Όταν ο Σαμαράς "ξύπνησε" τον Γιούνκερ και τους Ευρωπαίους

Όταν ο Σαμαράς "ξύπνησε" τον Γιούνκερ και τους Ευρωπαίους

Η συζήτηση για προληπτική βοήθεια και εποπτεία είναι στην αρχή αλλά θα τελειώσει σύντομα

 Όταν ο Σαμαράς "ξύπνησε" τον Γιούνκερ και τους Ευρωπαίους
Άναψαν τα τηλέφωνα σε Αθήνα και Βρυξέλες την Τρίτη και Τετάρτη, μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι την ανάγκη παρέμβασης και στήριξης της Αθήνας. Η συντονισμένη «επίθεση φιλίας», με πρώτο και καλύτερο τον πιο σκληρό απέναντι στη χώρα μας και μεγαλύτερο επικριτή της στο Γιούρογκρουπ, Φιλανδό Επίτροπο Γίργκι Κατάινεν που διαβεβαίωνε ότι η ΕΕ θα βοηθάει συνεχώς την Ελλάδα για να μπορεί να δανείζεται.

Η παρέμβαση αυτή «κτυπάει» εκεί ακριβώς που η ελληνική πλευρά εστιάζε τις ευθύνες των ευρωπαίων - και σε αυτό επέμεινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επαφή που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ότι δηλαδή οι αγορές περιμένουν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μία λύση για το ελληνικό χρέος που δεν έρχεται και πως το ελληνικό πρόγραμμα λήγει σε 60-70 μέρες αλλά δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και επικοινωνηθεί ποια θα είναι η λύση και η διάδοχη κατάσταση στη χώρα αν εκλείψει και ο έλεγχος από το ΔΝΤ.

Στη συνομιλία Σαμαρά-Γιούνκερ συμφωνήθηκε ότι αν και η συζήτηση έχει δρόμο ακόμη, πρέπει, εκτός από δηλώσεις στήριξης, να καθησυχάσουν τις αγορες λέγοντας πως και την επομένη των Μνημονίων θα υπάρχει μιας μορφής παρακολούθηση των οικονομικών της χώρας, είτε στο πλαίσιο που προβλέπεται για παροχή προληπτικής πίστωσης από τον ESM είτε όπως αλλιώς.

Κλείσιμο
Το deal εκλεισε, αλλά η κουβέντα είναι ακόμη στην αρχή της για το τι και πώς. Οπωσδήποτε όμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα από εδώ και τώρα θα ερχεται πιο κοντά στο τέλος της, τα περιθώρια μέχρι τις αποφάσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου για το χρέος εξαντλούνται και οι αγορές δεν θα «κοιμούνται» όταν θα ακούν «Ελλάδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης