Θα επιστρέψει το πετρέλαιο σύντομα στα 90 δολάρια;

Θα επιστρέψει το πετρέλαιο σύντομα στα 90 δολάρια;

Δεν κάνει πίσω ο ΟΠΕΚ ακόμα και σε «βουτιά» των τιμών στα 40 δολάρια

Θα επιστρέψει το πετρέλαιο σύντομα στα 90 δολάρια;
Η εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους παγκοσμίως ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης του πετρελαίου, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν κατά περίπου 20% με 25% φθηνότερα τη βενζίνη σε σχέση με πέρσι. 

'Ερχεται, όμως, ο Mark Mobius να μάς κόψει τη χαρά. Ο φημισμένος επενδυτής και πρόεδρος της Templeton αναμένει οι τιμές του πετρελαίου να ανακάμψουν στα επίπεδα των 80 με 90 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, αφού εκτιμά ότι η πρώτη ως καθαρός εισαγωγέας θα ωφεληθεί από τις τιμές αυξάνοντας τις παραγγελίες και η δεύτερη θα σημειώσει χαμηλότερη παραγωγή σχιστόλιθου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου θα αγγίξει αυτή την εβδομάδα τα 55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό έπεσε κάτω από τα 58 δολάρια για πρώτη φορά από το Μάιο του 2009. Από τον Ιούνιο έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40%. 

Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε χαμηλά πενταετίας, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μία πτώση ακόμα και στα 40 δολάρια το βαρέλι, εμμένοντας στην απόφαση να μην περικόψουν την παραγωγή. Το πετρέλαιο έχει χάσει περισσότερο από το 20% από τις 27 Νοεμβρίου, όπου η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παραγωγή, παρά τις εκκλήσεις από τα άλλα μέλη για μείωση, όπως η Βενεζουέλα. Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν προγραμματίσει να προγραμματιστεί να συναντηθούν εκ νέου στις 5 Ιουνίου.

Το brent για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο σήμερα 1,10 δολάρια στα 62,95 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe, ενώ το αργό είναι στα 58 δολάρια το βαρέλι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης