεσμούς, τα αγκάθια για αλλαγές στον ΦΠΑ παραμένουν και ίσως η συζήτηση συνεχιστεί και μετά τον Μάιο, στην διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει σε αυτά και την συμφωνία για ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Εννοεί πιθανότατα το μεγάλο πακέτο των 20 δισ. ευρώ, αλλά δεν απαντά πού θα βρει χρήματα τώρα που τα κρατικά ταμεία στερεύουν επικίνδυνα.

Εκτός από την ανάσα ρευστότητας ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (ή έως 2 δισ. στην ιδανική περίπτωση) από την άντληση των ταμειακών διαθεσίμων των κρατικών φορέων, ποντάρει και στην ρύθμιση χρεών, που έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 50.000 αιτήσεις σε τέσσερις μέρες και σύντομα αναμένεται να εισρεύσουν τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από αυτές στα κρατικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ (39)

POK

Έτσι. Στράγγιγμα ότι πόρου υπάρχει και δεν υπάρχει ως στο τέλος Ιουνίου να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση με την αξιοπρέπεια του κατάστεγνου μπατίρη.

Μπρουσκος Γαληνιος

Βρε όλα στάχτη να γίνουν

takis

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουνε πολύ καλά ότι το χρέος δεν πρόκειται να το αποπληρώσει η ελλάδα, γνωρίζουνε επίσης ότι η ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο και όσα χρήματα θα της δανείσουνε θα τα δίνουνε με το σταγονόμετρο για να παίρνουνε τους τόκους γιατί το κεφαλαιο δεν θα το πάρουνε ποτε, κούρεμα του χρέους δεν θα γίνει γιατί οι ευρωπαίοι πολίτες σχηματίσανε πολύ αρνητική άποψη για του έλληνες τελευταία, και κανένας πολιτικός δεν θα κάνει αυτή την κίνηση με κίνδυνο να χάσει ψηφοφόρους, πρέπει να βλέπουμε και πως βολεύει και τους άλλους και όχι μονο εμάς, όπως και να έχει η ελλάδα θα αργοπεθαίνει για πολλά χρονια ακόμα οποια εξέλιξη και να έχουνε τα πράγματα.

γιαννης

Υπαρχουν πολλοι τροποι να διαγραψεις ενα χρεος,,και αλλοι τοσοι να το περασεις απο την βουλη σου αναιμακτα ,,Σε ολα τα ευρωπαικα κοινοβουλια(ιδιαιτερα στο ελληνικο)εχουν περασει νομοσχεδια ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ τα οποια ητανε καθετα αντιθετα στην θεληση του εκαστοτε ευρωπαικου λαου,,αλλωστε ενα νομοσχεδιο διαγραφης χρεους της ελλαδος θα ηταν για ολη την ευρωπη θετικο μακροπροθεσμα,,η ανασφαλεια που δημιουργει η κατασκευασμενη κριση στην ελλαδα ειναι πολυ πιο επιζημια για ολη την ευρωπη(εκτος γερμανιας) σε σχεση με τα χρηματα που χρωσταει η ελλαδα στις χωρες της εε.Εξαιρω την γερμανια γιατι λογω της κρισης που επιτηδες η ιδια δημιουργησε εχει τεραστια κερδη λογω των αρνητικων επιτοκιων που δανειζετε,,

KS

Όλα σωστά αγαπητέ εκτός από το... "...όπως και να έχει η ελλάδα θα αργοπεθαίνει για πολλά χρονια ακόμα...". Εγώ δεν βλέπω πουθενά θάνατο στον ορίζοντα, αργό ή γρήγορο. Υπάρχει άφθονο "λίπος" το οποίο ακριβώς αντιστοιχεί στις εκατοντάδες δισ που βουτήχτηκαν και τώρα δεν επιστρέφονται αλλά ξεκοκαλίζονται με βαθειά απόλαυση και εις υγείαν των κορόϊδων (στους οποίους ανήκω).

αντισταθειτε στο φασισμο!!

μην ακουτε τους φασιστες και τους γερμανοτσολιαδες,δεν υπαρχει κανενας κινδυνος,επιτελους υπαρχει ελπιδα,επιτελους,υπαρχει αξιοπρεπεια!!

γιαννης

30 ιουνιου θα γινει τελικα η καταστροφη?ολο απο αναβολη σε αναβολη το πανε οι ευρωπαιοι εταιροι και οι εντος ελλαδος τρομολαγνοι,,,,απο τις 25/01/2015 που γιναν εκλογες μεχρι σημερα εχουν ανακοινωθει τουλαχιστον 10 ημερομηνιες καταστροφης,καταρρευσης χρεωκοπιας,και οτι αλλο βαζει ο νους μας,,αλλα τελικα απλα μια ωραια πρωια θα μας που οτι το θεμα της Ελλαδος επιλυθηκε με αμοιβαιες επωφελης συμφωνιες,,και τοτε θα πεσει πολυ κλαμα απο αυτους που καθε μερα τρομοκρατουν και χλευαζουν την ελληνικη κυβερνηση,Οσοι εχουν μνημη θα θυμουνται την αρχικη στρατηγικη που ειχΕ αποφασισει να ακολουθησει η μερκελ,,να τραβηξει σε βαθος χρονου ΤΙς ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙς προκειμενου να αναγκασει την κυβερνηση να υποχωρησει υπο το βαρος του οικονομικου στραγγαλισμου,,ηταν δεδομενο ομως και παραμενει δεδομενο οτι σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ Η ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟς ΕΥΡΩ,αρα το αποτελεσμα ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ,,απλως ελπιζει αδικως η ΕΕ να κανει πισω η ελληνικη κυβερνηση,,αν και τελευταια εχουν καταλαβει και οι ιδιοι(ΕΕ) οτι ο τσιπρας παραμενει ακλονητος στη ανθρωποκεντρικη πολιτικη του,,υπομονη λοιπον ,,το επαχθες και μη βιωσιμο χρεος ειναι προ των πυλων να κουρευτει.

Αγύριγο κεφάλι

Η Σκληρή Διαπραγμάτευση ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΥΠΕΡ της ΕΛΛΑΔΟΣ και ο Τσίπρας ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ την Χώραν, ως ΕΠΙ ΘΡΟΝΟΥ ΔΟΞΗΣ ΕΠΑΝΑΠΑΥΟΜΕΝΟΣ ύστερον, επί 10 χρόνια! (Εκ των προτέρων: Τα Συλλυπητήρια μου, ΠΑΛΙ, ταλαίπωροι ΦΑΣΙΣΤΕΣ!..). ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!

Κωστας

Γιαννάκη δε πάτε στο βουνό να κάνετε κυβέρνηση γιατι εσύ και οι όμοιοι σου είσαστε μόνο για Κυβέρνηση του βουνού αρκετά με της αριστεροφασσιζουσες νοοτροπίες μας έχετε ζαλίσει τα Αμέλεια μας Α Γιαννάκη σε παρακαλώ τωρα που θα πας στο περίπτερο κάνε μου ενα τάληρο Κουνήματα .

γιαννης

Μπραβο,,ομολογω πως εχεις επιχειρηματα,,για κουνηματα απευθηνσου στον αρχηγο σου τον αντωνη,,εκανε πολλα κουνηματα 2 χρονια στη ΕΕ,,,

takis

Το μνημόνιο υπάρχει και είναι υπογραμμένο από την κυβέρνηση, απλά πουλάνε ψέμα στους ψηφοφόρους τους καθυστερώντας γιατί γνωρίζουνε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουνε τις υποσχέσεις τους, είναι άκρως επικίνδυνοι που οδηγούνε την χωρα στην καταστροφή για κομματικούς και μονο λόγους, αυτό λέγεται πολιτική αλητείας και όχι πολιτική αριστεράς, αν και δεν μου αρέσει η αριστερή ιδεολογία.

κωστας

αυτο το τσιρκο που μας κυβερναει πρεπει να σηκωθει να φυγει τωρα !! δεν θελω να πιστευω οτι ψηφισαμε ανθρωπους που θελουν να καταστρεψουν την ελλαδα................. μπροστα τους ακομα και ο βενιζελος δειχνει αγιος η δε της χρυσης αυγης θεοι !!

Αγύριγο κεφάλι

ΟΛΑ θα πάνε ΚΑΛΑ! Διαπραγματεύσεις γίνονται. Σκληρές διαπραγματεύσεις. Προκειμένου να αποτινάξει η ΑΡΙΣΤΕΡΗ Κυβέρνησις το ΑΓΟΣ των ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ σαν θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας που κάνανε οι εκπρόσωποι των ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ Σαμαράς και Βενιζέλος. Και έτσι φαίνονται όλα ΤΡΑΓΙΚΑ, συντελούσης προς τούτο και της σκληρότητας της άλλης πλευράς, με τον ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ καθημερινώς στην υπηρεσία της, διότι φοβούνται τα ΛΑΊΚΑ ΝΤΟΜΙΝΟ. Η κυβέρνηση αυτή ΔΕΝ ΛΕΕΙ εύκολα "ΝΑΙ", ούτε σε Ευρωπαίους, ΟΥΤΕ σε Αμερικάνους (Βλ. υπόθεση Ξηρού). Έχουνε κακομάθει οι ΕΞΩ από τα δουλικά σκυψίματα των προηγουμένων, όμοια με εκείνα των υποτακτικών του ..."πολυχρονεμένου μας Πατισάχ" (Σουλτάνου). Αυτά δεν γίνονται τώρα. Αφήστε τους βολεμένους ΔΕΞΙΟΥΣ και τους θλιβερούς κακομοίρηδες ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδώ μέσα, να ΚΛΑΙΝΕ! Έχουν ΓΝΩΣΙΝ οι ΦΥΛΑΚΕΣ για το τι συμφέρει την Ελλάδα, γιά το ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ και ΠΟΤΕ τους Έλληνες. ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ στο τέλος. ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ. Ξέρετε, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΦΤΩ ΕΞΩ ΕΓΩ!

@

Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις........... Κωλοτούμπα γίνεται..... Απλά αργεί, για τα τη γιορτάσουν κάτι αγύριγα κεφάλια σαν επιτυχία...........Ετοιμάσου για νέο μνημόνιο, αριστερό, άρα χειρότερο από τα προηγούμενα.......

Δημοκρατικοί πολίτες

Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου είναι μέχρι στιγμής άριστη στον λαϊκισμό, την δημαγωγία και την εθνοκαπηλεία. Κι' αφού οι περισσότεροι Έλληνες δεν θυμούνται τι έφαγαν προχθές, έχουν μπει σε εφαρμογή οι γνωστές "τακτικές" του παλιού πολιτικού συστήματος : Άλλα λέμε - άλλα εννοούμε - άλλα κάνουμε. Επιπλέον τώρα έχουν επιστρατεύσει και τον "Εθνοπατριωτισμό". Κάθε φορά που ο κ. Βαρουφάκης θα στέλνει για "διαπραγμάτευση" (στην ουσία για έγκριση) στο Eurogroup τις "προτάσεις", εδώ οι υπόλοιποι θα λένε : "δεν υποχωρούμε", "δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς", "έχουμε κόκκινες γραμμές" κλπ, προφανώς για να συντηρήσουν το "πατριωτικό κλίμα" και να συγκρατήσουν τους δύστυχους ψηφοφόρους. Κι' ενώ η χώρα βρίσκεται σαν μέλος της Έυρωζώνης υπό εποπτεία, και η βουλή της δεν μπορεί να νομοθετεί παρά ύστερα από συνεννόηση με τους Ευρωπαίους, εμείς έτσι χωρίς σχέδιο πορευόμαστε, με τη θεωρία παιγνίων ανεφάρμοστη στην περίπτωσή μας, προς την πραγματική πτώχευση. Συνδικαλιστικούς όρους χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, σαν να είναι η ΕΕ εργοδότης μας "να διεκδικήσουμε" μάλιστα "πολιτική λύση" σε θέματα οικονομίας. Εξ' άλλου στην προϋπηρεσία του κ. Τσίπρα η μόνη εμπειρία που υπάρχει, είναι η διαπραγμάτευση που έκανε με τον (την) Διευθυντή /ντρια του Πολυκλαδικού Λυκείου που φοίτησε όταν σαν εκπρόσωπος του 15-μελούς "διαπραγματευόταν" τα "αιτήματα της κατάληψης". Να μην πούμε τώρα πως πλέον Πολυκλαδικά Λύκεια δεν υπάρχουν παρά τον τότε "αγώνα" του κ. Τσίπρα. (Αυτό βέβαια είναι μια άλλη ιστορία που θέλει πολύ συζήτηση).

Solo Klarino

Τι θα γίνει βρε παιδιά,ποτε θα αρχίσει να βαραει τα νταουλια του ο μεγαλος νταουλιερης;

Μάριος Π

Μάλλον για κλαρίνο τον βλέπω.

Κρίμα

Αξιοθρήνητο τσούρμο κλώουν που καταστρέφουν την Ελλάδα. Πολύ κρίμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

petraileo

Η υπερφορολόγηση των καυσίμων και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για να διατηρηθούν περίπου στα περσινά αρνητικά επίπεδα οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης.