Σαμαράς στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη

Σαμαράς στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη

Πεπεισμένος πως η χώρα μας μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων ο πρωθυπουργός - Ευρωζώνη και ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της στα κεφάλαια διάσωσης τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο

Σαμαράς στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το Μιλάνο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος “αισθάνεται άνετα” ακόμα κι αν διακοπεί η διεθνής σανίδα σωτηρίας που από το 2010 έχει διατηρήσει στη ζωή την Ελλάδα, κάτι που θα σημάνει την παραίτηση της χώρας μας από τα χρήματα που είναι προγραμματισμένο να λάβει στα επόμενα δύο χρόνια από τα ήδη εγκεκριμένα δάνεια.
«Αισθανόμαστε απόλυτα άνετα ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg σημειώνεται πως η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και τα χαμηλά επιτόκια έχουν γεμίσει με αισιοδοξία τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το τέλος της βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχει χορηγήσει στη χώρα δάνεια ύψους 240 δισεκατομμυρόιων ευρώ – κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης που έχει προγραμματιστεί για τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Κλείσιμο

Οπως επισημαίνει το πρακτορείο, το ράλι των ελληνικών ομολόγων «ξεθώριασε» τις τελευταίες εβδομάδες καθώς «το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης μιλάει πλέον δημόσια για την πρόθεσή του να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης πρόωρα».

Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα της Ελλάδας, επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης τον επόμενο χρόνο. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, στη συζήτηση αυτή ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις του Draghi την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε ένα είδος προγράμματος ώστε τα ABS των ελληνικών τραπεζών να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ.

Στο Μιλάνο χθες ο Αν. Σαμαράς δήλωσε ότι η λήξη των πληρωμών βοήθειας δεν θα σημαίνει και «διαζύγιο» με τους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να το κάνουμε σωστά. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο σίγουρος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει χωρίς στήριξη, ο Αν. Σαμαράς δήλωσε: «απολύτως». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης