Brussels Group: Αμφίρροπη η μάχη για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Brussels Group: Αμφίρροπη η μάχη για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5% και η ανάπτυξη 1,4%- Χωρίς υφεσιακά μέτρα η λίστα που παρουσιάζει η Αθήνα

Brussels Group: Αμφίρροπη η μάχη για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους εταίρους βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες, λένε ότι το κλίμα είναι βαρύ, από χθες ήδη, καθώς πριν καν σταλεί η νέα λίστα στις Βρυξέλλες, ξέσπασαν οι πρώτες αντιδικίες με τους «Θεσμούς».

Μάλιστα, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει ισχυρά φοροεισπρακτικά μέτρα και δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές διεμήνυαν ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group μπορεί να καθυστερήσουν ή και να αναβληθούν.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες ο Νίκος Θεοχαράκης (γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής του υπ.Οικονομικών) και η Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο ο βασικός δαπραγματευτής της Ελλάδος, Γιώργος Χουλιαράκης, έμεινε χθες στην Αθήνα, με προοπτική να αναχωρήσει ενδεχομένως σήμερα και αυτός γα Βρυξέλλες, κάτι που δείχνει ότι ούτε οι θεσμοί αλλά ούτε η Αθήνα ήταν έτομοι να ξεκινήσουν να συζητούν.

Το Brussels Group είναι εκείνο που ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, αν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκλιση Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Παράλληλα από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σενάριο φαντασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης