Κομισιόν εναντίον ΕΚΤ: Το παρασκήνιο και οι συγκρούσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Η οργή της Κομισιόν και οι «ανακρίσεις» στη Φρανκφούρτη - Έτοιμη η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο

Ευρωπαϊκή κόντρα... κορυφής με φόντο τις ελληνικές τράπεζες και παράπλευρες απώλειες τους δανειολήπτες. Οι Έλληνες τραπεζίτες που γνωρίζουν το παρασκήνιο των ευρωπαϊκών διεργασιών παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σύγκρουσης που υπάρχει μεταξύ Κομισιόν και εν μέρει της Τρόικας που αποτελούν το ένα στρατόπεδο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δευτερευόντως της Τράπεζας της Ελλάδος που συνθέτουν το δεύτερο στρατόπεδο.

Η υφέρπουσα διαμάχη Κομισιόν και Κεντρικής τράπεζας αφορά στα «κόκκινα» δάνεια. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν έχει γίνει ικανοποιητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και χρεώνουν ευθύνες για τους χειρισμούς στις διοικήσεις των τραπεζών. Η κόντρα των Ευρωπαίων γραφειοκρατών εξελίσσεται δημιουργώντας κατά καιρούς διάφορες πιέσεις και απαιτήσεις που φτάνουν στις ελληνικές τράπεζες, σε μια ευαίσθητη συγκυρία όπου προετοιμάζεται η ανάληψη της εποπτείας από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχοντας απέναντί της σε όλες τις εσωτερικές συσκέψεις μια προκατειλημμένη έως επικριτική Κομισιόν, υιοθετεί κατά καιρούς και, ανάλογα με την περίπτωση, σκληρή στάση που εκφράζεται με διάφορες απαιτήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να πείθει για την ορθότητα και την πληρότητα στην άσκηση των καθηκόντων της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκπρόσωποι των τραπεζών ταξιδεύουν συνεχώς για τη Φρανκφούρτη, είτε για να επισημάνουν ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα stress test, είτε για να υπεραμυνθούν του εθνικού δικαίου. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν κάποιες προγραμματισμένες παρουσιάσεις στην ΕΚΤ, ενόψει της ανάληψης της εποπτείας. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr