Στην πρέσα οι μισθοί του Δημοσίου και οι δαπάνες υγείας

Στην πρέσα οι μισθοί του Δημοσίου και οι δαπάνες υγείας

Τρόπους για να βρουν «πού πάνε τα χρήματα» του κρατικού προϋπολογισμού αναζητούν ακόμα στην κυβέρνηση καθώς κορυφαία στελέχη της αναγνωρίζουν πλέον ότι, μόνο στον κλάδο της δημόσιας Υγείας, σχεδόν μισό δισ. ευρώ καταλήγει κάθε χρόνο σε «τρωκτικά» του χώρου.  

Ωστόσο τα αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας «εξυγίανσης» φαντάζουν αμφίβολα, ενώ πιο σίγουρες πηγές εσόδων θεωρούντα

Στην πρέσα οι μισθοί του Δημοσίου και οι δαπάνες υγείας

Τρόπους για να βρουν «πού πάνε τα χρήματα» του κρατικού προϋπολογισμού αναζητούν ακόμα στην κυβέρνηση καθώς κορυφαία στελέχη της αναγνωρίζουν πλέον ότι, μόνο στον κλάδο της δημόσιας Υγείας, σχεδόν μισό δισ. ευρώ καταλήγει κάθε χρόνο σε «τρωκτικά» του χώρου.  

Ωστόσο τα αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας «εξυγίανσης» φαντάζουν αμφίβολα, ενώ πιο σίγουρες πηγές εσόδων θεωρούνται οι περικοπές  αποδοχών των εργαζομένων στο  δημόσιο, αρχής γενομένης από το 2010… 

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που  έχει συσταθεί για να εξετάσει τη οικονομική διαχείριση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μετέχουν οι κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φάνη Πάλλη – Πετραλιά) διαπιστώθηκε η ανάγκη να περάσουν από κόσκινο όλες οι κρατικές δαπάνες, για να δουν πώς και από πού θα περικόψουν έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως, από τους δήμους, τις νομαρχίες, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.  

Ειδικά στον κλάδο της Υγείας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση πόρων έως και 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, από την καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας καθώς, με το νέο σύστημα, θέλει να βάλει τέλος στην αδιαφάνεια των προμηθειών.  

Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα περίπου 40.000 άνθρωποι, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, ζούσαν από την παραοικονομία της Υγείας. Ανάλογες είναι οι ρυθμίσεις (και οι προσδοκίες;) της κυβέρνησης από το 2010  για τους ΟΤΑ και τα Ταμεία. 

Πρέσα σε μισθούς και  δαπάνες 

Κλείσιμο

Παράλληλα, για να εξοικονομήσει κονδύλια από μισθούς στο δημόσιο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει τις αυξήσεις, όπως έκανε και φέτος. Ειδικά για όσους προσληφθούν μετά το 2010, τα πράγματα θα είναι χειρότερα.  

Με το νέο  μισθολόγιο η κυβέρνηση βάζει  ουσιαστικά στην «πρέσα» όλες τις  ειδικές αμοιβές και επιδόματα, με στόχο την εξομοίωση μισθών όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Υπολογίζει πως θα χάσουν πολλά από τα δεκάδες επιδόματα, που λαμβάνουν παλιοί συνάδελφοί τους, όπως, για παράδειγμα: στο Υπουργείο Γεωργίας έως 150 ευρώ το μήνα, στο Απασχόλησης έως 250 ευρώ και στο Εσωτερικών έως 400 ευρώ. 

Πολλά περισσότερα θα χάσουν από το 2010, εφόσον προσληφθούν: στο υπουργείο Υγείας (έως 1.130 ευρώ), στο υπουργείο Οικονομίας (έως 1.300 ευρώ), ή στο Μεταφορών (έως και 1.420 ευρώ).  

Για παράδειγμα, νεοπροσλαμβανόμενος στο υπουργείο  Οικονομικών: φέτος θα έπαιρνε συνολικές αποδοχές 2300 ευρώ το μήνα. Από το 2010, με τα «ψαλιδισμένα» επιδόματα, θα παίρνει μόνο τα 1300.  Έτσι, με το νέο μισθολόγιο, όσοι θα προσλαμβάνονται μετά το 2010 στο δημόσιο, θα χάνουν έως και 1000` ευρώ το μήνα, σε σχέση με τους παλαιότερους συναδέλφους του. 

Και όσα επιδόματα  όμως δεν κοπούν, θα φορολογηθούν με τη γενική κλίμακα εισοδήματος και  συντελεστή μέχρι 40%. Ο υπουργός Οικονομίας, όπως μετέδωσε και χτες το protothema.gr, εξετάζει θετικά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, όπως ισχύει σήμερα, προσδοκώντας επιπλέον έσοδα έως 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης