Συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ μετά τον «πάγο» από το ΔΝΤ

Συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ μετά τον «πάγο» από το ΔΝΤ

Eίχε προηγηθεί το μήνυμα της Διευθύντρια του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να μην καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεων

Συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ μετά τον «πάγο» από το ΔΝΤ
Με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη σκιά του δημοσιεύματος των Financial Times πως η Ελλάδα έχει καταθέσει ανεπίσημο αίτημα για καθυστέρηση στις πληρωμές των δόσεων του ΔΝΤ.

Το νέο τετ-α-τετ Βαρουφάκη-Λαγκάρντ ήρθε λίγα μόνο λεπτά έπειτα από την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής του Ταμείου και κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε «καταιγισμό» ερωτήσεων για την χώρα μας. 

Σήμερα, όμως, το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων επικεντρώθηκε στο νέο δημοσίευμα των FT.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να μην καθυστερήσει τις πληρωμές των δόσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η καθυστέρηση των ελληνικών δόσεων δεν αποτελεί μια πορεία δράσης η οποία συστήνεται στην τρέχουσα κατάσταση».

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ κατέστησε σαφές πως το Ταμείο δεν θα επιθυμούσε καθυστέρηση στις πληρωμές, σημειώνοντας μάλιστα πως το ΔΝΤ «ουδέποτε έχει λάβει δόση με καθυστέρηση από αναπτυγμένη χώρα».

«Εάν η Ελλάδα καθυστερήσει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, μια τέτοια πράξη δεν θα ταίριαζε στην πολιτική που ακολουθεί το Ταμείο», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε, όμως, διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφορικά με το δημοσίευμα των FT.  Ερωτηθείς σχετικά με το «αν η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής», ο υπουργός Οικονομικών απάντησε, χαρακτηρίζοντας «ψευδέστατο» το δημοσίευμα. 

ΔΝΤ: Επώδυνο αλλά διαχειρίσιμο ένα Grexit

Τα νέα μηνύματα Λαγκάρντ προς την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την προειδοποίηση του διευθυντή του τμήματος οικονομικής έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, πως η ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί, και μερικές μόνο ώρες έπειτα από τις αναφορές του Χοσέ Βινιάλ πως ένα Grexit θα είναι «φοβερό» για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον την Τρίτη, κατά την παρουσίαση των αναθεωρημένων οικονομικών προβλέψεων του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016, ο Μπλανσάρντ υπογράμμισε ότι η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, αναφορικά με τους όρους δανεισμού της χώρας, θα μπορούσε να εξελιχθεί «πολύ άσχημα» και να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία φέτος.

«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και η χώρα οδηγηθεί σε Grexit, η Eυρωζώνη θα μπορέσει να αντέξει το πλήγμα, αν και η μετάβαση δεν θα είναι ομαλή.

Αλλά και χθες, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοσέ Βινιάλ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι «τρομερές» για την χώρα.

Ο Βινιάλ υπογράμμισε ότι το βασικό σενάριο του Ταμείου για την Ελλάδα δεν είναι η έξοδός της από το ευρώ. Ωστόσο, την ίδια ώρα τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν υποτιμά τον κίνδυνο ενός Grexit, σημειώνοντας πως αρκετοί οργανισμοί αλλά και χώρες, προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες ενός Grexit, αν αυτό συμβεί. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης