Ξένα ΜΜΕ: Πώς από την «συμφωνία επέκτασης» φτάσαμε στην σύγκρουση

Ξένα ΜΜΕ: Πώς από την «συμφωνία επέκτασης» φτάσαμε στην σύγκρουση

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί της Ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα αρνείται επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, μεταδίδουν τα διεθνή μέσα

Ξένα ΜΜΕ: Πώς από την «συμφωνία επέκτασης» φτάσαμε στην σύγκρουση
Ανέτρεψε όλες τις πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης η κατάληξη του Eurogroup της Τετάρτης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν με την νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Δεν συμφώνησαν. Η παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή» αναφέρει το πρακτορείο πως δήλωσε πηγή από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, με σκοπό «μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή και για τα δύο μέρη».

Κλείσιμο
Απέτυχαν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία στο πώς θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε και το Bloomberg μετά τη λήξη της συνεδρίασης. 

«Νωρίτερα, τέσσερις αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, έλεγαν ότι οι υπουργοί προχωρούσαν σε συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης. Κατόπιν, ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί παράταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος», αναφέρει επί λέξη το ρεπορτάζ του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg στο Βερολίνο Αρν Ντελφς, η πρόταση Βαρουφάκη δεν ήταν «συμπαγής». Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις,   καταγραφόταν ως πληροφορία η έλευση τεχνοκρατών εκ μέρους του Euroworking Group στην Αθήνα, οι οποίοι σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά θα μελετούσαν την πρόταση της Κυβέρνησης. Στόχος της συνεργασίας αυτής εθεωρείτο η καταγραφή των διαφορών, κατά κύριο λόγο, μεταξύ της ελληνικής πρότασης και του ήδη υπάρχοντος προγράμματος, με σκοπό η τελική συζήτηση να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα. 

Η τελική δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ όμως διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, καθώς όπως ανέφερε, έως και την Δευτέρα δεν πρόκειται να γίνει κάποια τέτοια διεργασία από τους εμπειρογνώμονες. 

Όπως μεταδίδει ο αρθρογράφος του περιοδικού Economist Τομ Νάταλ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε κλίμα συμφωνίας, το οποίο ανετράπη όταν, αφού αποχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε ενστάσεις. 



Οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές εντοπίζουν ως σημείο που ανέτρεψε τις έως τότε συμφωνίες την τελική επικοινωνία του Γιάνη Βαρουφάκη με την Αθήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση συμπερασμάτων από το Eurogroup.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, κατά την συνεδρίαση «δεν υπήρξε σύγκρουση» και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Επίσης, ο Λουξεμβούργιος υπουργός δήλωσε πως «αξιωματούχοι των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες με την Ελλάδα την συνέχεια των συνομιλιών».

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, στο Eurogroup επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία για την Ελλάδα, ώστε να παραμείνει σε πρόγραμμα. Φιλοξενεί επίσης στο ρεπορτάζ του πληροφορίες από το Reuters ότι δεν υπήρξε το βράδυ της Τετάρτης συμφωνία, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμφωνήσει να παραμείνει σε πρόγραμμα. 

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε νωρίτερα ότι, η Ελλάδα και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια επέκταση του προγράμματος διάσωσης, και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τους πιστωτές, κάτι που επίσης τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.



Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τέσσερις βασικές αρχές του σχεδίου του για μια νέα οικονομική συμφωνία, με βάση όσα μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Η Ελλάδα επιθυμεί μια συμφωνία που θα παρέχει οικονομική σταθερότητα, οικονομική βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, είπε στους ομολόγους του ο κύριος Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την Τετάρτη στις Βρυξέλλες χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Άλλες πληροφορίες ανταποκριτών ξένων μέσων από τις Βρυξέλλες πάντως αναφέρουν ότι εκ μέρους των Ευρωπαίων τέθηκε ξεκάθαρα το ζήτημα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, ως μοναδικής επιλογής από την ελληνική πλευρά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης