Χρ. Σταϊκούρας: «Γενναιόδωρη η ρύθμιση των 100 δόσεων»

Χρ. Σταϊκούρας: «Γενναιόδωρη η ρύθμιση των 100 δόσεων»

«Το 96% οφειλετών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί σε ρύθμιση 72 ή 100 δόσεων γιατί με βάση τα στοιχεία το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000 εως 1.500 ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών - Εκτός ρύθμισης με τις 100 δόσεις όσες οφειλές δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Οκτωβρίου

Χρ. Σταϊκούρας: «Γενναιόδωρη η ρύθμιση των 100 δόσεων»
Τις αλλαγές της ρύθμισης για τις 100 δόσεις υπερασπίστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας ότι «τα βασικά χαρακτηριστικά της γενναιόδωρης ρύθμισης παραμένουν».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός υποστήριξε ότι το 96% των υπόχρεων καταβολής του θα έμενε ούτως ή άλλως εκτός ρύθμισης λόγω του χαμηλού ύψους του φόρου.

Είπε συγκεκριμένα «ότι 96% οφειλετών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί σε ρύθμιση 72 ή 100 δόσεων γιατί με βάση τα στοιχεία το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1.000 εως 1.500 ευρώ». Στην πράξη δηλαδή και με δεδομένο ότι η ελάχιστη δόση της ευνοϊκής ρύθμισης, ο οφειλέτης των 1.000 ευρώ θα αποπλήρωνε σε 20 δόσεις ενώ εκείνος με 1.500 ευρώ σε 30 δόσεις. 

Επισημαίνεται ωστόσο ότι για ένα μέσο νοικοκυριό η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε 20 αντί για τις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης θα αποτελούσε μεγάλη ανακούφιση.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής ρύθμισης, δηλαδή: «Η αύξηση δόσεων σε 72-100, μείωση επιτοκίου σε 4,56%, χαλάρωση προϋποθέσεων υπαγωγής σε ρύθμιση όπως κατάθεση εγγυήσεων και απουσία περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων, έμπρακτη επιβράβευση συνεπών φορολογούμενων , ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις τόκους πρόστιμα, χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης σε όσους εκτελούν ρύθμιση».
Κλείσιμο

Στόχος – όπως είπε – αποτελεί να δημιουργηθεί «πιο ευέλικτο σχήμα που θα βοηθά ουσιαστικά όσους αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τα υποχρεώσεις τους».

Σημείωσε δε ότι στην ρύθμιση θα ενταχθεί το 99,7% των 3,7 εκατ. οφειλετών – φυσικών και νομικών προσώπων – και επισήμανε ότι «Η μονη παρέμβαση αφορά στο περιορισμό οφειλών που ήταν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες πριν την 1 Οκτωβρίου 2014».

«Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την δημιουργία νέας γενιάς οφειλετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης