Στο 3,5% το επιτόκιο για το 3ετές ομόλογο

Στο 3,5% το επιτόκιο για το 3ετές ομόλογο

Στα 3,35 δισ. ευρώ οι προσφορές - Μόλις 350 εκατ. ευρώ η υπερκάλυψη σε σχέση με το στόχο - Πώς επηρεάζει την έκδοση η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo

Στο 3,5% το επιτόκιο για το 3ετές ομόλογο
Στα 3,35 δισ ευρώ φθάνουν μέχρι στιγμής οι προσφορές για την έκδοση των τριετών ομολόγων με την υπερκάλυψη να είναι μόλις 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,5% ενώ το βιβλίο προσφορών παραμένει ανοικτό για τους Αμερικάνους επενδυτές. 

Στελέχη από Dealing Rooms χρηματιστηριακών και τραπεζών έλεγαν στο Newmoney.gr ότι η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας, Espirito Santo που χθες ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή ομολόγων της, έχει επηρεάσει  σημαντικά την εμπιστοσύνη προς τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά και στην ελληνική έκδοση. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στόχος» του οικονομικού επιτελείου είναι να μην ξεπεράσει το επιτόκιο το 3,5%, με το οποίο άντλησε ρευστότητα πριν ένα μήνα η Alpha Bank.

Από την έκδοση, το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5-3 δισ. ευρώ ενώ, αν διαπιστωθεί πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη υπερκάλυψη προσφορών, μπορεί τελικώς να κάνει δεκτά έως και 3,5 δισ. ευρώ. 

Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο -ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού- το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και επισήμως πλέον ότι η Ελλάδα βγαίνει για δεύτερη φορά στις αγορές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.  Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς».

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ προετοίμαζε την έκδοση του ομολόγου εδώ και έναν μήνα, σε συνεχείς επαφές που είχε σε Παρίσι, Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση επισπεύδει την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως, αλλά και το momentum που διαμορφώνει η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και η καλή πορεία της έκδοσης εντόκων γραμματίων της Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς τη νέα έκδοση και ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για διαφορετική έκδοση σε σχέση με εκείνη του Απριλίου που αφορούσε 5ετή ομόλογα. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης