Μπεν Μπερνάνκι: Η κρίση του 2008 ήταν χειρότερη από το Κραχ

Μπεν Μπερνάνκι: Η κρίση του 2008 ήταν χειρότερη από το Κραχ

Πώς δικαιολόγησε την απόφαση για διάσωση της AIG ο τότε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας 

Μπεν Μπερνάνκι: Η κρίση του 2008 ήταν χειρότερη από το Κραχ
Η οικονομική κρίση του 2008 ήταν στην πραγματκότητα χειρότερη από εκείνη της δεκαετίας του 1930, φέρεται να δήλωσε ο Μπεν Μπερνάνκι, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που είναι και επιμελής μελετητής της Μεγάλης Ύφεσης, όπως έμεινε να ονομάζεται η περίοδος που ακολούθησε το Κραχ του 1928.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Street Journal, ο Μπερνάνκι έκανε αυτή τη δήλωσε σε έγγραφο που κατατέθηκε στις 22 Αυγούστου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο αγωγής για την διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού "American International Group Inc.AIG" από την αμερικανική κυβέρνηση, το 2008.

«Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος του 2008 ήταν οι μήνες της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης» φέρεται να κατέθεσε ο Μπερνάκι επακριβώς. Από τις 13 «πιο σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα 12 αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο χρεωκοπίας μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες» συμπληρώνει. 

Κλείσιμο
Στο ίδιο πνεύμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner: «Από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 22 του μήνα η οικονομία ουσιαστικά ήταν σε «ελεύθερη πτώση», είπε. 

Ερωτηθείς γιατί έκρινε ότι ήταν απαραίτητη για την κυβέρνηση η διάσωση της AIG, ο Μπερνάνκι είπε, «τυχόν κατάρρευση της AIG θα ήταν μια καταστροφή» και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τύπου 1930 παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, με καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή, το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας». 

Επίσης, ο πρώην επικεφαλής της Fed δήλωσε πως αισθανόταν βέβαιος ότι η επιχείρηση ήταν βιώσιμη, παρά τα προβλήματα της λεγόμενης διαίρεσης χρηματοοικονομικών προϊόντων. «Ήταν η εκτίμηση μας ότι είχε άφθονες εξασφαλίσεις για την αποπληρωμή του δανείου μας», είπε ο Μπερνάνκι. 

Η Fed πούλησε το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο της AIG τον Αύγουστο του 2012.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης