Συνεχείς συσκέψεις για να βρεθούν νέες αγορές για τα ελληνικά ροδάκινα

Συνεχείς συσκέψεις για να βρεθούν νέες αγορές για τα ελληνικά ροδάκινα

Στο υπουργεία Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητούν τους μηχανισμούς διάθεσης των προϊόντων σε άλλους καταναλωτές - Για 60.000 αδιάθετους τόνους μιλούν οι ροδακινοπαραγωγοί

Συνεχείς συσκέψεις για να βρεθούν νέες αγορές για τα ελληνικά ροδάκινα
Η αναζήτηση νεών αγορών για τα ελληνικά ροδάκινα μετά το ρωσικό εμπάργκο στα οπωρολαχανικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν το αντικείμενο των δύο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο μηχανισμός για να γίνει αυτό, όπως εξετάστηκε στην πρωινή σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, θα είναι μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ.

Αυτό μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Κλείσιμο


Αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζαν, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ότι σε μεγάλο βαθμό θα βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ροδακινοπαραγωγούς από εννέα νομούς της χώρας (Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης) ανεβάζουν τον αριθμό των αδιάθετων προϊόντων σε 60.000 τόνους που είτε στοιβάζονται σε ψυγεία είτε δεν έχουν συλλεγεί ακόμα από τα δέντρα κοστολογώντας τη ζημιά τους σε περίπου 40 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι οι αδιάθετες ποσότητες είναι της τάξης των 50.000 τόνων. 

Οι αριθμοί αυτοί αλλά και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και των παραγωγών αποτελούν αντικείμενο της δεύτερης σύσκεψης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον Γιώργο Καρασμάνη.

Συναντήσεις ροδακινοπαραγωγών με Κουβέλη και Τσίπρα

Εκτός από κυβερνητικούς παράγοντες οι εκπρόσωποι των παραγωγών ροδακίνου έχουν συναντήσεις και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθει να αυξήσουν την πίεση προκειμένου να πετύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποζημιώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν ήδη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ενώ στις 6 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Φώτης Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταρτίσει ένα συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με κοινοτικούς πόρους. Η Ε.Ε., μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει αρχικά 420 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων». Ζήτησε, τέλος, «χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, καθώς και στοχευμένα μέτρα για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης