Πώς συμφέρει να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Πώς συμφέρει να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Τα «κλειδιά» για να μπείτε στη ρύθμιση - Ποιους αφορά, ποιοι εξαιρούνται και ποιοι κερδίζουν

Πώς συμφέρει να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία
Μια "τελευταία ευκαιρία" να κάνουν μια "καινούργια αρχή" όσοι χρωστούν πολλά στην εφορία αλλά έχουν να δίνουν λίγα, προσφέρει η κυβέρνηση. Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, θα πρέπει όλοι να υπολογίσουν πόσα θα δίνουν κάθε μήνα σε σχέση με το πόσα χρωστάνε και πόσα βγάζουν, κάτι δηλαδή που αποτελεί αυστηρά "προσωπική υπόθεση" του κάθε φορολογουμένου.

Οι υπολογισμοί αυτοί θα γίνουν πιο εύκολα όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στην πύλη gsis.gr του Taxisnet (την ερχόμεη Πέμπτη ή Παρασκευή πιθανότατα) και ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη όμως, διότι αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της κ. Σαββαΐδου και θα επακoλουθήσουν και άλλες που θα εξειδικεύουν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν.

Κλείσιμο
Με βάση τα δεδομένα αυτά όμως και όσα επακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, θα πρέπει όλοι να αρχίσουν να κάνουν τους υπολογισμούς τους, ακόμα και όσοι πληρώνουν πάντα στην ώρα τους την εφορία!

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν και φοροτεχνικοί σύμβουλοι που μελέτησαν την πρώτη αυτή απόφαση:
 
Συμφέρει το «όλα σε έως 100 δόσεις»
 Η νέα ρύθμιση με τις έως 100 δόσεις είναι η ευνοϊκότερη που έχει προσφέρει ποτέ ως τώρα το υπουργείο Οικονομικών για τους μικροοφειλέτες. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συμφέρει όσους έχουν ήδη κάνει ρυθμίσεις χρεών, να μεταφέρουν τις οφειλές τους στην καινούργια για να επωφεληθούν από το μειωμένο επιτόκιο και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. Πολλοί εξυπηρετούν ήδη δύο και τρεις ρυθμίσεις ή έχουν χάσει κάποια και τηρούν τις άλλες. Τώρα τους συμφέρει η λύση «όλες σε ένα» με έως 100 δόσεις, αφού το επιτόκιο υπολογίζεται στα 4,56% αντί 8,15% και έχουν και μεγαλύτερες μειώσεις στις προσαυξήσεις.

Θα χρειαστούν ίσως όμως και νέες διευκρινίσεις, αν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να κρατήσουν κάποιο από τα παλαιά χρέη τους που κοντεύει στη λήξη του (ειδικά αν αφορά σε εκείνη με τις 48 δόσεις που είχε δοθεί πέρυσι) εκτός της ρύθμισης με τις 100 δόσεις.

Πότε συμφέρουν οι 60 δόσεις και πότε οι 12-24
Η παροχή εκπτώσεων που προκύπτει από το νόμο για τις 100 δόσεις, οδηγεί όσους έχουν οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα εξοφλήσουν νωρίτερα με μεγαλύτερες δόσεις στα εξής συμπεράσματα:
 
- Παλαιοί οφειλέτες, με χρέη προ του 2013 που βαρύνονται με πολύ μεγάλες προσαυξήσεις, συμφέρει να επιλέγουν το πρόγραμμα με έως 60 δόσεις (5 χρόνια αποπληρωμής) γιατί τους παρέχεται απαλλαγή 50% στις προσαυξήσεις. Αν επέλεγαν τις 72 δόσεις, η μείωση θα έφτανε στο 30% (ή στο 20% με 100 δόσεις) οπότε θα έχαναν αυτομάτως το 30%-40% από το «μπόνους» των εκπτώσεων –που σημαίνει αρκετές χιλιάδες ευρώ για την τσέπη τους.
- Νέοι οφειλέτες μετά το 2013 δεν έχουν επιβαρυνθεί ακόμα με σημαντικές προσαυξήσεις. Δεν τους συμφέρει λοιπόν τόσο η εφάπαξ εξόφληση που σημαίνει 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις, αφού μπορούν να επιλέξουν να πληρώνουν με έκπτωση 90% για 12 μήνες εξόφληση ή 80% για 24 μήνες εξόφληση. Φυσικά θα επιβαρυνθούν και με τόκο 4,56%.


Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης