Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες

Λειτουργούν πλέον σε στέρεες βάσεις και μπορούν να παίξουν το ρόλο τους στην ενίσχυση της ρευστότητας εκτιμά το οικονομικό επιτελείο

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες
Κεφαλαιακά θωρακισμένες και με τη «βούλα» των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι είναι πλέον οι ελληνικές τράπεζες με κύκλους του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι «μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες τις Ευρώπης».

Τα στελέχη του υπ. Οικονομικών εκτιμούν πλέον οι τράπεζες λειτουργούν σε στέρεες βάσεις και μπορούν να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί για την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας. 

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν αφενός όσα συνέβησαν από το 2013 με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, τον σχηματισμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την ολοκλήρωση των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων με  τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ποσού περίπου 26 δισ και αφετέρου τις ΑΜΚ του πρώτου εξαμήνου του '14 στις οποίες συγκεντρώθηκαν 8,3 δισ. ευρώ. 
Κλείσιμο

Με από αυτές τις δύο διαδικασίες οι τράπεζες πέτυχαν τρία πράγματα:

Εξασφάλισαν τα απαραίτητα κεφάλια για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών όπως επιβεβαιώθηκε με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή

απέκτυσαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για άντληση ρευστότητας με κόστος χαμηλότερο - σε ορισμένες περιπτώσεις - από το αντίστοιχο του Ελληνικού Δημοσίου.

σηματοδότησαν από μέρους των αγορών της αρχής του τέλους για την ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζαν από το υπ. Οικονομικών ότι η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης