Νέα αναβολή για τις αιτήσεις για τις 100 δόσεις

Νέα αναβολή για τις αιτήσεις για τις 100 δόσεις

Σε θρίλερ εξελίσσεται πλέον η έναρξη της ρύθμισης χρεών στην εφορία με έως 100 δόσεις.

Νέα αναβολή για τις αιτήσεις για τις 100 δόσεις
Η προετοιμασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποδοχή των αιτήσεων στο taxisnet έχει «παγώσει», εν αναμονή της ψήφισης ή μη της τροπολογίας που αλλάζει το νόμο που ψηφίστηκε πριν 15 μέρες. Το … ευτύχημα είναι ίσως μάλιστα ότι η εφαρμογή δεν πρόλαβε ποτέ να ανοίξει αφού, αν είχε συμβεί αυτό και είχαν υποβληθεί οι πρώτες αιτήσεις, θα είχε προκύψει ένας νέος τραγέλαφος, με οφειλέτες που θα είχαν ήδη κάνει ρύθμιση ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία, αλλά μετά θα πετιούνταν έξω από αυτήν χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα!
 
Μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη ρύθμιση που είχε ψηφίσει  Βουλή και τέσσερις μέρες μετά την έκδοση της  εφαρμοστικής εγκυκλίου από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων,  η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα «στον αέρα» και θα απαιτηθούν κάποιες ημέρες ακόμη μέχρι να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων.

Η εξέλιξη αυτή όμως, πέραν του πλήγματος στην κυβερνητική αξιοπιστία, έχει τεράστιο αντίκτυπο στους φορολογουμένους, στην αγορά αλλά και στα ίδια τα κρατικ΄έσοδα καθώς, όπως παραδέχτηκε δημοσίως και ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρα, "η αναμονή των φορολογουμένων για τις ρυθμίσεις" (που όλο εξαγγέλλονται αλλά ποτέ δεν έρχονται) συνέβαλε στην κατάρρευση των εσόδων το Οκτώβριο.
 
Για όσους όμως ενδιαφέρονται ακόμη να μπουν στη πολυαναμενόμενη ρύθμιση, η τροπολογία με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που αφήνουν εκτός ρύθμισης τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε πως η εφαρμογή θα άνοιγε την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν πλέον τώρα αν θα ψηφιστεί η τροπολογία με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητηθεί, αν θα αλλάξει ως προς κάτι ή όχι και, στη συνέχεια,  να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερήσεως, προκειμένου να εκδοθεί νέα απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Σαββαϊδου, η οποία θα ανατρέπει την αρχική της απόφαση  με βάση το νέο νόμο και, εν τέλει, θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο λογισμικό στο Taxisnet που ετοιμαζόταν, αφήνοντας ετός ρυθμίσεως τις μη ληξιπρόθεσμες κατά την 1η Οκτωβρίου οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος.
 
Επί της ουσίας πάντως, όπως και ο κ.Σταϊκούρας επεσήμανε στη Βουλή θέλοντας να «δικαιολογήσει» την μεταστροφή της κυβέρνησης, η εξαίρεση των οφειλών του ΕΝΦΙΑ μικρή σημασία έχει πρακτικά αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, «για το 96% των περιπτώσεων το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τις 10-20 δόσεις», που καλύπτονται δηλαδή έτσι και από την πάγια ρύθμιση (η οποία όμως έχει διπλάσιο επιτόκιο από αυτήν με τις 100 δόσεις).
 
Μέχρι να ανοίξει πάντως η εφαρμογή, και εφόσον δεν αλλάξει ο νόμος κατά τα λοιπά, οι φορολογούμενοι που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν βάλει στη ρύθμιση των 12 δόσεων τη δόση ΕΝΦΙΑ του Οκτωβρίου, προκειμένου να να είναι φορολογικά ενήμεροι όπως απαιτείται πριν υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης