Ποια ήταν η τελευταία μυστική αποστολή Στουρνάρα στο Παρίσι

Ποια ήταν η τελευταία μυστική αποστολή Στουρνάρα στο Παρίσι

Τι συζήτησε με Λαγκάρντ και Τόμσεν εν όψει της κοινοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ - Πώς ο Ελληνας τέως υπουργός απέσπασε τη συναίνεση της ηγεσίας του ΔΝΤ για την εκτίμηση περί δημοσιονομικού κενού την περίοδο 2015-2016 υπενθυμίζοντας τα λάθη του Ταμείου

Ποια ήταν η τελευταία μυστική αποστολή Στουρνάρα στο Παρίσι
Μυστηριώδη συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχαν την Τρίτη στο Παρίσι ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική πλευρά προσπάθησε να αποκρύψει το ραντεβού. Αρχικώς, όταν γνωστοποιήθηκε το ταξίδι-αστραπή του κ. Στουρνάρα στη γαλλική πρωτεύουσα, από το οικονομικό επιτελείο έλεγαν ότι ο υπουργός είχε συνάντηση με τεχνοκράτες αναφορικά με τις εκκρεμότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί ακόμη ένα στοιχείο, κάτι που έγινε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος εξήγησε ότι η αναβολή δημοσιοποίησης των εκτιμήσεων του Ταμείου σχετίζεται με την επεξεργασία στοιχείων που περιέχονται στην έκθεση. Τότε μόνο συνεργάτες του κ. Στουρνάρα παραδέχτηκαν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών (όταν έγινε η συνάντηση ο κ. Στουρνάρας δεν είχε αντικατασταθεί από τον Γκίκα Χαρδούβελη) μετέβη στο Παρίσι για να συναντηθεί με την κυρία Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν.

Τι συζητήθηκε όμως στο μυστικό ραντεβού των τριών; Την προηγούμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε εμπιστευτικά για την έκθεση της ομάδας Τόμσεν, η οποία υπολόγιζε ότι για τη διετία 2015-2016 υπάρχει δημοσιονομικό κενό ύψους 7 δισ. ευρώ, γεγονός που θα δυσχεράνει την ελληνική προσέγγιση στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η εκτίμηση αυτή δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, ιδίως σε μια χρονική περίοδο όπου η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας για να διεκδικήσει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ηδη από τις 30 Μαΐου, όταν έσπευσε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας του μετέφερε την εκτίμηση της ομάδας Τόμσεν για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2016.

Η συγκεκριμένη παραδοχή δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο επειδή τορπίλιζε την προσπάθεια δημιουργίας θετικής εικόνας και αυτομάτως αποτελούσε προάγγελο λήψης νέων επώδυνων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα, αλλά και επειδή δημιουργούσε κενά στην ελληνική «αφήγηση» για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Κλείσιμο

Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε μια τελευταία σημαντική αποστολή: να συνομιλήσει απευθείας με την επικεφαλής του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Συμφωνήθηκε ωστόσο όλοι οι χειρισμοί να κρατηθούν μυστικοί. Προτού καν αναχωρήσει για το Παρίσι, ο κ. Στουρνάρας εξασφάλισε ότι το ΔΝΤ δεν θα κοινοποιήσει την έκθεση για την ελληνική οικονομία προτού συμφωνηθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015-2016.

Συνομιλώντας με την κυρία Λαγκάρντ στο Παρίσι, ο κ. Στουρνάρας είχε ένα ακλόνητο επιχείρημα: το λάθος του ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν οι τεχνοκράτες του εκτιμούσαν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, αλλά μόλις και μετά βίας θα έκλεινε με μηδενικό έλλειμμα. Τα επίσημα στοιχεία διέψευσαν τις απαισιόδοξες προβλέψεις της ομάδας Τόμσεν.

Το πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ αναγνωρίστηκε από εταίρους και δανειστές και πιστώθηκε στις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού και στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών από Σαμαρά και Στουρνάρα.

Ο υπουργός των Οικονομικών, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να χρεωθεί με άλλη μία λανθασμένη πρόβλεψη, υπογραμμίζοντας ότι πιθανή προαναγγελία για δημοσιονομικό κενό 7 δισ. τη διετία 2015-2016 θα έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης. Κατά την άποψη που φέρεται να διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου, επανάληψη εκτιμήσεων που διαψεύστηκαν θα εκθέσει το ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι το Ταμείο αντιμετωπίζει με ελαφρότητα μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση επί έξι χρόνια. Ο υπουργός των Οικονομικών ζήτησε να αμβλυνθούν διατυπώσεις που είναι πιθανό να δυναμιτίσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία και ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ εν όψει των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνοντας ότι, πέρα από την παρότρυνση οι Ευρωπαίοι να ελαφρύνουν τα «βάρη» της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντικό το Ταμείο να λειτουργήσει ενισχυτικά προς τις ελληνικές θέσεις στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μετά τις συνομιλίες Λαγκάρντ - Στουρνάρα, στις οποίες ήταν παρών και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη σύνταξη της έκθεσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, συμφωνήθηκε να αναβληθεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου μέχρι τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης και αφού προηγουμένως επανεκτιμηθεί η κατάσταση με βάση και τα νεότερα στοιχεία που παρουσίασε στους δανειστές ο απερχόμενος υπουργός των Οικονομικών, ώστε η τοποθέτηση του ΔΝΤ να διευκολύνει την προσέγγιση της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης