ΕΝΦΙΑ: Πρώτα πληρώνεις, ακόμα και αν διορθώσεις τα λάθη της εφορίας

ΕΝΦΙΑ: Πρώτα πληρώνεις, ακόμα και αν διορθώσεις τα λάθη της εφορίας

Ουρές ταλαιπωρίας στις ΔΟΥ για να ζητήσουν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Οι διορθώσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά όταν ανοίξει το σύστημα, ενώ άγνωστο είναι πότε θα γίνει ο συμψηφισμός για τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ: Πρώτα πληρώνεις, ακόμα και αν διορθώσεις τα λάθη της εφορίας
Να χαλάσει «τα μπάνια του λαού» βάλθηκε το υπουργείο Οικονομικών που θα κρατάει «στο περίμενε» τους πολίτες μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, για να τους προσφέρει… το αυτονόητο: έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Αν και ο ίδιος ο νόμος καθορίζει επακριβώς (από τις 31-12-2013 ήδη) τους όρους και τα κριτήρια που απαιτούνται για αναστολή είσπραξης του 50%-100% της οφειλής που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο όχι μόνο δεν τα εφάρμοσε από μόνο του (όπως όταν διεύρυνε τους δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος με βάση τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος του 2013 που πληρώνονται τώρα) αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να στείλει όλο τον κόσμο στις ΔΟΥ για αιτήσεις και έλεγχο, προκειμένου να ανασταλεί η οφειλή, αντί να ετοιμάσει μια ηλεκτρονική εφαρμογή για αιτήσεις, όπως έκανε για το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτό σημαίνει ότι άφησε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αν και είχε όλα τα στοιχεία (εισοδήματος, περιουσίας, οικογενειακής κατάστασης των οφειλετών) με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι κλπ που δικαιούνται εκ προοιμίου τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, να πρέπει να συρρέουν στις εφορίες για αιτήσεις προκειμένου να ζητούν να μην πληρώσουν.

Επιπλέον, η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί σε 2 εβδομάδες, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι και αν δεν προλάβουν κάνουν αιτήσεις πριν τις 29 Αυγούστου, η οφειλή θα βγει ληξιπρόθεσμη. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει όμως και ότι για να τύχει της απαλλαγής, «ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Κλείσιμο
Για παράδειγμα: άπορος χωρίς συγγενείς με μηδενικό εισόδημα που νοσηλεύεται σε κλινικές με εγκεφαλικό αλλά καλείται να πληρώσει 204 ευρώ για διαμέρισμα 50 τμ 50 ετών στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή (και πολυκατοικία) της Αθήνας, θα πρέπει να ετοιμάσει εξουσιοδοτήσεις για να ορίσει εκπρόσωπο που θα σπεύσει να υποβάλει στην ΔΟΥ αιτήσεις στην εφορία, εκτυπώνοντας και προσκομίζοντας το μηδενικό Ε1 (που ούτως ή άλλως έχει υποβληθεί στο ΥΠΟΙΚ). Πιθανότατα το εκκαθαριστικό να μην διαγραφεί πριν τις 29 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ (από πού;) και το δημόσιο να του συμψηφίσει την πληρωμή με κάποια μελλοντική υποχρέωσή του (ΕΝΦΙΑ του 2015 πχ) αν ζει ως τότε για να τα εισπράξει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μηδενικό εισόδημα και το ότι το ακίνητο είναι κάτω των 150 τμ θα ήταν αρκετά για να μην εκδοθεί καν εκκαθαριστικό.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης